Πέμπτη 24/6/2021

«Καμπανάκι» του ΕΚΠΑ για αιμοτολογικές επιπλοκές του κορωνοϊού στους νέους

Νέα δεδομένα αποκαλύπτονται για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός και σε άλλα οργανικά συστήματα των ασθενών, πλην του αναπνευστικού. Ανησυχία προκαλεί μία νέα έρευνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 προκαλεί και αιματολογικές επιπλοκές!

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν και έχει τεκμηριωθεί ότι ο κορωνοϊός εκδηλώνεται κυρίως ως λοίμωξη του αναπνευστικού, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πρέπει να θεωρηθεί νόσος που περιλαμβάνει πολλαπλά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, το νευρολογικό, το αιματοποιητικό και το ανοσοποιητικό.

Και μπορεί οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με συνοδά νοσήματα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ωστόσο και οι νεαροί ασθενείς χωρίς σοβαρές υποκείμενες παθήσεις μπορεί δυνητικά να παρουσιάσουν θανατηφόρες επιπλοκές, όπως η κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα και η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη!

Η Θεραπευτική Κλινική και το Εργαστήριο Αιματολογίας του Αρεταίειου νοσοκομείου του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τενόν των Παρισίων και το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, πραγματοποίησαν ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τα αιματολογικά ευρήματα ασθενών με Covid-19.

Στην εργασία τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο διεθνές περιοδικό «American Journal of Hematology», αναφέρεται ότι η λοίμωξη έχει σημαντική επίδραση στο αιμοποιητικό σύστημα και την αιμόσταση!

Κύριο εύρημα η λεμφοπενία

Όπως τονίζεται, κύριο εργαστηριακό εύρημα του Covid-19 είναι η λεμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων), η οποία έχει αρνητική προγνωστική αξία, καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS).

Χαμηλότερες τιμές λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων και προοδευτική αύξηση της θρομβοκυττάρωσης (αυξημένη τιμή αιμοπεταλίων) έχουν συσχετιστεί με χειρότερη επιβίωση των ασθενών. Επιπλέον, ασθενείς με μυοκαρδιακή βλάβη εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές λεμφοκυττάρων και αιμοπεταλίων συγκριτικά με τους υπολοίπους.

Κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου η διαχρονική αξιολόγηση της δυναμικής του αριθμού των λεμφοκυττάρων και της αύξησης των φλεγμονωδών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των LDH, CRP, IL-6 και της φερριτίνης, μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό περιπτώσεων με δυσμενή πρόγνωση, που απαιτούν γρηγορότερη εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις

Υψηλές τιμές προκαλσιτονίνης ορού (ειδικού δείκτη λοιμώξεων) αποτελούν, επίσης, αρνητικό προγνωστικό παράγοντα και συχνά σχετίζονται με δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Συχνή κατάσταση στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό είναι η υπερπηκτικότητα του αίματος. Αυξημένα επίπεδα D-διμερών (D-dimers) αναφέρονται σταθερά σχεδόν σε όλες τις δημοσιευμένες σειρές ασθενών, ενώ η σταδιακή αύξησή τους σχετίζεται με την επιδείνωση της νόσου.

Άλλες διαταραχές της πήξης, όπως η παράταση του χρόνου προθρομβίνης και του ενεργοποιημένου χρόνου μερικής θρομβοπλαστίνης, τα προϊόντα αποικοδόμησης του ινώδους και η σοβαρή θρομβοπενία μπορεί να σχετίζονται με διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, απειλητική για τη ζωή.
Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς, απαιτείται στενή παρακολούθηση των αιματολογικών παραμέτρων των ασθενών με κορωνοϊό, προκειμένου να προληφθούν επικίνδυνες επιπλοκές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ