Ποια είναι η διαδικασία για να κάνετε τεστ για τον κορωνοϊό και πόσο κοστίζει

Must Read

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, στην περίπτωση που θέλει να τσεκάρει αν έχει προβληθεί από τον κορωνοϊό.

Να διευκρινίσουμε εδώ, πως βασική προϋπόθεση για να προβείτε στο εν λόγω τεστ, είναι να έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Βόρεια Ιταλία) και έχει νοσήσει ή είναι φορέας του ιού ή να έχετε οι ίδιοι επισκεφθεί κάποια από τις επίμαχες περιοχές. Το ίσιο ισχύει και για την περίπτωση που ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, όπως π.χ., τα άτομα μεγάλης ηλικίας και οι επαγγελματίες υγείας.

Διαφορετικά, δεν είναι ανάγκη με τον παραμικρό βήχα, συνάχι ή φτάρνισμα, να τρέξετε να κάνετε τεστ (που, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, δεν το λες και… πάμφθηνο).

Η διαδικασία, πάντως, για να υποβληθεί κανείς σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό, είναι η ακόλουθη:

Καλείτε τον ΕΟΔΥ (στα 1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.ά.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
  • Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Εκεί θα σας γίνει ΔΩΡΕΑΝ ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να σας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης, για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Κατόπιν, το ληφθέν δείγμα, σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό, αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο “Αττικόν” και ΠΓΝΘ στη Λάρισα).

Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα, ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Διαβάστε επίσης: Η Κυβέρνηση συζητάει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Με 300 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές

Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

Το κόστος του τεστ για το νέο κορωνοϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ (μαζί με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης). Επίσης, το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη).

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This