Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Ποιες ελληνικές εταιρείες διεκδικούν «χρυσή συνεργασία» στη ναυπήγηση των φρεγατών Βelharra

Ποιοι όμιλοι άρχισαν επαφές με τη Naval Group

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Mytilineos, η Ιntracom, ο όμιλος Sunlight, αλλά και μικρότερες εξειδικευμένες εταιρίες στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας έχουν ήδη αρχίσει επαφές με τη Naval Group για να αποτελέσουν βασικούς προμηθευτές για το πρόγραμμα κατασκευής των 3+1 φρεγατών Belharra που θα παραλάβει η χώρα μας.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Η κατασκευάστρια εταιρία Naval Group, η οποία είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 2008, συνεργάζεται με την ελληνική βιομηχανία πολλά χρόνια. Ειδικότερα, η Sunlight του ομίλου επιχειρήσεων Πάνου Γερμανού αποτελεί στρατηγικό προμηθευτή για τα προγράμματα υποβρυχίων της Naval. Σε συνέχεια της προόδου του προγράμματος FDI, 8 νέες ελληνικές εταιρίες εντάχθηκαν στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group κατά το τέλος του 2019. Υπεγράφησαν επιστολές πρόθεσης στην εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου 2020 αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα του γαλλικού ομίλου. Περίπου 20 ακόμη είναι υπό εξέταση για ένταξη εντός του έτους. Οι εταιρίες αυτές, πέραν του ότι προορίζονταν να προσφέρουν υλικά και υπηρεσίες στην κατασκευή των φρεγατών, είναι επίσης δυνητικά υποψήφιες προκειμένου να αναλάβουν και άλλες δουλειές των Γάλλων του Naval Group ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, πολλά πράγματα ακόμη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν αρχίσει κάποιος να αξιολογεί τα πιθανά οφέλη για τις ελληνικές εταιρίες. Ούτε το ποιες ακριβώς εταιρίες θα αναλάβουν συμβάσεις και τι ύψους θα είναι αυτές γνωρίζουμε, αλλά ούτε και το πότε αυτές οι παραγγελίες θα ανατεθούν.

Το προφίλ των ελληνικών ομίλων που θα διεκδικήσουν μερίδιο ως προμηθευτές των φρεγατών από το γαλλικό όμιλο

ΜΕΤΚΑ

Από το 1999 η ΜΕΤΚΑ έχει αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό την τεχνογνωσία και τη συμμετοχή της στον τομέα της Άμυνας, αναλαμβάνοντας έργα συμπαραγωγής με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού. Με σημαντικές επενδύσεις σε προηγμένη τεχνολογία βιομηχανικής παραγωγής και συνεχή ανάπτυξη του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρίας, η ΜΕΤΚΑ υλοποιεί έργα αιχμής, τα οποία ανταποκρίνονται στα πιο απαιτητικά πρότυπα του αμυντικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία αναλαμβάνει και υλοποιεί, ως υπεργολάβος, έργα συμπαραγωγής και κατασκευής με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού, διαθέτοντας ιδιαίτερη εμπειρία στους τομείς των χερσαίων αμυντικών συστημάτων και των υποβρυχίων. Επί του παρόντος, οι βασικές δραστηριότητες βιομηχανικής παραγωγής της ΜΕΤΚΑ σχετίζονται με την κατασκευή συγκροτημάτων των αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot, καθώς και με τη συμπαραγωγή των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2-HEL.

INTRACOM DEFENSE (IDE)

Οι δραστηριότητες και το έργο της εταιρίας επικεντρώνονται στην: α) Ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικών προϊόντων, τα οποία η εταιρία προωθεί στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και σε αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες (system integrators), οι οποίες χρησιμοποιούν τα προϊόντα της IDE στις πλατφόρμες τους. β)Συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής, όπως και σε διεθνείς συνεργασίες για την παραγωγή και την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Η IDE έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία στη σχεδίαση, στην ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής σε τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, συστήματα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών (C3I), στην επιτήρηση, στην αναγνώριση και την ασφάλεια, σε υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πυραυλικές ζεύξεις μεταφοράς δεδομένων (data links), ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, μη επανδρωμένα οχήματα (UAVs και USVs) καθώς και λογισμικό αμυντικών εφαρμογών.

Sunlight

Αποτελεί μέλος του ομίλου Olympia, ενός διεθνούς επενδυτικού ομίλου με παρουσία σε οκτώ χώρες και κλάδους, όπως η αποθήκευση ενέργειας, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες. Με 30 χρόνια εμπειρίας στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η Sunlight κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η Sunlight, συνεπής στη στρατηγική της για την ανάπτυξη εξειδικευμένης καινοτομίας στην αλυσίδα αξίας του τομέα των μπαταριών, έχει επενδύσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία στην έρευνα και την ανάπτυξη γύρω από τις ασφαλέστερες και πιο προηγμένες εφαρμογές λιθίου.

AKMON S.A.

Ασχολείται σε συνεχή βάση με έργα συμπαραγωγής υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως συστήματα ενδοεπικοινωνίας και συστήματα εκπαίδευσης για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μερικές από τις εταιρίες που έχει συνεργαστεί για την κατασκευή οπλικών συστημάτων είναι οι παρακάτω: HAI, HDS, Intrakom, EADS, Cassidian, Thales, Panhard, LFK / EADS, KMW, Taurus, SAAB, Rheinmetall, Embraer. Τα εξαρτήματά της θα τα δείτε σε αεροσκάφη, ελικόπτερα, συστήματα επικοινωνίας, UAV, ηλεκτρο-οπτικά μηχανικά, ηλεκτρομηχανικά, υδραυλικά εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εξαρτήματα.

Μιltech S.A.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1997 και έκτοτε έχει συνεργαστεί με τοπικές και ξένες εταιρίες στην αναβάθμιση και την ανταλλαγή τεχνολογίας σε διάφορα προγράμματα, καθώς και στη συμπαραγωγή εξοπλισμού και συστημάτων άμυνας άμεσα ή μέσω αντισταθμιστικών υποχρεώσεων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο τομέας εξειδίκευσής τους περιλαμβάνει σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοποριακής τεχνολογίας στον τομέα αεροδιαστημικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας και αεροηλεκτρικών προϊόντων, θερμικά οπτικά επιτήρησης, διάφορα εξαρτήματα οπλικών συστημάτων, σύνθετες καλωδιώσεις, συστήματα αντιμέτρων, τροφοδοτικά και μετατροπείς για αντιαεροπορικά συστήματα και πολεμικά πλοία. Ένας από τους πελάτες της είναι η γαλλική Dassault, η οποία κατασκευάζει σύνθετες καλωδιώσεις για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale καθώς και το GUN POD του.

ΕLFON LTD

Ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα Η εταιρία ξεκίνησε ως κατασκευαστής καινοτόμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και το 1979 επικεντρώθηκε στις εφαρμογές αεροδιαστημικής και ασφάλειας. Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια έχει κατασκευάσει εξαρτήματα για μεγάλες εταιρίες αεροναυτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Το σύστημα διαχείρισης ποιότητας της ELFON LTD είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με AS / EN 9100 και ISO 9001 για IPC για αεροπορικές και διαστημικές επιχειρήσεις. Ο τομέας στον οποίο ειδικεύεται η ELFON LTD είναι η κατασκευή καλωδιώσεων και η επεξεργασία μετάλλων και ηλεκτρομηχανικών συστημάτων. Οι πελάτες της εταιρίας είναι σημαντικές αεροδιαστημικές και αμυντικές εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της LockheedMartin Aeronautics Company, Textron / Beechcraft, Raytheon, Northrop, Grumman Corporation, Dassault, MBDA, Thales και Krauss Maffei Wegmann.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου: Εθνικός στόχος που δεν πρέπει να χαθεί η απορρόφηση εθνικών και...

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, σε κάθε επίπεδο, ώστε να μη χαθεί ο...

Ο Πειραιάς κρίσιμο σταυροδρόμι στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού

Μία από τις χώρες που επωφελήθηκαν από το Belt and Road είναι η Ελλάδα,...

Αυτό το ελληνικό σούπερ μάρκετ μοιράζει 5,8 εκατ. ευρώ!

Δίνεται έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους

Υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας με την Ένωση...

Υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) με την...

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση...

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και...

Intrakat: Σύμβαση ύψους €60,7 εκατ. με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη διευθέτηση...

Σε υπογραφή σύμβασης ύψους 60,7 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ με το Υπουργείο Υποδομών και...

Intrakat: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία  το  αιολικό πάρκο του Ομίλου  Intrakat στην Άνδρο, στο...

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου – Ποιο θα είναι το ωράριο

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, από 11 έως 8 τα καταστήματα σε...

Νέα διάκριση στα HRAWARDS απέσπασε o ελληνικός όμιλος αμυντικής τεχνολογίας EFAGROUP

O ελληνικός βιομηχανικός όμιλος εταιριών άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής EFAGROUP τιμήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη...

Η BD ΕΛΛΑΣ χορηγός του 8th MedTech Conference

Η BD ΕΛΛΑΣ συμμετείχε με την ιδιότητα του χορηγού στο 8th MedTech Conference με...

Μάριος Τέμπος: Μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ με απόφαση του Υπερταμείου

Τον Μάριο Τέμπο, Group Procurement & Operations Officer του Υπερταμείου, όρισε το Υπερταμείο ως...

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε αναπτυξιακή πορεία μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. με καταβολή μετρητών συνολικού...

Στρατηγική επένδυση της ΤΗΕΟΝ SENSORS

Ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξή της ανοίγει η ελληνική THEON SENSORS, με την επένδυση...

Η Νova μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone της Ucandrone στις Μικρές Κυκλάδες

Η Nova μέλος της UnitedGroup, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,...

Intrakat: Σύμπραξη με Ellington Solutions για αξιοποίηση ακινήτων

Σε στρατηγική συνεργασία στον τομέα των REOs (Real Estate Owned) προχωρούν η Intrakat και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έχει χρέος 407.866 ευρώ σε κάρτες

Προνομιούχοι και «πλέμπα». Αυτή είναι η διάκριση που υπάρχει...

Κολωνός: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 60χρονος που είχε βίντεο και φωτογραφίεςτης 12χρονης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό...

NEWSROOM