Τετάρτη 16/6/2021

Η κυβέρνηση αναστέλλει πλήρως τις λειτουργίες στις εκκλησίες – Ολόκληρο το ΦΕΚ

Στην πλήρη αναστολή των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας προχωρά η κυβέρνηση, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την συνέχιση της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

Έτσι, οι εκκλησίες θα μείνουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή και για κηδείες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο twitter: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Δείτε επίσης: Ανακαλείται η άδεια του Δελφιναρίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας», με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Συγκεκριμένη απόφαση, η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι εκκλησίες κάθε δόγματος λόγω κορωνοϊού, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε αυτή την απόφαση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών έως και τις 30 Μαρτίου, ενώ, όσον αφορά στην ατομική προσευχή, επιτρέπεται μέσα στον ναό ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Όλα τα μοναστήρια θα είναι κλειστά για το κοινό, ενώ όσον αφορά στις κηδείες, επιτρέπεται μόνο ο ιερέας οι στενοί συγγενείς και όσοι επιμελούνται της ταφής.

  • Διαβάστε το ΦΕΚ για τη λειτουργία των εκκλησιών εδώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ