Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης: Δικαίωση εναντίον του ολλανδικού ομίλου Heineken

«Περιθώριο για την έγερση αξιώσεων εναντίον της ολλανδικής εταιρίας και από άλλες ζυθοποιίες»

Δεκτό έγινε από το Εφετείο του Άμστερνταμ το αίτημα της εταιρίας Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης Α.Ε. για συζήτηση της αγωγής της, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση από τον όμιλο Heineken.

Το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει τη σχετική αγωγή της ΖΜΘ όχι μόνο κατά της μητρικής εταιρίας Heineken αλλά και κατά της ελληνικής θυγατρικής της, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης κάνει λόγο για δικαίωση εναντίον του ολλανδικού ομίλου Heineken.

Οι δικαστικές ενέργειες της ΖΜΘ εναντίον του ολλανδικού ομίλου ξεκίνησαν έπειτα από την έκδοση απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναγνώρισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά για περισσότερο από 16 χρόνια και επέβαλε σε αυτήν πρόστιμο ύψους 31.500.000 ευρώ.

Το 2017 η ελληνική ζυθοποιία με έδρα την Κομοτηνή κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να συζητηθεί στην Ολλανδία, όπου έχει την έδρα της η Heineken, επειδή οι δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βρίσκονταν υπό την καθοδήγηση και εις γνώση της μητρικής εταιρίας.

Βεβαίως το εξωφρενικό είναι ότι μέχρι να καταλήξει σε απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν βάλει λουκέτο οι περισσότεροι ανταγωνιστές των Ολλανδών. Ασφαλώς έτσι δεν διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

«Η προσπάθεια της Heineken να αποστασιοποιηθεί από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της ελληνικής εταιρίας παραγωγής της, απέτυχε. Δεδομένης της διάρκειας και του εύρους της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς, η υπόθεση μπορεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ολλανδία, αφού η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφήνει περιθώριο για την έγερση αξιώσεων εναντίον της ολλανδικής εταιρίας και από άλλες ζυθοποιίες» σχολίασε ο Δημήτρης Κρις, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΖΜΘ.

Σε δική της ανακοίνωση η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει πως η απόφαση δεν έχει απολύτως καμιά επίδραση επί της ουσίας των ισχυρισμών της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης, αλλά απλά καθορίζει κατά πόσον οι ολλανδικές δικαστικές Αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της εναντίον της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο της Ολλανδίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ