Τετάρτη 16/6/2021

Ο κορωνοϊός «στράγγιξε» τα αποθέματα αίματος στη χώρα

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι ογκολογικοί ασθενείς και τα θύματα από τροχαία ατυχήματα, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης σε αίμα που έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κώστα Σταμούλη, υπάρχει μείωση της τάξης του 30% στο απόθεμα των μονάδων αίματος, επειδή οι αιμοδότες φοβούνται και δεν πάνε να δώσουν αίμα.

Αυτή η έλλειψη φάνηκε αμέσως μόλις ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), γιατρός Βάνα Μυρίλλα: «Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο χρειαζόμαστε αίμα. Οι 2.500 ασθενείς μας που χρειάζονται μετάγγιση κάθε δύο εβδομάδες, τα έκτακτα χειρουργεία για τα θύματα από τροχαία ατυχήματα, αλλά και οι εγκυμονούσες που ίσως παρουσιάσουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ογκολογικοί ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις – όλοι αυτοί χρειάζονται αίμα. Πρέπει να ενημερωθούν άμεσα οι αιμοδότες να πάνε να δώσουν αίμα».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που δόθηκε το ξεκάθαρο μήνυμα να μείνουμε σπίτι και να κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, μεταξύ αυτών και οι αιμοδότες, με συνέπεια να μην προσέρχονται στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα.

«Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αιμοδότες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αίμα και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις Αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Ήδη έχουμε ζητήσει από τους δήμους να μας δώσουν αίθουσες για να αρχίσουν οι αιμοληψίες» επισημαίνει ο Κώστας Σταμούλης και εκφράζει την απογοήτευσή του για την απουσία της σχετικής ενημέρωσης: «Υπάρχουν ενημερωτικές καμπάνιες από το ΕΚΕΑ, αλλά, δυστυχώς, δεν μας παίζουν τα κανάλια! Μόνο η ΕΡΤ!» καταγγέλλει.

Μείωση 30% στα αποθέματα

Να σημειωθεί ότι από τα δείγματα αίματος που στέλνονται για μοριακό έλεγχο έχει διαπιστωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κατά 30% το απόθεμα σε φιάλες αίματος, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη.

«Η Ελβετία, από την οποία προμηθευόμαστε 22.000 φιάλες αίμα, έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της. Το δικό μας απόθεμα είναι 550.000 μονάδες αίματος. Επειδή όμως δεν έχουμε σταθερούς αιμοδότες, συνεχίζουμε να παίρνουμε αίμα από την Ελβετία, γιατί αυτή η χώρα μάς εξασφαλίζει μια σταθερότητα στη ροή του αίματος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι».

Να σημειωθεί ότι σε πολλά νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός και το Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι Αιμοδοσίες είναι εκτός θεραπευτηρίου και οι αιμοδότες μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν αίμα με ασφάλεια.

Παράλληλα, στην Αθήνα υπάρχει η Αίθουσα Αιμοδοσίας «Σταύρος Θαλασσοχωρίτης», στη λεωφόρο Θηβών 314, στο Αιγάλεω, η οποία είναι ανοιχτή από τις 15.00 έως τις 20.00, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κινητή μονάδα αιμοληψίας στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, ενώ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας έχει επίσης στηθεί τέντα για τους αιμοδότες.

Δείτε επίσης: Να μπει «λουκέτο» σε όλο τον πλανήτη! SOS από την καθηγήτρια Ανοσολογίας Βάσω Αποστολοπούλου

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης έχουν αναλάβει να κινητοποιήσουν και να οργανώσουν τις επόμενες μέρες όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΚΕΑ, ΕΟΔΥ, Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης), τους δήμους, την Περιφέρεια Αττικής και άλλους φορείς, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η αιμοδοσία είναι ασφαλής.

«Η ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας, έχει κινητοποιηθεί και από την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινάμε τις αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας.

Ήδη 15 δήμοι στην Αττική και πέντε νομοί σε όλη την Ελλάδα αρχίζουν τις αιμοληψίες την Πέμπτη με κινητές μονάδες σε εξωτερικούς χώρους ή σε αίθουσες των δήμων, με σκοπό να πάψει η αγωνία χιλιάδων συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ