Παρασκευή 18/6/2021

Depon, Panadol, Ponstan, Brufen: Ποια φάρμακα προβλέπονται για τον κορωνοϊό και ποια είναι επικίνδυνα

Μετά από έρευνες των επιστημόνων που αναλύουν την επιδείνωση της κατάστασης όσων έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, αναστάτωση έχει επικρατήσει στην ιατρική κοινότητα, η κατάσταση ασθενών που τους χορηγήθηκε αντιφλεγμονώδης θεραπεία.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίς, Ολιβιέ Βεράν, νευρολόγος και ειδικευμένος γιατρός, ανακοίνωσε ότι η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην κατάσταση υγείας των κρουσμάτων με βαριά συμπτώματα.

Ο Ολιβιέ Βεράν έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Ο Σωτήρης Τσιόρδας, ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, σε ερώτηση που δέχτηκε χθες, για τα αντιφλεγμονώδη απάντησε ότι δεν επαρκούν ακόμα οι ιατρικές ενδείξεις που θα επιβεβαιώσουν επίσημα την απαγόρευση χορήγησης ιβουπροφαίνης σε κρούσματα με κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόρδας τόνισε ότι σε περίπτωση εμπύρετης κατάστασης, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως τα γνωστά σε όλους Depon και Panadol. Τα φάρμακα με ιβουπροφαίνη όπως Ponstan, Brufen, Algofren, βασίζονται σε άλλη δραστική ουσία για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές αλλά ο ίδιος απέφυγε να τα απενοχοποιήσει. 

Όσο για τα φάρμακα της πίεσης, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης αλλά φαίνεται να δρουν καλύτερα σε όσους νοσούν από κορωνοϊό.

Τέλος, η Dr Charlotte Warren-Gash, του London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε στο BBC.com πως ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και μέχρι νεωτέρας «φαίνεται σαν πιο λογική επιλογή, να χρησιμοποιήσουν παρακεταμόλη σαν πρώτη επιλογή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ