2/12/2021

Ποιες ελληνικές εταιρείες διεκδικούν «χρυσή συνεργασία» στη ναυπήγηση των φρεγατών Βelharra

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Ποιοι όμιλοι άρχισαν επαφές με τη Naval Group

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Mytilineos, η Ιntracom, ο όμιλος Sunlight, αλλά και μικρότερες εξειδικευμένες εταιρίες στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας έχουν ήδη αρχίσει επαφές με τη Naval Group για να αποτελέσουν βασικούς προμηθευτές για το πρόγραμμα κατασκευής των 3+1 φρεγατών Belharra που θα παραλάβει η χώρα μας.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Η κατασκευάστρια εταιρία Naval Group, η οποία είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 2008, συνεργάζεται με την ελληνική βιομηχανία πολλά χρόνια. Ειδικότερα, η Sunlight του ομίλου επιχειρήσεων Πάνου Γερμανού αποτελεί στρατηγικό προμηθευτή για τα προγράμματα υποβρυχίων της Naval. Σε συνέχεια της προόδου του προγράμματος FDI, 8 νέες ελληνικές εταιρίες εντάχθηκαν στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group κατά το τέλος του 2019. Υπεγράφησαν επιστολές πρόθεσης στην εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου 2020 αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα του γαλλικού ομίλου. Περίπου 20 ακόμη είναι υπό εξέταση για ένταξη εντός του έτους. Οι εταιρίες αυτές, πέραν του ότι προορίζονταν να προσφέρουν υλικά και υπηρεσίες στην κατασκευή των φρεγατών, είναι επίσης δυνητικά υποψήφιες προκειμένου να αναλάβουν και άλλες δουλειές των Γάλλων του Naval Group ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, πολλά πράγματα ακόμη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν αρχίσει κάποιος να αξιολογεί τα πιθανά οφέλη για τις ελληνικές εταιρίες. Ούτε το ποιες ακριβώς εταιρίες θα αναλάβουν συμβάσεις και τι ύψους θα είναι αυτές γνωρίζουμε, αλλά ούτε και το πότε αυτές οι παραγγελίες θα ανατεθούν.

nb belhara2 2

Το προφίλ των ελληνικών ομίλων που θα διεκδικήσουν μερίδιο ως προμηθευτές των φρεγατών από το γαλλικό όμιλο

ΜΕΤΚΑ

Από το 1999 η ΜΕΤΚΑ έχει αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό την τεχνογνωσία και τη συμμετοχή της στον τομέα της Άμυνας, αναλαμβάνοντας έργα συμπαραγωγής με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού. Με σημαντικές επενδύσεις σε προηγμένη τεχνολογία βιομηχανικής παραγωγής και συνεχή ανάπτυξη του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρίας, η ΜΕΤΚΑ υλοποιεί έργα αιχμής, τα οποία ανταποκρίνονται στα πιο απαιτητικά πρότυπα του αμυντικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία αναλαμβάνει και υλοποιεί, ως υπεργολάβος, έργα συμπαραγωγής και κατασκευής με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού, διαθέτοντας ιδιαίτερη εμπειρία στους τομείς των χερσαίων αμυντικών συστημάτων και των υποβρυχίων. Επί του παρόντος, οι βασικές δραστηριότητες βιομηχανικής παραγωγής της ΜΕΤΚΑ σχετίζονται με την κατασκευή συγκροτημάτων των αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot, καθώς και με τη συμπαραγωγή των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2-HEL.

INTRACOM DEFENSE (IDE)

Οι δραστηριότητες και το έργο της εταιρίας επικεντρώνονται στην: α) Ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικών προϊόντων, τα οποία η εταιρία προωθεί στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και σε αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες (system integrators), οι οποίες χρησιμοποιούν τα προϊόντα της IDE στις πλατφόρμες τους. β)Συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής, όπως και σε διεθνείς συνεργασίες για την παραγωγή και την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Η IDE έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία στη σχεδίαση, στην ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής σε τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, συστήματα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών (C3I), στην επιτήρηση, στην αναγνώριση και την ασφάλεια, σε υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πυραυλικές ζεύξεις μεταφοράς δεδομένων (data links), ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, μη επανδρωμένα οχήματα (UAVs και USVs) καθώς και λογισμικό αμυντικών εφαρμογών.

Sunlight

Αποτελεί μέλος του ομίλου Olympia, ενός διεθνούς επενδυτικού ομίλου με παρουσία σε οκτώ χώρες και κλάδους, όπως η αποθήκευση ενέργειας, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες. Με 30 χρόνια εμπειρίας στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η Sunlight κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η Sunlight, συνεπής στη στρατηγική της για την ανάπτυξη εξειδικευμένης καινοτομίας στην αλυσίδα αξίας του τομέα των μπαταριών, έχει επενδύσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία στην έρευνα και την ανάπτυξη γύρω από τις ασφαλέστερες και πιο προηγμένες εφαρμογές λιθίου.

AKMON S.A.

Ασχολείται σε συνεχή βάση με έργα συμπαραγωγής υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως συστήματα ενδοεπικοινωνίας και συστήματα εκπαίδευσης για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μερικές από τις εταιρίες που έχει συνεργαστεί για την κατασκευή οπλικών συστημάτων είναι οι παρακάτω: HAI, HDS, Intrakom, EADS, Cassidian, Thales, Panhard, LFK / EADS, KMW, Taurus, SAAB, Rheinmetall, Embraer. Τα εξαρτήματά της θα τα δείτε σε αεροσκάφη, ελικόπτερα, συστήματα επικοινωνίας, UAV, ηλεκτρο-οπτικά μηχανικά, ηλεκτρομηχανικά, υδραυλικά εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εξαρτήματα.

Μιltech S.A.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1997 και έκτοτε έχει συνεργαστεί με τοπικές και ξένες εταιρίες στην αναβάθμιση και την ανταλλαγή τεχνολογίας σε διάφορα προγράμματα, καθώς και στη συμπαραγωγή εξοπλισμού και συστημάτων άμυνας άμεσα ή μέσω αντισταθμιστικών υποχρεώσεων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο τομέας εξειδίκευσής τους περιλαμβάνει σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοποριακής τεχνολογίας στον τομέα αεροδιαστημικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας και αεροηλεκτρικών προϊόντων, θερμικά οπτικά επιτήρησης, διάφορα εξαρτήματα οπλικών συστημάτων, σύνθετες καλωδιώσεις, συστήματα αντιμέτρων, τροφοδοτικά και μετατροπείς για αντιαεροπορικά συστήματα και πολεμικά πλοία. Ένας από τους πελάτες της είναι η γαλλική Dassault, η οποία κατασκευάζει σύνθετες καλωδιώσεις για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale καθώς και το GUN POD του.

ΕLFON LTD

Ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα Η εταιρία ξεκίνησε ως κατασκευαστής καινοτόμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και το 1979 επικεντρώθηκε στις εφαρμογές αεροδιαστημικής και ασφάλειας. Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια έχει κατασκευάσει εξαρτήματα για μεγάλες εταιρίες αεροναυτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Το σύστημα διαχείρισης ποιότητας της ELFON LTD είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με AS / EN 9100 και ISO 9001 για IPC για αεροπορικές και διαστημικές επιχειρήσεις. Ο τομέας στον οποίο ειδικεύεται η ELFON LTD είναι η κατασκευή καλωδιώσεων και η επεξεργασία μετάλλων και ηλεκτρομηχανικών συστημάτων. Οι πελάτες της εταιρίας είναι σημαντικές αεροδιαστημικές και αμυντικές εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της LockheedMartin Aeronautics Company, Textron / Beechcraft, Raytheon, Northrop, Grumman Corporation, Dassault, MBDA, Thales και Krauss Maffei Wegmann.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραίτηση του επικεφαλής του Twitter – ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας

Ο Τζακ Ντόρσεϊ αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Twitter, της εταιρείας...

Ελληνικές επιχειρήσεις στη δίνη της τουρκικής κρίσης

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην Τουρκία έχει πλήξει και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται...

Dimand και Red οι τελικοί μονομάχοι για τις Γούρνες!

Τα δύο επενδυτικά σχήματα κλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλουν βελτιωμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου

Προϋποθέσεις και αιρέσεις των δήθεν υποψηφίων και συστηματική παραπλάνηση για την Attica Bank

Παρότι θα έπρεπε να έχει τεθεί ήδη εκτός Χρηματιστηρίου (και μόνο τα αρνητικά ίδια...

«Μανούρα» της Ιταλίας με Apple και Amazon – Γιατί επέβαλε πρόστιμα στους κολοσσούς

Η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και...

UBS: Το 2022 θα αποδειχθεί έτος ανακαλύψεων για τους επενδυτές

Σε έτος ανακαλύψεων, το οποίο θα αποκαλύψει ποια μορφή έχει πλέον η νέα «κανονικότητα»,...

ΕΔΑ Αττικής: Πυκνώνει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Αττικής και παρέχει κίνητρα για τη σύνδεση καταναλωτών

Είναι δεδομένο ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος...

Η Cisco παραβίασε προσωπικά δεδομένα κατά την τηλεκπαίδευση

Παρανόμως πωλήθηκαν τα δεδομένα των χρηστών

Η Sunlight και το ReGeneration παρουσιάζουν την 1η Ακαδημία Μηχανικής Παραγωγής για νέους & νέες πτυχιούχους

Το ReGeneration, το μεγαλύτερο πρόγραμμα απασχόλησης και εκπαίδευσης για νέους & νέες πτυχιούχους, και...

Νέα παρουσίαση από τη Lamda για την ανάπλαση στο Ελληνικό

Χωρίς ιδιαίτερες ειδήσεις, αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε λεπτομέρειες που είναι ήδη γνωστές για την πορεία των έργων

H ZEN.COM εξισορροπεί τους όρους υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς, προς όφελος των ΜμΕ

H ZEN.COM ανατρέπει τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δίνοντας την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...

Σπάνε τα κοντέρ τα έσοδα της Pfizer από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Είναι πολλά τα λεφτά Άλμπερτ...

H εταιρεία THE HOMES DEVELOPMENTS παρουσιάζει ένα νέο κτίριο πολυτελών κατοικιών στη Γλυφάδα

H εταιρεία THE HOMES DEVELOPMENTS, είναι μια νέα εταιρεία στην Ελλάδα που θα προχωρήσει...

Στο φως η απάτη στο Ελληνικό!

Πάρτι real estate, η ανάπλαση του Ελληνικού, με τη Lamda να έχει σχεδόν αποσβέσει το ευτελές τίμημα που συμφώνησε μέσω προκαταβολών

Imperial Tobacco: Ανατρέπει τα δεδομένα με το νέο σύστημα θερμαινόμενου καπνού PULZE και iD

Η Ελλάδα επιλέχθηκε από την Imperial Tobaccο, δημιουργός των τσιγάρων Davidoff, ως μία από...

Έρευνα UBS: Οι βιώσιμες επενδύσεις σημαντικότερες παρά ποτέ για τους επενδυτές

Οι επενδυτές διακρίνουν ολοένα και περισσότερα οφέλη και πλεονεκτήματα από την ενσωμάτωση βιώσιμων επενδύσεων...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

«Βόμβα»! Ο γυναικολόγος της Παρθένας Κουτμερίδου κατηγορεί τον σύζυγό της

Θλίψη και οδύνη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 42χρονης...

Κραυγή αγωνίας του Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη για τον εξαφανισμένο γιο του: «Πού είσαι, Νικόλα μου;»

«Φυλακισμένος» σε σέκτα, σε κάποια χώρα της Σκανδιναβίας ο 22χρονος;

Ελένη Κοκκίδου: «Ξύπνησα στην εντατική, δεν κατάλαβα τι έγινε! Περίμεναν ότι θα πεθάνω»

Καλεσμένη βρέθηκε σήμερα η Ελένη Κοκκίδου στην εκπομπή «Πρωινό»...

Πέθανε η 38χρονη κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παρθένα Κουτμερίδου

Την τελευταία της πνοή άφησε η 38χρονη κόρη του...

Σάστισε με τις δηλώσεις του Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου

Άφωνους άφησε τους επιστήμονες της ιατρικής κοινότητας ο Κυριάκος...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ