Τετάρτη 16/6/2021

Κραυγή αγωνίας από τους φυλακισμένους: «Δεν νοιάζεται κανείς για εμάς… φρόντισαν μόνο τους σωφρονιστικούς»!

Σε απόγνωση είναι και οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα τις χώρας, με την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού!

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο newsbreak.gr, κρατούμενοι αποκάλυψαν σαφώς ανήσυχοι πως δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης! 

«Έχουν δοθεί μάσκες και γάντια μόνο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους… Σε εμάς τίποτα» είπαν και συμπλήρωσαν ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταφερθεί στις φυλακές είτε από υπάλληλο, είτε από κρατούμενο που επιστρέφει από άδεια» 

Επιστολή από τις κρατούμενες των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Χαρακτηριστική και έντονη ήταν η αντίδραση από τις κρατούμενες των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας.

Με επιστολή τους την οποία απέστειλαν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο ΔΣΑ και στον ΙΣΑ τόνισαν ότι «οι φυλακές είναι οι χώροι με το μεγαλύτερο συνωστισμό ανθρώπων. Πολλοί κρατούμενοι-ες συνωστίζονται σε κελιά και θαλάμους, σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπάρχουν κοινά συσσίτια».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή ανέφεραν ότι:

«Αν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε φυλακή, δεδομένου και του υπερπληθυσμού που έχουν οι φυλακές στη χώρα, η εξάπλωση θα είναι μεγάλη και θα κινδυνέψουν μαζικά ανθρώπινες ζωές, αφού πολλές-οί κρατούμενες/οι είναι άρρωστες/οι καθώς και υπερήλικες/οι. Ένα μέτρο που ζητάμε και είναι αναγκαίο (το υπουργείο θα όφειλε να το έχει ήδη εφαρμόσει σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις) είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών. Μπορεί να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός αν αποφυλακιστούν άμεσα όσοι-ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών) και όσοι-ες έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής.

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου ποινικού κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα του δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), κυρίως υπερήλικες, άτομα με προβλήματα υγείας, έγκυες, μητέρες ανηλίκων.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί άνθρωποι να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αν προσβληθούν. Επίσης, Θα έπρεπε να εφαρμοστεί το άρθρο 105 Π.Κ. για έκτιση ποινής στην κατοικία σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο και δεν έχει εφαρμοστεί, πχ. μητέρες με ανήλικα έως 8 ετών ασχέτως ποινής, αλλά και σε άρρωστους που κινδυνεύει η ζωή τους.

Τέλος θα μπορούσε να διαταχθεί διακοπή της προσωρινής κράτησης (με ή χωρίς κατ οίκον περιορισμό, αναλόγως το κατηγορητήριο) μέχρι το δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές- οι κρατούμενες/οι με ποινές μηνών, ακόμα και ημερών και είναι απαράδεκτο να κρατούνται σε συνθήκη πανδημίας και ενώ οι φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες που νοσούν, υπερήλικες και έγκυες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια προσβολή από τον κορωνοϊό ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε χώρους που συνωστίζονται άνθρωποι –και ορθώς γίνεται– (πχ. απολυμάνσεις), δεν γίνεται το ίδιο στις φυλακές».

Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση!

Σε άλλο σημείο της επιστολής ανέφεραν:

«Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση έως τώρα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντισηπτικό κρατουμένων και φυσικά, ούτε μάσκες που θα είναι χρήσιμες για τις ευπαθείς ομάδες. Να λαμβάνουν μέτρα οι υπηρεσίες των φυλακών σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ώστε όποιος υπάλληλος παρουσιάζει έστω και απλά συμπτώματα ενός κρυολογήματος να παραμένει στο σπίτι, αυτό δεν εφαρμόζεται σε υπαλλήλους καθώς δεν χορηγείται άδεια».

Ερείπιο η παλιά πτέρυγα! Είναι λάθος να χρησιμοποιηθεί σαν… νοσοκομείο

Αναφερόμενες στην απόφαση του υπουργείου για την χρησιμοποίηση παλιάς πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για να κρατηθούν όσοι/όσες νοσήσουν από τον κορωνοϊό από όλες τις φυλακές της χώρας που βρίσκονται από τις φυλακές Δομοκού και νοτιότερα, σημειώνουν:

«Η εν λόγω πτέρυγα είναι ένα ερείπιο και μόνο τις προϋποθέσεις για χώρο κράτησης ανθρώπων που νοσούν από τον κορονοϊο δεν έχει. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει το αναπνευστικό, ένας χώρος κατεστραμμένος, με μεγάλη υγρασία που προοριζόταν να γκρεμιστεί, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις παραμονής σε αυτόν, θα είναι η εγγύηση ότι όποιος άρρωστος κρατηθεί εκεί, θα επιδεινωθεί η υγεία του. Η χρήση αυτής της πτέρυγας 1 (παλιά Γ΄) υπό τις υπάρχουσες συνθήκες που αυτή βρίσκεται, είναι μια λύση αποθήκευσης των νοσούντων κρατουμένων σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον.

Προσβάλλει την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζωή όσων νοσήσουν. Είμαστε βέβαιες πως αν ο συγκεκριμένος χώρος ελεγχθεί από κάποιο κλιμάκιο ιατρών, θα κριθεί ακατάλληλος για μια τέτοια χρήση, ενώ αν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις, αυτές θα πρέπει να γίνουν με βάση ένα σχέδιο που θα εκπονήσουν ειδικοί ιατροί και επιδημιολόγοι και όχι υπάλληλοι των φυλακών και του υπουργείου.

Επίσης, η συγκεκριμένη πτέρυγα δεν είναι τελείως ανεξάρτητη από την υπόλοιπη φυλακή. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να έχει διαφορετική είσοδο –έξοδο για αποκλειστική χρήση–, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη στεγανοποίηση χώρου και τον αποκλεισμό της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού στις γυναικείες φυλακές. Ποιο θα είναι το προσωπικό που θα έρχεται σε επαφή με τους/τις νοσούντες και ποια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας τους;

Ποιοι-ες θα φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου, δεδομένου ότι θα είναι άρρωστοι και δεν θα μπορούν να φροντίζουν οι ίδιοι/ες για αυτό; Θα πηγαίνουν κρατούμενες από τις γυναικείες; Ποιοι-ες θα τους παρέχουν συσσίτιο, φάρμακα, προϊόντα από σούπερ μάρκετ; Πώς θα προφυλάσσονται αυτοί-ές και πώς θα εξασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού σε άλλους μη νοσούντες; Θα είναι εν τέλει χώρος ανάρρωσης ή θα μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα που θα συμπαρασύρει όσες-ους κρατούνται και εργάζονται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού; Ή θα εγκαταλειφθούν απομονωμένοι άνθρωποι που θα νοσήσουν;»

Η επιστολή καταλήγει με τα αιτήματά τους:

Ανακεφαλαιώνοντας ζητάμε:

 • Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές μικρότερες των 5 ετών και, όσων έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής.
 • Άμεση αποφυλάκιση των ευπαθών ομάδων με τη χρήση του άρθρου 110Α και 105 Π.Κ.
 • Επανεξέταση του χώρου κράτησης νοσούντων κρατουμένων με κορωνοϊο από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων.
 • Χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρά) ίωσης, όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
 • Απολύμανση στις φυλακές και πρόσβαση σε σντισηπτικά – μάσκες.
 • Άμεση και αναλυτική ενημέρωση από ειδικούς ιατρούς των κρατουμένων για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Επειδή είμαστε κρατούμενοι, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπισή μας.
 • Να δοθεί προτεραιότητα σε κρατούμενες/ους και υπαλλήλους των φυλακών στην εξέταση για τη διάγνωση του κορωνοϊού. Οι φυλακές αυτή τη στιγμή είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι στην Ελλάδα για τη διασπορά του ιού και κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι.

Τα έκτακτα μέτρα

Πάντως σύμφωνα με το dikastiko.gr τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές (όπου συνολικά κρατούνται 11.000 ψυχές) είναι τα παρακάτω:

 • Δημιουργούνται υποχρεωτικά σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, χώροι απομόνωσης 10 – 20 ατόμων. Εκεί θα μεταφέρονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα του κορωνοϊού. Οι διευθυντές των φυλακών είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση αυτών των χώρων.
 • Πλέον, τα επισκεπτήρια θα γίνονται πίσω από τζάμια, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
 • Έχουν ήδη μοιραστεί όλα τα απαραίτητα υλικά για την προστασία κρατουμένων και εργαζόμενων στις φυλακές, δηλαδή γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.
 • Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν εκπαιδευτεί για να εξετάζουν όσους κρατούμενους αισθάνονται αδιαθεσία.
 • Απαγορεύεται, πλέον, η μεταφορά ρουχισμού μέσα στις φυλακές.
 • Έχουν δημιουργηθεί χώροι εντός των φυλακών για να παραμένουν όσοι νοσήσουν, μέχρι να μεταφερθούν εκεί.

Όνειρο η αποσυμφόρηση

Παράλληλα, παραμένει το «αιώνιο» πρόβλημα του σωφρονιστικού μας συστήματος, που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η «αποσυμφόρηση» των φυλακών. Και όχι με το άνοιγμά τους, αλλά με δημιουργία μεγαλύτερων και καλύτερων υποδομών, που θα τηρούν τουλάχιστον τις απαραίτητες προδιαγραφές για έναν αξιοπρεπή εγκλεισμό που θα συνάδει με τους στοιχειώδεις κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν νοσήσει ένας κρατούμενος και δεν το αντιληφθούν άμεσα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς στις πολυπληθείς φυλακές.

Είναι λοιπόν αναγκαίο η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τις έγκλειστες και τους έγκλειστους, πριν να είναι αργά και μετατραπούν οι φυλακές σε υγειονομική βόμβα…

Πανδημία στις φυλακές της Βρετανίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News και τον εκπρόσωπο των σωφρονιστικών υπαλλήλων στη Βρετανία, ήδη 113 υπάλληλοι και 75 κρατούμενοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και βρίσκονται στην απομόνωση. Επίσης σχολίασε, πως αν και δεν υπάρχει ακόμη τέτοια σκέψη, στο παρελθόν σε αντίστοιχες καταστάσεις, κρατούμενοι (για «ελαφρότερα» αδικήματα) είχαν αποφυλακιστεί νωρίτερα από την επίσημη λήξη της ποινής τους. Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στις φυλακές, αλλά και πιθανές εξεγέρσεις από την πλευρά των κρατουμένων, που είναι τρομοκρατημένοι και σε απόγνωση.

Αποδράσεις λόγω του θανατηφόρου ιού στην Βραζιλία

Εικόνες χάους στην Βραζιλία μετά την μαζική απόδραση κρατουμένων την Δευτέρα, με περίπου 1.000 φυλακισμένους να κυκλοφορούν ελεύθεροι! Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που απέδρασαν ήταν σε καθεστώς ημιελευθερίας κάτι που τους επέτρεπε να βγαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να εργάζονται ή να παρακολουθούν μαθήματα. Μια μέρα πριν ανακοινώσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας έκτακτα μέτρα και αναστολή των προνομίων αυτών των κρατούμενων, εκείνοι υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φυλακές, εξαφανίστηκαν!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ