15-8-2020

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που έχει εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και σημασία στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά και την πίεση του αμερικανικού παράγοντα.

Δύο από τα βασικότερα προβλήματα του λιμανιού– η λύση των οποίων θα επιτρέψει την αξιοποίησή του και θα δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που επιζητεί όλη η ευρύτερη περιοχή – ήταν:

α) η απαλλοτρίωση 195 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και
β) η διευθέτηση της ζώνης της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκεται και αυτή εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένος.

Σε οτι αφορά την απαλλοτρίωση, η ιστορία της οποίας ξεκινάει πριν από 30 χρόνια, το Υπουργείο Ναυτιλίας με δημόσια ανακοίνωσή του στις 19.06.2020, όπως απαιτεί ο νόμος και με την ταυτόχρονη δέσμευση πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για ελεύθερη εξαγορά των ακινήτων τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη της Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως.

Επίσης, σχετικά με τη διευθέτηση των ακινήτων κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε νομοθετική ρύθμιση, ώστε η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εν λόγω εκτάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης να μην κατακερματίζεται. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., χωρίς να θίγεται ωστόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά, εκτός από τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης και τον Λιμένα του Βόλου.

Οι πληροφορίες φέρνουν δύο αμερικανικούς ομίλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό. Μάλιστα, ο ένας εξ’ αυτών, ο όμιλος SSA Marine προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει και ένα άλλο λιμάνι στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Γεωργία, το λιμάνι της Ανάκλειας στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο άλλος όμιλος είναι το αμερικανικό «Black Summit Financial Group» που ελέγχεται από τον κρατικό οργανισμό αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ