Απαγόρευση κυκλοφορίας, επίταξη ΜΕΘ και «plan B» για μετατροπή ξενοδοχείων σε νοσοκομεία – Τα σενάρια για το γενικό lockdown

Must Read

Πιο κοντά από ποτέ είναι η απόφαση για το γενικό lock down στη χώρα μας! Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει την κατάσταση σε επίπεδο επισημάνσεων και προτροπών, φαίνεται ότι οι συμπολίτες μας δεν συνεργάστηκαν.

Έτσι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο ώστε να είναι όλα έτοιμα σε επίπεδο επιτελικού κράτους, δημόσιων υπηρεσιών αλλά και δομών υγείας ώστε να υπάρξει το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση.

Η κατάσταση που επικρατεί (και δυστυχώς είναι «πιλότος» για τη χώρα μας) τόσο στην Ιταλία όσο και την Ισπανία, αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε Γαλλία και Βρετανία έβαλαν στο τραπέζι των Ελλήνων επιστημόνων το θέμα της επίταξης μονάδων εντατικής θεραπείας, (με λίγα λόγια την ολική επίταξη των Ιδιωτικών θεραπευτηρίων και την μετατροπή τους σε κρατικά) αλλά και την άμεση αναζήτηση χώρων ώστε να στηθούν -εφόσον χρειαστεί-, πρόχειρα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Ο κύβος ερρίφθη» γιατί οι Έλληνες ανάγκασαν τον Κυριάκο (video)

Η βασική αρχή τώρα του lockdown ή αλλιώς της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι ότι το έκτακτο αυτό μέτρο, απαγορεύει επί ποινή όλες τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού, πλην αυτών πλην ορισμένων εξαιρέσεων θα πρέπει να δικαιολογούνται.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας;

Το άρθρο 25 του Συντάγματος, εξηγεί το γενικό πλαίσιο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου:

  • «Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν, κατά το Σύνταγμα, να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά, πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα, είτε από τον νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού, και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας».

Άρα εάν επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σύννομη με το Σύνταγμα και είναι ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να προσβληθεί νομικά με το δικαιολογητικό της κρατικής αυθαιρεσίας.

Η επιτήρηση και ο έλεγχος παραδίδεται στις Αστυνομικές Αρχές αλλά και τον Στρατό όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ποινές κάθειρξης αν το αδίκημα χαρακτηριστεί κακούργημα

Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο αλλά θα αντιμετωπίσουν και ποινές φυλάκισης, ή ακόμα ποινές κάθειρξης αν το αδίκημα χαρακτηρισθεί κακούργημα. Και αυτό διότι το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι οι παραβάτες μέτρων για την αποτροπή εισβολής ή διάδοσης μίας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρούνται με φυλάκιση. Επιπλέον, αν η παραβίαση έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ατόμου, επιβάλλεται κάθειρξη, και υπό προϋποθέσεις ακόμη και ισόβια.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπει:

  • Α. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

1. με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,
2. με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

  • Β. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως και 10 έτη.
  • Γ. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
  • Δ. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

α. στην περίπτωση του στοιχείου α′ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και
β. στην περίπτωση του στοιχείου β′ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Άτομο ή ομάδα ατόμων σε καραντίνα!

Αυτό επιβάλλεται ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ατόμων που επιστρέφουν από το εξωτερικό και ειδικά από χώρες όπως οι Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία.

Έτσι και αυτό το μέτρο είναι αντίστοιχο αν όχι σοβαρότερο από αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι είναι τακτικοί και στοχευμένοι, μια και τα άτομα σε καραντίνα οφείλουν να δώσουν στοιχεία επικοινωνίας και ακριβή τόπο διαμονής. Εδώ εξετάζονται αυστηρές ποινές καθώς θεωρούνται εν δυνάμει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου

Τα μέτρα που εξετάζει ο πρωθυπουργός με τα συναρμόδια Υπουργεία και την επιστημονική επιτροπή είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο σενάριο προβλέπει:

1. Απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία των πολιτών
Εξαιρούνται

  • Πολίτες οι οποίοι πηγαίνουν στη δουλειά τους
  • Πολίτες οι οποίοι έχουν λόγο να μεταβούν σε φαρμακεία, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και γενικά καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης
  • Πολίτες που πρέπει να συνδράμουν σε άτομα πρώτου βαθμού συγγενείας και εφόσον βρίσκονται σε ανάγκη

2. Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί κατά τις βραδινές ώρες και σε ώρα που θα αποφασιστεί με εξαίρεση:

α. Πολίτες οι οποίοι έχουν λόγο να μεταβούν σε φαρμακεία που διανυκτερεύουν ή νοσοκομεία και
β. Πολίτες που πρέπει αποδεδειγμένα να συνδράμουν σε άτομα πρώτου βαθμού συγγενείας και εφόσον βρίσκονται σε ανάγκη

Επίσης στο πρώτο σενάριο θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ώρες και σε καμία περίπτωση βραδινή:

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μία βόλτα κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, άθληση σε εξωτερικό χώρο και βόλτα με το κατοικίδιό τους και σε αυτό το ελαστικό μέτρο οι πολίτες δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται, παρά μόνο από ανθρώπους με τους οποίους ζουν στο ίδιο σπίτι.

Η αστυνομία και (μακάρι να μην χρειαστεί) ο Στρατός έχει την απόλυτη ευχέρεια αιφνιδιαστικών ελέγχων και της διαδικασίας εξακρίβωσης στοιχείων χωρίς την παρουσία λειτουργών της Δικαιοσύνης (εισαγγελέα κλπ)

Σε περίπτωση που το πρώτο σενάριο δεν ευδοκιμήσει και δεν τηρηθεί ευλαβικά από τους πολίτες, τότε:

  • θα απαγορευθούν οι βόλτες και η εξωτερική άθληση,
  • θα αυξηθεί ο χρόνος της νυχτερικνής απαγόρευσης κυκλοφορίας,
  • θα απαιτείται έγγραφο που θα αποδεικνύει ότι κάποιος εργάζεται και θα πρέπει να μεταβεί στη δουλειά του
    και
  • οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα γίνονται με συνοδεία οργάνων της τάξης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This