Τρίτη 15/6/2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας! Πως θα γίνονται οι έλεγχοι, ποια τα πρόστιμα, πως λαμβάνεται η ειδική άδεια (video)

Από το Συντονιστικό Κέντρο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, διευκρίνισαν το πως θα γίνει η απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα κρατήσει ως τις 6 Απριλίου.

Το μέτρο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους»

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Πως ασκείται ο έλεγχος – Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι:

– Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

– Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

– Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

– Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

– Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης» και κατέληξε:

«Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως: 

Για την μετακίνηση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδικασίες. Μία βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης κωδικοποιεί έξι λόγους:

 • Φαρμακείο ή γιατρό
 • καταστημα ( για είδη πρώτης ανάγκης)
 • τράπεζα
 • κίνηση για παροχή βοήθειεας
 • κίνηση σε τελετή
 • μετάβαση για γονείς- επικοινωνία με ανηλίκους
 • σωματική άσκηση/ έξοδος με με κατοικιδιο

«Θα μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο σάιτ, δήλωση ή sms στο 13033 που αναγράφει έναν από τους 6 αριθμούς (αιτιολογία εξόδου), κενό και τη διεύθυνση κατοικίας του. Το sms είναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. Το sms λειτουργεί ως απόκομμα αντί χαρτιού. Η τεχνολογία είναι μέσο ενδυνάμωσης των πολιτών. Πολεμάμε μαζί τον αόρατο εχθρό. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την πανούκλα,η ετοιμότητα, έλεγε ο Καμύ. Αυτό ζητά και το κράτος, ετοιμότητα από τους πολίτες και να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα»

«Το κράτος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε:

«Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες. Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα είναι προετοιμασμένο και προετοιμάζεται κάθε ημέρα και περισσότερο. Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού. Κάθε μέρα προστίθεται και νέο υλικό, για κάθε ενδεχόμενο»

«Κανένας άστεγος στον δρόμο»

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Οι βασικές υπηρεσίες τους δεν θα σταματήσουν λετπό να εξυπηρετούν τους πολίτες», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Ενδεικτικά,

 • Η καθαριότητα
 • Η πολιτική προστασία
 • Οι κοινωνικές δομές
 • Τα ληξιαρχεία
 • Η δημοτική αστυνομία
 • Οι υπηρεσίες εμπορίου
 • Οι επόπτες υγείας
  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο ηλεκτρονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός που ανακοίνωσε πως με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ αναβαθμίστηκε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες τους είτε ακόμη και οι προμήθειες από σούπερ μάρκετ μέσω δημοτικών υπαλλήλων.

«Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να φροντίσουν να μην βρίσκεται κανένας άστεγος στο δρόμο αυτές τις δύσκολες ώρες» τόνισε ο κ. Λιβάνιος, που συμπλήρωσε οως οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι και για τους Ρομά, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, την ώρα που πέντε εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και 11 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες έχουν σταλεί ως έκτακτη επιχορήση του ΥΠΕΣ.

Ολόκληρο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Έτοιμο για εφαρμογή το γιγαντιαίο σχέδιο που εκπόνησε η ΕΛ.ΑΣ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το οποίο θα στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες και αναμένεται να εφαρμοστεί για τις επόμενες 15 ημέρες.

Ήδη από τις 18.30 βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και με τους αστυνομικούς διευθυντές σε Αθήνα και περιφέρεια, προκειμένου να δοθούν σαφείς εντολές για την εφαρμογή των μέτρων.

Το «σφράγισμα» των δύο οδικών αξόνων Αθηνών–Θεσσαλονίκης και Αθηνών–Πατρών αποτελεί τον πρώτο άξονα των μέτρων, καθώς θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει στα λιμάνια. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι επαρχίας, με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης από το TAXIS, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην επαρχία, όχι όμως και οι κάτοικοι Αθηνών, οι οποίοι θα μπλοκάρονται στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών και, μετά από έλεγχο, θα επιστρέφουν, αφού πρώτα τους επιβληθεί πρόστιμο που θα φτάνει τα 150 ευρώ.

Παράλληλα, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι περιπολίες στην Αθήνα, με επιπλέον αστυνομικούς που βγαίνουν από τα γραφεία στους δρόμους, με επίκεντρο όλο το παραλιακό μέτωπο, από την Πειραϊκή μέχρι το Σούνιο. Μάλιστα, στις «κόκκινες ζώνες» συμπεριλαμβάνονται πάρκα, άλση, περιφερειακοί αλλά και κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Όποιος πολίτης συλλαμβάνεται να κυκλοφορεί άσκοπα και χωρίς την απαραίτητη άδεια, θα υποχρεώνεται να επιστρέφει στο σπίτι του αφού πρώτα του επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία και δεν θα μπορεί να διαγραφεί, ενώ ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί και την ταυτότητά του, για να την επιδείξει σε περίπτωση που του γίνει σχετικός έλεγχος.

Σε ότι αφορά την καραντίνα, σήμερα έγιναν δειγματοληπτικά 217 έλεγχοι και βρέθηκαν 13 άτομα, τα οποία δεν την τήρησαν και ήταν εκτός της οικίας τους. Σε αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Φτάσαμε τους 15 νεκρούς στην Ελλάδα, 94 νέα κρούσματα, 624 συνολικά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ