Δήμαρχοι «πήραν τ’ όπλο τους» και κάνουν την αρχή! Λουκέτο στη Νέα Παραλία και αίτημα για αποκλεισμό της Κως

Must Read

Μετά τις εικόνες με την απαράδεκτη κατάσταση της κοσμοσυρροής στην παραλία της Θεσσαλονίκης που έκαναν το γύρο του διαδικτύου αλλά και την ανησυχία στα νησιά όπου η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Κως έκαναν την αρχή, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του newsbreak.gr αλλά κάνοντας επίσης πιο εύκολη την απόφαση της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας για ολοκληρωτικό κλείσιμο περιοχών όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι από ελάχιστη έως καθόλου προς το παρόν.

Έτσι με τρεις επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζητά απεγνωσμένα το κλείσιμο αεροδρομίου και λιμανιού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η Κως από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Εκφράζει δε, την ανησυχία του για τις συνεχείς αφίξεις στο νησί, ακόμη και από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει κεντρική οδηγία καταγραφής των εκατοντάδων αφικνούμενων για έλεγχό τους, εάν τίθενται σε καραντίνα και αν αυτή τηρείται απαρέγκλιτα.

Οι επιστολές προς τον πρωθυπουργό (στις 20/3 και στις 28/3):

20 Μαρτίου 2020
Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

η αίσθηση ότι αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού επιβάλλει τη λήψη και επιπλέον μέτρων για την προστασία των νησιών. Ο νησιωτικός χώρος έχει ιδιαιτερότητες που μπορεί να λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια που γίνεται, έχει όμως και μεγάλες αδυναμίες, κυρίως στις ιατρονοσηλευτικές υποδομές.

Το μέλλον είναι μπροστά μας και θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε, αρκεί να διαχειριστούμε επιτυχώς τα σημερινά γεγονότα. Αυτή την ώρα ευθύνης για όλους, σας καλώ σε γενναίες αποφάσεις, για τον περιορισμό της κίνησης επιβατών προς τα νησιά.

Στην ορατή περίπτωση εξάπλωσης του κορονοϊού, η συγκέντρωση πληθυσμού στα νησιά θα επιβαρύνει τις νοσοκομειακές υποδομές, όπου υπάρχουν, που και σήμερα αδυνατούν να παράσχουν ολοκληρωμένη φροντίδα. Ζητάμε περιορισμό της κίνησης διότι νησιά, όπως η Κως, αδυνατούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Είναι αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα:

  1. Απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων και ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
  2. Μετακίνηση επιβατών με τα δρομολόγια μεταφοράς εμπορευμάτων στις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίο, όπως γιατροί, νοσηλευτές, στρατιωτικοί κ.λ.π..
  3. Επιδότηση ακτοπλοϊκών εταιρειών, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης λόγω έλλειψης έργου.

Εκτιμώ ότι χρειάζεται άμεσα γενναίες αποφάσεις, ή δυνατόν σήμερα, και ψυχικό σθένος από όλους μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της μεγάλης κρίσης

23 Μαρτίου 2020
Κύριε Πρωθυπουργέ,

με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι στο πολύ σοβαρό ζήτημα, για εμάς αλλά και τη χώρα μας, που σας είχα εκθέσει πριν λίγες ημέρες και αφορούσε στην αναγκαιότητα να κλείσουν άμεσα αεροδρόμια και λιμάνια στα νησιά.

Σήμερα, κατά την παρουσία μου στο αεροδρόμιο της Κω «Ιπποκράτης», όπου η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας πραγματοποίησε θερμομέτρηση σε όλους όσοι αφίχθησαν με πτήσεις από Αθήνα, θορυβήθηκα πολύ περισσότερο.

Είδα ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό (π.χ. Η.Π.Α. και Βέλγιο) αλλά και άλλους που επέστρεψαν από Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις (η συντριπτική πλειοψηφία) να δηλώνουν ότι θα μείνουν σε καραντίνα με δική τους ευθύνη.

Είναι βέβαιο όμως ότι θα συναντήσουν συγγενείς, φίλους κλπ. Έτσι, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Πρόκειται, όπως κατανοείτε, για ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε αλώβητο έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Κως, η συνέχεια για το νησί μας μπορεί να γίνει εφιαλτική.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας ελήφθησαν έγκαιρα, σας καλώ και πάλι να προχωρήσετε σε μια άμεση και γενναία πρωτοβουλία, πριν είναι αργά.

Και η επιστολή προς τους Βουλευτές

30 Μαρτίου 2020
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

από το περασμένο Σάββατο, 28 Μαρτίου, ο Δήμος μας, σε συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας, διενεργεί θερμομέτρηση αφικνούμενων πολιτών στην Κω, στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» και στο κεντρικό λιμάνι του νησιού μας.

Ουσιαστικά προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε ένα διάτρητο σύστημα που δεν διασφαλίζει τη δημόσια υγεία στο νησί μας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε να κρατήσουμε αλώβητη την Κω από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Παρότι τυπικά βρισκόμαστε όλοι σε καραντίνα, εθελοτυφλούμε με ωραίες ανακοινώσεις για μέτρα και απαγορεύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια εν΄ δυνάμει υγειονομική βόμβα στα νησιά μας, που αδυνατούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Στην πιο κρίσιμη περίπτωση για πιθανή είσοδο κρούσματος στην Κω, δεν υπάρχει οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελληνική

Αστυνομία και στη Δημοτική Αστυνομία για συλλογή στοιχείων των επιβατών που έχουν φτάσει σε αυτό το διάστημα και όσων συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά και στη συνέχεια ελέγχου αυτών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης να μην ελέγχεται ποιος έρχεται, από που  πραγματικά έρχεται και αν εφαρμόζει στη συνέχεια τους κανόνες καραντίνας στην οποία πρέπει να τεθεί. Εξυπακούεται ότι η μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως και ατόμων με χρόνια νοσήματα, των οποίων η μετακίνηση κρίνεται ιατρικά επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολής, πρέπει να συνεχίσει μέσω ακτοπλοϊας.

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί διαπιστωμένο κρούσμα, τι θα πούμε στην τοπική κοινωνία στην περίπτωση εισαγωγής του από άλλη περιοχή;

Μοναδική λύση η απαγόρευση δρομολογίων προς το νησί μας, για να τηρηθούν εμπράκτως τα ανακοινωμένα περιοριστικά μέτρα, όπως έχω ζητήσει με δυο επιστολές μου προς τον Πρωθυπουργό, τις οποίες και σας επισυνάπτω.

Με βάση αυτή την πραγματική κατάσταση, που σας περιέγραψα, παρακαλώ για τη δημόσια τοποθέτησή σας.

«Λουκέτο» στη Νέα Παραλία

Από την πλευρά του τώρα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στην διάσημη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί) μια και οι Θεσσαλονικείς αποδείχθηκαν απείθαρχοι και ανυπάκουοι στα μέτρα που έχει επιβάλλει η πολιτεία!

Περιφέρεια και Δήμος αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη σχετική εισήγηση, λόγω του επαναλαμβανόμενου και διαρκούς συνωστισμού πολιτών στην παραλιακή ζώνη, που υπό τις συνθήκες της απειλής εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπορεί να αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο συνάθροισης.

Αιτιολογώντας την απόφαση να εισηγηθούν από κοινού με τον κ. Ζέρβα το κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

«Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί στα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και συνάθροισης που έχουν επιβληθεί, παραμένει ένα προβληματικό σημείο. Μετά και την κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες, με την παραλία να συνεχίζει να είναι σημείο συγχρωτισμού, η Περιφέρεια υποχρεώνεται σε συνεργασία με το Δήμο να λάβει μια πολύ δύσκολη, αλλά δυστυχώς αναγκαία απόφαση: να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση να κλείσει την πρόσβαση στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, από σήμερα το μεσημέρι και για όσο διάστημα χρειαστεί. Είναι πλέον μονόδρομος».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This