Πρόταση της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας να μην γίνονται νεκροτομές σε θύματα κορωνοϊού λόγω έλλειψης εξαερισμού

Must Read

Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών απομόνωσης, εξαερισμού, αλλά και ειδικού εξοπλισμού ακόμη και σε μεγάλα νεκροτομεία, όπως των Αθηνών, ωθούν την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία στη σύσταση να μη γίνονται νεκροτομές σε επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, επειδή υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των ιατροδικαστών και διασποράς του Covid-19. Έτσι, συστήνει:

• Αν ένας θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον Covid-19, συνιστώνται η αποφυγή νεκροψίας – νεκροτομής και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες ιατρούς.
• Στις περιπτώσεις στις οποίες ο θάνατος ενδέχεται να οφείλεται σε λοίμωξη από τον Covid-19, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, η απόφαση για τη διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία – νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού.
• Μόνο έπειτα από αρνητική εξέταση των μεταθανάτιων επιχρισμάτων για Covid-19 θεωρείται ασφαλής η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
• Για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής σε περιστατικά Covid-19 απαιτούνται ειδικό σύστημα εξαερισμού, χώρος απομονωμένος από άλλες δραστηριότητες, καθώς και ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Δείτε επίσης: Δεν μας έφτανε ο κορωνοϊός έχουμε και την γρίπη – 90 νεκροί και 238 κρούσματα στη χώρα μας

«Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί σε διεθνές επίπεδο ελάχιστες διαδικασίες νεκροψίας – νεκροτομής, κυρίως στην Κίνα, καθώς για τη διενέργεια απαιτούνται ειδικά μέσα. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η κυρίως βλάβη διαπιστώνεται στους πνεύμονες, ενώ βλάβες σε άλλα όργανα, όπως καρδιά, νεφρούς ή σπλήνα, διαπιστώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άλλα συνοδά νοσήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ Γρηγόρης Λέων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This