Eπενδύσεις άνω των 20 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Ενεργειακό ράλι για «πράσινη» μετάβαση από 12 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Must Read

Περισσότερες από 12 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου υλοποιούν για την τρέχουσα δεκαετία (2021-2030) επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, εγκαθιστώντας ισχύ 16 GW σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι επενδύσεις που αφορούν πρωτίστως τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ σταδιακά, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά πλάνα τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που επίσης κινούν το ενδιαφέρον των παικτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ ξεπέρασε το 2020 για πρώτη φορά την αντίστοιχη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνέχισε την πτωτική της τάση των τελευταίων ετών, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ: Από τις 1.226.156 GWh (γιγαβατώρες) το 1990 και το υψηλό των 1.584.005 GWh το 2007, στις 1.133.402 GWh το 2019 και τις 1.022.589 GWh το 2020 (μείωση 9,8% σε σχέση με το 2019). Αντίθετα, το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε από 303.279 GWh το 1990 στις 979.866 GWh το 2019, ενώ πέρυσι εκτινάχθηκε στις 1.052.582 GWh.

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 17%, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε 10%.

ΕΛΠΕ

Μέσω εξαγορών, αλλά και οργανικής ανάπτυξης κινείται στην αγορά των ΑΠΕ και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του το άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια. Ο στόχος του ομίλου είναι να αναπτύξει συνολικά 2 GW έργων μέχρι το 2030, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν θέσει άμεσο στόχο για κατασκευή 300 MW έργων ΑΠΕ εντός του 2021, ενώ μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2025 στοχεύουν να εγκαταστήσουν συνολικά έργα ΑΠΕ ισχύος 600 MW.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων 900 MW δρομολογούνται στην ελληνική αγορά από την κοινοπραξία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της πορτογαλικής EDPR. Η μεγαλύτερη επένδυση της κοινοπραξίας αφορά την ομάδα αιολικών πάρκων στην κεντρική και τη νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 470,4 MW και προϋπολογισμού 489.000.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Οι υπόλοιπες επενδύσεις της κοινοπραξίας θα προέλθουν από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο αδειών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της EDPR.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Η κατασκευαστική εταιρία Intrakat σκοπεύει να προωθήσει άμεσα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ – κυρίως αιολικά πάρκα, αλλά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συγχώνευση με τη Γαία Ανεμος, η οποία, εκτός από τεχνογνωσία στον κλάδο, διαθέτει και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Σε πρώτη φάση πρόκειται να κατασκευαστούν ώριμα έργα 93 MW, ενώ υπό ωρίμανση βρίσκονται έργα επιπλέον 400 MW, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σταδιακά έως το 2024.

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ

Στην περαιτέρω αξιοποίηση της δραστηριότητας των real estate και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στοχεύει τη φετινή χρονιά η Ικτίνος. Η εταιρία σχεδιάζει νέες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσει το portfolio της θυγατρικής real estate και αναζητά επενδυτή για το project στην Κρήτη. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΙΔΕΗ Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW, που βρίσκεται στην περιοχή Μεγαλοβούνι, στον Δήμο Νικηφόρου του νομού Δράμας. Η εταιρία παρέτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ με σταθερές τιμές πώλησης (0,086/ kw). Για την επόμενη περίοδο μετά το τέλος της 10ετίας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού για τον καθορισμό της τιμής πώλησης. Ο όμιλος, στο πλαίσιο του προγράμματός του για τη δυναμική του παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, σε χρονικό ορίζοντα που θα προσδιορισθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Quest

Μέσω της θυγατρικής Quest Ενεργειακή δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ειδικότερα στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Παράλληλα, η εταιρία αξιολογεί νέες τεχνολογίες και αγορές στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη πενταετία τόσο στον τρόπο χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στη διαχείριση αυτής. Η Quest Ενεργειακή έχει, έπειτα από σημαντικές νέες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία διετία, στη διάθεσή της 15 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 28 MW (στο τέλος του 2020), και βρίσκεται σε νέα φάση ανάπτυξης και επενδύσεων.

Βιοκαρπέτ

Σημαντικό βήμα στον κόσμο της πράσινης ενέργειας από τη θεσσαλική Βιοκαρπέτ, μητρική της Exalco, καθώς την Παρασκευή 23 Απριλίου εκδόθηκαν από τη ΡΑΕ και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της δύο επιπλέον βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 50 MW και 10 MW στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αναμένεται άλλη μια βεβαίωση, ισχύος 5 MW. Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις είναι από τις πρώτες που εκδόθηκαν για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου, εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ και καταβλήθηκε εφάπαξ το προβλεπόμενο τέλος. Ο όμιλος Βιοκαρπέτ έχει σήμερα σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 9 MW και εντός του 2021 πρόκειται να ολοκληρώσει ένα ακόμα έργο, ισχύος 10 MW. Επίσης, σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης είναι αλλά εννέα φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος 1 MW καθένα.

Ευρωπαϊκή Πίστη

Ο Ομιλος «Ευρωπαϊκή Πίστη», σταθερός στις αρχές του για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης, προχώρησε στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΑΕΜ ENERGY SYSTEMS P.C., η οποία αποτελεί πλέον θυγατρική του, αντί τιμήματος 835.500 ευρώ. Μέσω αυτής της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει πλέον στην κατοχή της φωτοβολταϊκό πάρκο στον νομό Λαρίσης, ονομαστικής ισχύος 0,5 ΜWh, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο στο δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ. Με τη συγκεκριμένη απόκτηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον φωτοβολταϊκό πάρκο της στέγης των κεντρικών γραφείων, ο Ομιλος «Ευρωπαϊκή Πίστη» γίνεται παραγωγός πράσινης ενέργειας. Η προσαρμογή σε νέα πρότυπα επένδυσης και ανάπτυξης είναι μια στρατηγική απόφαση που συνδέεται άμεσα με το ενεργειακό πρότυπο ISO 50001:2011, με το οποίο είναι πιστοποιημένη η ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη.

fotovoltaika

Revoil

Το μεγάλο στοίχημα για τη Revoil έρχεται από τη δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ, όπου η εταιρία, μέσω εξαγορών αλλά και συνεργασιών, έχει θέσει ως στόχο στην πενταετία 2021-2025 να φθάσει στα 60 MW, με τις πρώτες ανακοινώσεις, σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, να ακολουθούν άμεσα. Εξαγορές οι οποίες θα έχουν μικτή χρηματοδότηση, τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από δανεισμό, όπως άλλωστε είθισται στη συγκεκριμένη αγορά. Η είσοδος στις ΑΠΕ είναι μια φυσική εξέλιξη για την εισηγμένη, καθώς σε βάθος χρόνου, με βάση την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, θα χαθεί περίπου ο μισός από τον τζίρο που γίνεται στα πετρελαιοειδή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες συμφωνίες και άλλα projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, προκειμένου να βγουν οι άδειες και να ξεκινήσει η κατασκευή τους, μια και δεν υπάρχουν πολλά έτοιμα έργα προς εξαγορά.

Επίλεκτος

Ο όμιλος της Επιλέκτου διαθέτει επαρκή κεφάλαια από τη μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου και την επιτυχή διασύνδεσή του στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προ μίας δεκαετίας, ώστε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του. Παράλληλα, η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αφορά τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου, στον νομό Λαρίσης. Η μονάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα από κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής, με μεγάλα περιβαλλοντικά αλλά και αστικά οφέλη τόσο για την περιοχή των Φαρσάλων όσο και για την ελληνική επικράτεια γενικότερα. Η λειτουργική απόδοση της νέας μονάδας βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια του ομίλου. Επιπλέον, η διοίκηση της Επιλέκτου μελετά την εξέλιξή της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τις άδειες που κατέχει ο όμιλος για παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας. Πέρα από το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 9,99 MW, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε λειτουργία, συνεχίστηκε τη συγκεκριμένη περίοδο η βελτίωση της επίδοσης της μονάδας παραγωγής από καύση βιοαερίου (5,252 MW) στα Φάρσαλα, η οποία μπαίνει ολοένα περισσότερο σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

RF Energy

H εταιρία, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας, σχεδιάζει την υλοποίηση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, ισχύος 498,15 MW, στα βορειοανατολικά της Λήμνου. Το αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων και θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW ή/ και 14 MW καθεμιά. Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρία, φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η ΔΕΗ θα επενδύσει 3,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το νέο, επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, εκ των οποίων το 34% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, ενώ το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρίας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500 MW μέχρι το τέλος του 2022. Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ έργων 1,5 GW εντός της προσεχούς τριετίας.

Μπαράζ εξαγορών από τη Motor Oil

Μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών, η Motor Oil έχει εισέλθει στον κλάδο των ΑΠΕ. Πρόσφατα, η ΜΟΗ απέκτησε από εταιρίες συμφερόντων της Fortress χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 220 MW, και ενός επιπλέον υπό κατασκευή, ισχύος 20 MW. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η ΜΟΗ αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022 να έχει ολοκληρώσει τα νέα έργα και να διαθέτει σε λειτουργία συνολικά 364 MW. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των επόμενων έργων που θα κατασκευαστούν από το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη projects, με μεσοπρόθεσμο στόχο η ισχύς να φτάσει στα 500-600 MW.

20 projects αποθήκευσης ενέργειας από τη Mytilineos

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Mytilineos το επόμενο διάστημα. Στην Ελλάδα, η εταιρία διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 1.480 MW, που αποκτήθηκαν από την Εγνατία. Τα πρώτα 572 MW από το χαρτοφυλάκιο αυτό βρίσκονται ήδη στη γραμμή της εκκίνησης, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και 140 MW που εξασφάλισαν σταθερή τιμή κατά τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Η εταιρία διαθέτει 300 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, καθώς και ακόμη 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021. Επίσης, θα αναπτύξει 20 projects αποθήκευσης ενέργειας, ισχυός 50 MW έκαστο.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με τη δύναμη του Αιόλου

Η εισηγμένη θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα σχεδιάζει στην επόμενη 5ετία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να φτάσει τα 3.000 MW ισχύος. Στα αιολικά, όπου η εταιρία έχει σημαντική παρουσία ως ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά και ως η μεγαλύτερη εταιρία της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατασκευάζονται 400 MW και ωριμάζουν ακόμη 63 έργα. Στα φωτοβολταϊκά, από ένα χαρτοφυλάκιο 1,7 GW, το 1,1 GW έχει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζεται η ωρίμανσή του. Στην αποθήκευση ενέργειας εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες, με την εταιρία να διαθέτει 2.000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε μπαταρίες, αλλά και σε αντλησιοταμίευση, μια τεχνολογία με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This