Αστυνομικά μέτρα που θυμίζουν… σύνορα, σε διόδια και λιμάνια με drones, νυχτερινές διόπτρες και μπάρες νερού

Must Read

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα διόδια και τα λιμάνια της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε όλα τα διόδια της επικράτειας, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η ΕΛΑΣ εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση, προκειμένου να εμποδίσει τους πολίτες να μετακινηθούν στα χωριά τους εν όψει του Πάσχα.

Μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθούν drones, νυχτερινές διόπτρες ακόμα και μπάρες νερού για να ανακόψουν όσους «αντάρτες» επιδιώξουν να παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και να κάνουν Πάσχα στα χωριά! Ο αυστηρός σχεδιασμός που εκπονήθηκε με τηλεδιασκέψεις του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με τους επικεφαλής των Διευθύνσεων Αστυνομίας της επικράτειας προβλέπει μπλόκα σε περιφερειακές και παρακαμπτήριες διαδρομές του νέου και παλιού εθνικού οδικού δικτύου.

Από χθες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν σε 24ωρη βάση στα διόδια και τα λιμάνια όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, ενώ τις νυχτερινές ώρες επιτηρούν με κιάλια νυχτερινής κατόπτευσης για το ενδεχόμενο κάποιοι να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για να επιχειρήσουν παράνομες μετακινήσεις. Η εποπτεία του οδικού δικτύου θα γίνει με τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα διατεθεί και ο στόλος των drones που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία. Σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου που δεν επαρκούν τα περιπολικά, εξετάζεται να τοποθετηθούν και μπάρες νερού ως εμπόδια.

Επίσης μπλόκα θα υπάρχουν και στις εκκλησίες, όπου θα υπάρχει αστυνομική παρουσία, για να μην πλησιάζουν οι πιστοί.

Αυστηροί έλεγχοι θα διενεργούνται ταυτόχρονα στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και των ΚΤΕΛ, ενώ το Λιμενικό Σώμα θα ελέγχει όλους ανεξαιρέτως τους πορθμειακούς σταθμούς.

Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα υπάρχουν και συνεχείς περιπολίες τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και σε μικρότερες πόλεις, καθώς και σε χωριά για την αποτροπή τυχόν συγκεντρώσεων πολιτών, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα.

Εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.

Βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας, από την 21η Μαρτίου επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων των νησιών, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσής του, που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν περιλαμβάνει, επιπλέον, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η ύλη των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων

Επίσης, δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί. Ακόμη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους όλων των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, στην ελληνική επικράτεια.

741 νέες παραβάσεις ως το μεσημέρι

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις. Σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (741) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα και συγκεκριμένα:

  • (241) στην Αττική,
  • (91) στη Δυτική Ελλάδα,
  • (66) στην Κεντρική Μακεδονία,
  • (60) στη Θεσσαλονίκη,
  • (55) στα Ιόνια Νησιά,
  • (44) στην Κρήτη,
  • (35) στην Πελοπόννησο,
  • (30) στη Στερεά Ελλάδα,
  • (29) στο Νότιο Αιγαίο,
  • (28) στη Θεσσαλία,
  • (21) στην Ήπειρο,
  • (20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • (15) στο Βόρειο Αιγαίο και
  • (6) στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This