Έκτακτα μέτρα από τον ΕΟΦ, μετά το «ντου» στα φαρμακεία για το Πλακενίλ: Θα δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού

Must Read

Αμόκ φαίνεται ότι έχει καταλάβει μερίδα Ελλήνων καταναλωτών, μετά τις αναφορές επιστημόνων από Γαλλία και Κίνα για τα θετικά αποτελέσματα της χλωροκίνης σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, καθώς… τρέχουν και δεν φτάνουν για να εξασφαλίσουν το φάρμακο Πλακενίλ (Plaquenil), που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία!

Από τις χθεσινές… επιδρομές τους στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα σχεδόν ξέμειναν από το σχετικά φθηνό φάρμακο. Χαρακτηριστικό της τρέλας που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΦ αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα, εκδίδοντας εντολή που ορίζει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα θα πωλείται στο εξής μόνο με συνταγή γιατρού ειδικά για τις παθήσεις που προορίζεται. Συγκεκριμένα, το Πλακενίλ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Παρόμοια αντίδραση υπήρξε και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε η χλωροκίνη να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι υπάρχει κίνδυνος οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη το σκεύασμα, πολύ σύντομα να μην μπορούν να το προμηθευτούν και να διακόψουν τη θεραπεία τους, με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.

Στερείται από όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη

«Το Πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον, που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, μιλώντας στο voria.gr. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το φάρμακο έχει έτσι και αλλιώς μειωμένη διαθεσιμότητα στα φαρμακεία, από την εταιρία παρασκευής.

Διαβάστε επίσης: Η Περιφέρεια Αττικής εντατικοποιεί τους ελέγχους σε καταστήματα διανομής για τη διασφάλιση της υγιεινής των προϊόντων

Όπως κατέληξε, παρατηρείται και έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία, ωστόσο αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς, σε αντίθεση με το Πλακενίλ, η παρακεταμόλη παρασκευάζεται και στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, προειδοποίησε, από την πλευρά του, τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σκευάσματα που περιέχουν χλωροκίνη: «Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να τη λαμβάνει κάποιος!», ανέφερε έξαλλος στο Open TV.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This