Σάββατο 12/6/2021

Άστραψε και βρόντηξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Τι είναι η εκκλησία, κομμωτήριο»;

«Τι είναι η Εκκλησία; Είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι ένα κομμωτήριο;» αναρωτήθηκε με πόνο ψυχής ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, μιλώντας χθες, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους τηλεοπτικούς σταθμούς Σκάι και ΕΡΤ για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού και συνέχισε να θέτει αγανακτισμένος τη ρητορική ερώτηση: «Δεν είναι η Εκκλησία ένας θείος οργανισμός, ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων και λειτουργούσε και πριν από το κράτος;».

Ο σεβασμιότατος πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως «η απόφαση των εμπειρογνώμων είναι θετική και κινείται στο πλαίσιο του Αρχιεπισκόπου» και συμπλήρωσε ότι περιμένει την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα, αλλά και στην εκκλησιαστικότητα.

«Εφόσον το πρόβλημα είναι μόνο στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα κάνουμε ό,τι μας έχουν υποδείξει. Τώρα, αν έχουν άλλους λόγους, δεν το γνωρίζω» τόνισε δηκτικά για την απόφαση να ανοίξουν οι ναοί σε πρώτη φάση μόνο για ατομική προσευχή.

Για το θέμα της ατομικής προσευχής, που έχει συζητηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, ο κ. Ιερόθεος φαίνεται να εξηγεί τη θέση της Εκκλησίας που είχε επιτρέψει κατά την περίοδο της Σαρακοστής να μετατραπούν τα σπίτια σε ναούς και διερωτάται: «Τι θα πει ατομική λατρεία; Το δεχτήκαμε για ένα διάστημα και μάλιστα στην καρδιά του εκκλησιαστικού έτους, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά αν αυτό συνεχιστεί, πρέπει να πω ότι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί και όχι προτεστάντες».

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο μητροπολίτης έκλεισε με μία φράση του Μαξ Βέμπερ για τριών ειδών εξουσία: τη νόμιμη, τη χαρισματική και την παραδοσιακή: «Όταν η νόμιμη δεν αναγνωρίζει την παραδοσιακή και τη χαρισματική, έχουμε εκτροπή».

Λίγο αργότερα, στην ίδια εκπομπή του Σκάι δημοσιογράφοι αντέδρασαν κυνικά και άκομψα για όσα είχε πει νωρίτερα ο μητροπολίτης, θεωρώντας απαράδεκτη τη λέξη «εκτροπή» και σχολιάζοντας πως ο σεβασμιότατος έλεγε ανοησίες!

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερόθεος, αντί να υπερασπιστεί τις θέσεις του και να εγκαλέσει τους δημοσιογράφους για τους χαρακτηρισμούς τους, θεώρησε σωστό να ξαναβγεί σε εκπομπή του Σκάι για να δικαιολογήσει όσα είπε το πρωί, τονίζοντας πως απλώς έκανε μία αναφορά σε κάτι που έλεγε ο Βέμπερ.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των ιεραρχών που σηκώνουν το ανάστημά τους και διεκδικούν με σθένος την επαναλειτουργία των ναών με τη συμμετοχή πιστών, έστω κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους.

Δείτε επίσης: Έφτασαν τους 139 οι νεκροί – 89χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ το τελευταίο θύμα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ