Έλληνας επιστήμονας για κορωνοϊό: «Πιο φονικός από την γρίπη – Χειρότερη η κατάσταση το επόμενο διάστημα»

Must Read

Κρίσιμους για τον πλανήτη χαρακτηρίζει τους επόμενους δύο μήνες σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το κορωνοϊό ο καθηγητής Στατιστικής στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου (Imperial College London) Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας ότι θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας.

Ο Έλληνας επιστήμονας αναφέρθηκε στο ζήτημα του κορωνοϊού με μια μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook βασιζόμενος, όπως γράφει, στα λίγα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για το νέο ιό. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε «βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι», καθώς είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα υπάρξει εμβόλιο σε 18 με 24 μήνες. Παράλληλα τονίζει ότι ο ιός είναι θανάσιμος κυρίως στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με βεβαρημένο ιστορικό, ενώ προτρέπει τους πολίτες να μείνουν σπίτι, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

«Η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία» γράφει χαρακτηριστικά ο Έλληνας επιστήμονας δηλώνοντας απαισιόδοξος ως προς το μέλλον, καθώς ο ιός είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, «κολλάει» πιο πολύ από ό,τι η γρίπη και κυκλοφορεί ευρέως, αλλά ακόμη η πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει.

Αναφερόμενος στη θνησιμότητα του ιού και τη διαφορά του από τη γρίπη σημειώνει: «Η θνησιμότητα τοποθετείται μεταξύ 0,5% και 2%, με πιθανό το 1%. Ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη. Η δήλωση “η γρίπη σκοτώνει περισσότερους” θα διαψευστεί σύντομα».

«Ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα τουλάχιστον πέντε θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά» τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις γράφει ότι «είναι σχεδόν βέβαιο» πως θα έχουμε εμβόλιο για τον ιό σε 18 με 24 μήνες από σήμερα, ενώ αρκετά συντομότερα θα κατασκευαστούν αντιιικά φάρμακα που θα μειώσουν τους θανάτους.

Μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή του

«Είμαστε ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ» τονίζει σχετικά με την Ελλάδα ο επιστήμονας και εξηγεί ότι μπορούμε να αναβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται το peak της επιδημίας, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα που αναμένεται να προκύψει στη χώρα.

Ο καθηγητής συνιστά στους πολίτες ψυχραιμία, να πλένουν τα χέρια τους συνεχώς, να μένουν όσο περισσότερο γίνεται στο σπίτι και να εργάζονται από εκεί, αν είναι εφικτό, καθώς και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις. Επίσης τους προτρέπει να μη σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν όσο περισσότερα προϊόντα μπορούν, αλλά να ψωνίζουν διπλά σε κάθε επίσκεψη σε περίπτωση που χρειαστεί να μπουν οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Τέλος, σημειώνει ότι ο ιός είναι θανάσιμος στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με βεβαρημένο ιστορικό.

Σχολιάζοντας τη στάση που κρατούν ορισμένοι πολίτες, οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους «για έναν ιό», θεωρεί ότι είναι λανθασμένη.

«Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν, η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, το 0,5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για τέσσερις εβδομάδες. Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για έξι κλίνες Εντατικής ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 0,006%, 80 φορές μικρότερο. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος Εντατική αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα υποκύπτει».

Δείτε επίσης: Η Εύα Αντωνοπούλου τραγουδάει «Μένουμε σπίτι» και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, βιντεοσκοπεί (video)

Ο κ. Αναγνωστόπουλος κάνει λόγο και για την προσωπική υπευθυνότητα σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Υπάρχει μια παρανόηση στην Ελλάδα πως ηγεσία είναι μόνο η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι έτσι. Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μια απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This