Να δοθεί άμεσα λύση! Μέχρι και οκτώ μήνες θα περιμένουν (από τη Δευτέρα) οι ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν

Must Read

Αρχίζουν από τη Δεύτερα 4 Μαΐου τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, που είχαν διακοπεί από τις 11 Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας. Η αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων για σχεδόν δύο μήνες επιδείνωσε την υγεία χιλιάδων ασθενών που χρειάζονταν να υποβληθούν σε διάφορες επεμβάσεις, ενώ παράλληλα προκάλεσε δραματική αύξηση στη λίστα αναμονής των χρόνιων πασχόντων, που θα πρέπει να περιμένουν έως και οκτώ μήνες για να χειρουργηθούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει εγκαίρως η Ένωση Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, η οποία έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανοίξουν τα τακτικά χειρουργεία από τις 21 Απριλίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων αλλά και των τακτικών ιατρειών είναι αναγκαία για ασθενείς που αφορούν ειδικές θεραπείες, οι οποίοι θα πρέπει να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται ανά δίμηνο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πολλών θανάτων από τη λεγόμενη «λοιπή νοσηρότητα».

Στη σειρά

Ωστόσο, τότε το αίτημα της ΕΙΝΑΠ δεν είχε γίνει δεκτό, παρότι ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 τόσο σε απλούς θαλάμους όσο και στις Εντατικές ολοένα και μειωνόταν.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει μια τεράστια λίστα ασθενών που περιμένουν σειρά για χειρουργείο, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής πλέον έχει… ξεφύγει για τα απλά χειρουργεία, όπως διάφραγμα μύτης, επεμβάσεις στο ισχίο, κοίλες, καταρράκτης, γλαύκωμα κ.λπ.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο 50% του μέσου όρου του 2019, όπως είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι ασθενείς θα χρειαστεί να περιμένουν έως και πέντε μήνες για να εξυπηρετηθούν.

Ο υπουργός Υγείας έχει δώσει ήδη εντολή στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων να βάλουν μια τάξη στις εισαγωγές μαζί με τις επιτροπές λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπευθύνους των χειρουργείων.

Ανάλογα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έχουν προκύψει από τη δίμηνη αναμονή, τα περιστατικά των χρόνιων ασθενών θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπουν σε προτεραιότητα. Με απλά λόγια, αλλάζει η σειρά των χιλιάδων περιστατικών που έχουν συσσωρευτεί, ενώ συμπαρασύρονται και τα νεοτέρα που θα προστεθούν στη λίστα αναμονής και δεν χαρακτηρίζονται επείγοντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This