25-5-2020

«Αν νοσήσουν 30.000 ηλικιωμένοι στα γηροκομεία, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει»

Στην Ισπανία το ένα τρίτο των θυμάτων του κορωνοϊού είναι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε γηροκομεία. Συγκεκριμένα, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.307 άτομα που ζούσαν σε γηροκομεία, ενώ από αυτούς οι 855 ήταν σε οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδος Στέλιος Προσαλίκας προειδοποιεί πως η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση που νοσήσουν οι περίπου 30.000 ηλικιωμένοι οι οποίοι φιλοξενούνται στα γηροκομεία της χώρας.
Ο κ. Προσαλίκας αναφέρθηκε στο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν τα γηροκομεία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο όλη τη χώρα.

«Τα περίπου 200 ιδρύματα που έχουμε στην ένωσή μας φιλοξενούν περίπου 30.000 ηλικιωμένους. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν νοσήσουν. Αν θα πρέπει να διακομιστούν στα νοσοκομεία, θα πέσει το Σύστημα Υγείας. Και μικρότερο αριθμό να υπολογίσουμε, πάλι δεν θα αντέξουν οι υποδομές στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας. Γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους» δήλωσε στο ethnos.gr.

Δείτε επίσης: Τέλος του μήνα ξεκινά από τον ΟΑΕΔ η καταβολή των επιδομάτων ανέργων και του δώρου Πάσχα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδος λέει ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κλείσουν την πόρτα στον ιό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν τα μέσα προστασίας που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απειλή.
«Θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα στις φροντίδες της να δει και το νοσηλευτικό προσωπικό των γηροκομείων, αλλά και την τροφοδοσία μας με ιατρικό υλικό για να έχουμε δυνατές μεγάλες αντιστάσεις σε βάθος χρόνου και να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το γενικό σύστημα υγείας».

Αυστηρά μέτρα από τα γηροκομεία

Παράλληλα, μίλησε για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα γηροκομεία, που απασχολούν 20.000 εργαζομένους, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος «εισβολής» του ιού.

«Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τον κορωνοϊό έξω από τις μονάδες. Ακολουθούμε αυστηρά πρωτόκολλα. Εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε το προσωπικό, αλλά και αυτοί είναι άνθρωποι και έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή».

Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, τα γηροκομεία έλαβαν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού πολλές ημέρες προτού ανακοινωθούν επίσημα από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, δεν μπορούν να γίνουν πλέον εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων, ενώ έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις συγγενών. Όσον αφορά τους εργαζομένους, ενημερώνονται εντατικά για τον ιό και περνούν από θερμομετρήσεις, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι.

Τέλος, ο κ. Προσαλίκας τόνισε ότι καίριο ρόλο στη μάχη κατά του ιού παίζει η καλή ψυχολογική κατάσταση νοσηλευτών και ηλικιωμένων, καθώς θα περάσουν δύσκολες μέρες. Όσον αφορά τους τελευταίους, γνωρίζοντας ότι δεν αντέχουν να μην έχουν δίπλα τους τούς δικούς τους, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία να αποκτήσουν όλοι τάμπλετ και έξυπνα κινητά για να επικοινωνούν μέσω της τεχνολογίας με τους συγγενείς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

error: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του newsbreak.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
newsbreak.gr

FREE
VIEW