Ο Ιερώνυμος μίλησε για όλους και για όλα: «Η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία. Το Άγιο Φως υπάρχει σε κάθε ναό» (video)

Must Read

Στο κλείσιμο των ναών και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει η Εκκλησία, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ αποκάλυψε τι θα γίνει με το Άγιο Φως και μίλησε για την απόφαση της ΔΙΣ να μην επιτρέπει σε ιερείς και αρχιερείς να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετατρέποντάς τα σε ναούς, τονίζοντας ακόμη μία φορά: «Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο». Ζήτησε, επίσης, αυτόν τον καιρό να κάνουμε αυτοκριτική και εξήγησε ότι η Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς με την «οικονομία» της να προσεύχονται από το σπίτι.

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε σαφές ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά για τη συνάθροιση, αφού έχει την εντολή να προστατεύει τον λαό. Αναφορικά, εξάλλου, με το Άγιο Φως και την ενδεχόμενη συγκέντρωση πιστών έξω από τους ναούς το βράδυ της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Η ουσία είναι η συμμετοχή μας στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας. Όλα τα άλλα είναι πρόσθετα. Ομορφαίνουν τη ζωή μας, αλλά δεν είναι τα πρώτα. Εδώ, λοιπόν, κάνουμε μία οικονομία -και όχι έναν συμβιβασμό- και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε μέτρο, ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία».

Το Άγιο Φως είναι ένα

Σχετικά με την υποδοχή του Αγίου Φωτός, ο μακαριότατος διευκρίνισε πως υπάρχει πάντοτε στους ιερούς ναούς και εξήγησε ότι παλαιότερα έπαιρναν το φως από την ακοίμητη κανδήλα της Αγίας Τραπέζης. «Δεν υπάρχει Άγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας», τόνισε χαρακτηριστικά, εννοώντας πως η επίσημη υποδοχή έγκειται στα ήθη που επικράτησαν με τον χρόνο.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς αποπροσανατολίζουν τους πιστούς και προκαλούν σύγχυση, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα και νομίζουμε όλοι ότι μπορούμε να τα απαντήσουμε».

Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός ιερέα που του έστειλε γράμμα, στο οποίο εκφράζει τον πόνο και τη θλίψη του επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει και αναρωτήθηκε ποιον λόγο και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί να αποσταλεί το ίδιο γράμμα σε όλους τους κληρικούς και στα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με την Πολιτεία και όλους τους φορείς.

«Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι τα μέλη της ΔΙΣ πρόσφεραν έναν μισθό τους προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετώπισης Κορωνοϊού για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ έθεσαν και όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.

εκκλησια απολυμανση

Ευκαιρία για αυτοκριτική

«Κάνοντας μία ελαφρά κριτική, το είχαμε παρακάνει. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε αυτοκριτική», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ακόμη ειδική αναφορά στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους επιστήμονες που μελετούν την ασθένεια και κάνουν έρευνες, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο, χαρακτηρίζοντάς τους αφανείς ήρωες, που δεν πρέπει να τους περιφρονούμε, αλλά να τους τιμούμε και να τους αντιγράφουμε, ενώ τόνισε ότι καλούμαστε να τους βάλουμε στη σκέψη και την προσευχή μας.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας, «και αυτό θα το ξεπεράσουμε και θα έρθουν πάλι ημέρες που θα ζούμε όμορφα», ενώ τόνισε την συνεργασία με την Πολιτεία: «Να προσπαθούμε, στο μέτρο των ικανοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας, να σταθούμε πλάι πλάι, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε μια αλυσίδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνει καθένας ό,τι θέλει», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος, επισήμανε: «Αυτό είναι το σημείο που συναντιόμαστε με την Πολιτεία. Με την κάθε πολιτεία. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορωνοϊός».

  • Δείτε τη συνέντευξη του αρχιεπίσκοπου:

https://youtu.be/GztX5Ab2tS0

Με βηματοδότη ο Αρχιεπίσκοπος

Νωρίς το πρωί της Κυριακής πήρε εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου είχε εισαχθεί το Σάββατο για τοποθέτηση βηματοδότη, την οποία είχε συστήσει ο θεράπων ιατρός του, καθώς τον τελευταίο καιρό είχε κάποιες αρρυθμίες στην καρδιά.

Από την πρώτη στιγμή τα σενάρια για την υγεία του Αρχιεπισκόπου ήταν πολλά και οι κακές γλώσσες δεν άργησαν να κάνουν λόγο για έμφραγμα, αμφισβητώντας την επίσημη ανακοίνωση. Η «δημοκρατία» επιβεβαιώνει, μέσω καλά πληροφορημένων πηγών, ότι στον Αρχιεπίσκοπο τοποθετήθηκε βηματοδότης και μάλιστα με τοπική αναισθησία.

Οι γιατροί, κατά την έξοδό του, τού συνέστησαν ξεκούραση και ιδιαίτερη προσοχή, πράγμα δύσκολο σε μία περίοδο κρίσιμη για την Εκκλησία και την Ορθοδοξία.

Στο άκουσμα της περιπέτειας του κ. Ιερωνύμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έσπευσε να επικοινωνήσει με τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο και του ζήτησε να μεταφέρει στον Μακαριότατο την αυτονόητη συναντίληψη και το αμείωτο ενδιαφέρον της Μητέρας Εκκλησίας προς το πρόσωπό του.

Εξάλλου, με στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επικοινώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά και αρκετοί ιεράρχες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία ΣΕΤΕΠΕ: Κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη παρακρατούσε τα tips από τους εργαζομένους!

Παρέμβαση σε γνωστό κατάστημα εστίασης της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας- Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μετά από καταγγελίες...

More Articles Like This