Athens
11.1 C
Σάββατο, 28/3 23:41

Ευρώπη SOS: Η Βρετανία έκανε την αρχή

Με αφορμή την αποτυχημένη προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών πριν λίγες μέρες να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα ήθελα να σας αναλύσω την καθοδική πορεία που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

  • Από τον Νίκο Κιτσάκο
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος
    Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη, το μοίρασμα των ευρωπαϊκών κρατών σε Βόρειους και Νότιους και η συχνότατη αδυναμία συναπόφασης των ηγετών σε θέματα ποικίλης φύσεως, δείχνουν ότι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Αυτό βέβαια το γεγονός καλλιεργείται εδώ και χρόνια και έχει την εξήγηση του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ξεκίνησε σαν ιδέα, είχε σκοπό την εμπέδωση της ειρήνης στην Ευρώπη κάτω από μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, την συμφιλίωση των λαών, την απελευθέρωση των εμπορικών σχέσεων και την σταδιακή κατάργηση των συνοριακών περιορισμών μεταξύ των λαών των κρατών.

Αυτό ήταν το λεγόμενο ευρωπαϊκό ιδεώδες, που οραματίστηκαν ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και, παρότι πολύ δύσκολο, το κατάφεραν.

Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κορυφώθηκε με την είσοδο στην Ένωση κρατών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, αυτό ήταν πραγματικά η μεγάλη και γενναιόδωρη κίνηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Στα τέλη λοιπόν της προηγούμενης δεκαετίας, το ευρωπαϊκό ιδεώδες είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Η ειρήνη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είναι πλέον δεδομένη, το εμπόριο έχει απελευθερωθεί και η διακίνηση ελεύθερα των λαών έχει συνδράμει στην αύξηση του τουρισμού και την εγκαθίδρυση μεταξύ των λαών μίας αντίληψης ότι είμαστε όλοι μαζί.

Η δυσκολία του εγχειρήματος αυτού ήταν ότι έπρεπε να γίνει σύνθεση μεταξύ λαών με εντελώς διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις, οι οποίες διατηρήθηκαν και απορροφηθήκαν μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το πρότυπο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν οι ΗΠΑ, με την μεγάλη όμως διαφορά ότι οι ΗΠΑ είναι ένα ενιαίο κράτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται, όπως είπαμε ανωτέρω, από κράτη και λαούς εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους.

Ειδικά η αποδοχή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πρώην ανατολικών χωρών, ήταν μία πραγματικά πολιτική και κοινωνική υπέρβαση, γιατί ουσιαστικά έβαλε στο χρονοντούλαπο το μίσος και τις προκαταλήψεις του ψυχρού πολέμου.

Τι έχει συμβεί όμως τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτό το οικοδόμημα είναι έτοιμο προς κατάρρευση?

Για να απαντήσουμε σε αυτό, πρέπει αφενός να αναλύσουμε κάποια γεγονότα και αφετέρου να έρθουμε στη θέση κάθε κράτους ξεχωριστά και να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς του.

Η Βρετανία, λόγω της ισχύς της σαν κράτος, αποφάσισε να φύγει, άνοιξε την όρεξη και σε άλλα κράτη για αποχώρηση και ουσιαστικά εκτόνωσε την οργή κάποιων λαών σε αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή πολιτική εμφανίστηκαν αφενός από την εφαρμογή συγκεκριμένων οικονομικών πολιτικών και αφετέρου των μεταναστευτικών πολιτικών.

Η απόφαση της Γερμανίας ως ισχυρότερης χώρας, να εφαρμόσει οικονομική λιτότητα σε κράτη με προβληματικές οικονομίες (π.χ. και Ελλάδα), η οποία ουσιαστικά εκφράστηκε με την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης από τις υγιείς οικονομικά χώρες προς τις οικονομικά αδύναμες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Βόρειες-πλούσιες χώρες, αλλά όχι μόνο, να χρηματοδοτούν συνεχώς με τεράστια ποσά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι πολίτες των χωρών αυτών να δυσανασχετούν, γιατί σωστά λένε ότι δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους για να πηγαίνουν τα λεφτά σε άλλα κράτη.

Επιπλέον η υπερβολή στο άνοιγμα των συνόρων και η αποτυχημένη πλήρως μεταναστευτική πολιτική, που οδήγησαν στον κατακλυσμό της Ευρώπης από «μετανάστες κάθε τύπου», έβγαλαν στην επιφάνεια πάλι τις παλιές ρατσιστικές αντιλήψεις πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να κατακλυστούν οι χώρες τους από μετανάστες και να αλλοτριωθούν δημογραφικά.

Η αύξηση και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε μεγάλες και μη ευρωπαϊκές πόλεις, επιβεβαίωσε και δυνάμωσε τους ευρωσκεπτικιστές και η άποψη της διάλυσης του τωρινού ευρωπαϊκού μοντέλου άρχισε να κερδίζει έδαφος με αστρονομικούς ρυθμούς.

Δεν πρέπει λοιπόν να μας αφήνουν αδιάφορους π.χ. οι απόψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών σε Γερμανία και Γαλλία, οι φωνές των Φιλανδών – των Ολλανδών και των Δανών για την οικονομική και μεταναστευτική πολιτική.

Από όλα τα ανωτέρω είναι σαφέστατο ότι η Βρετανία άνοιξε τον δρόμο και έβαλε στην σκέψη πολλών λαών και ηγετών την άποψη της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αδυναμία συνεπώς των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήγουν σε αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συνόδων, ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αρνητική μεταξύ τους διάθεση και ενισχύει την άποψη ότι πολλά κράτη ψάχνουν την ευκαιρία να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια!

Φοβάμαι ότι το τρένο έχει φύγει οριστικά παίρνοντας μαζί του το ευρωπαϊκό ιδεώδες όπως το ξέραμε και πολύ σύντομα η Ευρώπη θα έχει αλλάξει και θα επιστρέψουμε δυστυχώς στην ιδέα των εθνικών κρατών.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Tο newsbreak δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

TRENDING

Νέο επίδομα 600 ευρώ ανά άτομο ανακοίνωσε η Κυβέρνηση: Δείτε ποιους αφορά – Τι αποφασίστηκε για τις επιταγές

Άλλο ένα νέο επίδομα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για ένα ποσό 600 ευρώ ανά άτομο, το οποίο θα...

Προκλητικό και ανεύθυνο την ώρα που πεθαίνει κόσμος! Κρατική χρηματοδότηση 13.500.000€  στα κόμματα για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς

Είναι απίστευτο και δύσκολο να το κατανοήσει ο απλός πολίτης που βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του ή έχει δικούς του ανθρώπους να νοσούν από...

Το «βρόμικο» σχέδιο με στόχο το Έθνος

Ο στρατηγός Δημήτρης Μακρής ήταν ένας από τους ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο απροσκύνητος κλέφτης του Ζυγού Αιτωλοακαρνανίας! Από τον Σάββα Καλεντερίδη Υπήρξε από τους...

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από τα παιδικά χρόνια Ελλήνων καλλιτεχνών 

Είναι μια περίοδος όπου όλοι μένουμε σπίτι ώστε να βοηθήσουμε να σταματήσει η μετάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο σπίτι λοιπόν, μένουν και οι διάσημοι...

H Χάρις Αλεξίου τακτοποιεί με γάντια στην σοφίτα της φωτογραφίες και δώρα από το παρελθόν

H αγαπημένη Χάρις Αλεξίου μένει σπίτι και μοιράζεται τις στιγμές της με τους ακόλουθούς της στο Instagram. Η μοναδική ερμηνεύτρια, τώρα που έχει άπλετο χρόνο,χαλαρώνει...

Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU): Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός και έτσι μπορείτε να τον «σκοτώσετε»!

Επειδή πολλά ακούγονται και ο «doctor Google» μπορεί να διαστρεβλώσει τα πραγματική διάσταση των δεδομένων το Johns Hopkins University, (JHU) έβγαλε αυτή την εξαιρετική...

«Κραυγή απελπισίας» από Έλληνα που εγκλωβίστηκε στην Ιταλία και ζει στο δρόμο χωρίς χρήματα και φάρμακα!

Την αγωνία τους εκφράζουν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ιταλία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους έχει αφήσει στη μοίρα...

Ο Στέλιος Ρόκκος βρίσκεται σε καραντίνα στην Λήμνο (video)

O Στέλιος Ρόκος διανύει την καραντίνα στο νησί απ'όπου κατάγεται, την όμορφη Λήμνο.  Ο αγαπημένος τραγουδιστής μίλησε μέσω Skype στην εκπομπή «Φωλιά των ΚουΚου» και...

Τι πρέπει να κάνετε για άδεια μετακίνησης στον ειδικό αριθμό 13033

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες: 1) Μετάβαση...

Μέτρα «δύο ταχυτήτων»: Οι μετανάστες… σουλατσάρουν ανενόχλητοι στη βόρεια Ελλάδα – Δραματικές εκκλήσεις από τους κατοίκους

«Κόβουν βόλτες» στη βόρεια Ελλάδα οι μετανάστες, σαν να βρίσκονται στα... οικόπεδα των παππούδων τους, τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να...