Πέμπτη 24/6/2021

Μπλόκο στην αυστραλιανή «φέτα» από την Ε.Ε.

Φρένο στην χρήση του όρου «φέτα» για τα τυριά τύπου φέτας που πωλούνται στην Αυστραλία βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει νέας εμπορικής συμφωνίας.

Η Αυστραλία προετοιμάζεται για μια εμπορική πάλη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ονομασία εκατοντάδων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της φέτας.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμιγχαμ δημοσίευσε έναν κατάλογο προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης που η ΕΕ επιθυμεί να προστατεύσει ως μέρος της νέας εμπορικής συμφωνίας με την Αυστραλία.

Το ζήτημα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αυστραλιανούς τυροκόμους που αντιμετωπίζουν την προοπτική να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν όρους όπως η φέτα και η γκοργονζολά για να κατονομάσουν τα προϊόντα τους.

Ο Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος για μια «σκληρή συμφωνία» μεταξύ Αυστραλίας -ΕΕ , αλλά τόνισε ότι αν επιτευχθεί, οι παραγωγοί θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια προσοδοφόρα αγορά 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

«Στην Αυστραλία δεν αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά αυτό είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο στοιχείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μπέρμιγχαμ στο ABC την Τρίτη το πρωί.

Ο κατάλογος προτεινόμενων προστατευόμενων ονομάτων της ΕΕ περιλαμβάνει πολλές μπύρες, οινοπνευματώδη ποτά, τυριά και κρέας, με τα περισσότερα ονόματα να συνδέονται με τη γεωγραφική περιοχή προέλευσής τους.

Η ΕΕ είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών, ενώ το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ εκτιμήθηκε πέρυσι στα 109 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ