Γιατί ζήτησε συγνώμη ο Σωτήρης Τσιόδρας και τι είπε για τον θάνατο του 35χρονου από κορωνοϊό

Must Read

Στην περίπτωση του 35χρονου που έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης εξαιτίας του κορωνοϊού χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ ζήτησε και συγνώμη για τη θλίψη που προσφέρει στους Ελληνες όταν ανακοινώνει θανάτους.

«Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία θέλω να σας ζητήσω μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω –τους θανάτους, τις σοβαρές μορφές της νόσου ακόμη και σε νέους ανθρώπους- όπως κι εγώ, φαντάζομαι έτσι κι εσείς είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες, σύγχυση», είπε ο κύριος Τσιόδρας που έκανε ιδαίτερη αναφορά στον 35χρονο που χάθηκε σήμερα:

«Σχετικά με τον θάνατο που παρατηρήθηκε σε νέο άνθρωπο να πω δυο λόγια… Έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτό το θέμα αλλά θεώρησα ότι πρέπει να επανέλθω μετά από αυτά που άκουσα χθες. Και να αρχίσω από τα παιδιά τα οποία έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού όπως πνευμονίες από μικρόβια βακτήρια όπως ο πνευμονιόκοκκος και τη γρίπη όπου καταγράφουμε παρόμοια τέτοια σοβαρά περιστατικά.

Σε μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2.135 παιδιά καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος.
Παραμένει όμως το ερώτημα, αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό φαινομενικά υγιές κατά τ’ άλλα άτομο όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τί συμβαίνει εκεί».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη. Και πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο».

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει με το πόσο διάστημα δέχεται ο ασθενής την έκθεση στον ιό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον κορωνοϊό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς. Μια άλλη ερμηνεία έχει να κάνει με την προδιάθεση του οργανισμού» ανέφερε δίνοντας το παράδειγμα του έρπητα.

«Τον έρπη οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά. Σε άλλους ανθρώπους όμως ο έρπης προκαλεί εγκεφαλίτιδα και θάνατο. Για αυτό το λόγο τρέχουν μελέτες για την προδιάθεση των ανθρώπων» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο τρίτος λόγος είναι η μορφή της νόσου. Ορισμένες φορές ο ιός οδηγεί σε μια ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. Δηλαδή και η μικρή άμυνα των ηλικιωμένων και η ισχυρή των νεώτερων, μπορεί να βλάψουν. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς, δεν εμφανίζουν σοβαρή δύσπνοια και έτσι δεν δίνουν μεγάλη σημασία και δεν καταφεύγουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Και έτσι καταλήγουν» ανέφερε.

Τι είπε για τα κλιματιστικά

Σε ερώτηση αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε: «Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορωνοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους».

Επίσης εξήγησε πως αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα μέχρι στιγμής, είναι ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή», τόνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This