Ανοιχτές μόνο για τους ιερείς οι εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα – «Κεκλεισμένων των θυρών» οι λειτουργίες

Must Read

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε το τοπίο, αναφορικά με το πως θα λειτουργούν οι εκκλησίες καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατόπιν συνεννόησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διευκρίνισε πως όλοι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό.

«Πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών.

Αναλυτικά, όσον αφορά στη λειτουργία των ναών, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, μέσα από τις δηλώσεις του διευκρίνισε τα εξής:

«Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι’ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι’ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ’ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και, κατά συνέπεια, δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού, μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να «νομοθετήσει» αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: “Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας” και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή».

Και ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς. 

«Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Οι Ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας. Το κερί στην εκκλησία θα το ανάψουμε όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This