25/1/2022

«Πωλητήρια» στη ΛΑΡΚΟ και σε 4+4 λιμάνια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Οι ιδιωτικοποιήσεις που θα «τρέξουν» το 2022! Πού βρίσκονται οι διαγωνισμοί και τι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει

Απομένουν λίγες ημέρες για να εκπνεύσει το 2021 και η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) καταρτίζει το πρόγραμμα του 2022, το οποίο θα δοθεί στην κυβέρνηση προς έγκριση, με τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις την τελευταία δεκαετία (2011-2020) να έχουν ανέλθει σε 7,1 δισ. ευρώ.

Για το 2021 τα έσοδα υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 2,533 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,49 δισ. ευρώ αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, 300.000.000 ευρώ το Ελληνικό και 733.000.000 ευρώ τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και κάποια άλλα έργα που βρίσκονται ήδη ή αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική φάση το 2021, όπως περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες και real estate.

Εμειναν πίσω

Μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί φέτος μεταφέρεται πλέον για το α’ εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ, τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) και της Ηγουμενίτσας (Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας), τους διαγωνισμούς για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, και για την επένδυση στις Γούρνες Ηρακλείου. Ας περιγράψουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παραπάνω ιδιωτικοποιήσεις.

ΛΑΡΚΟ. Αρχές 2022 θα οδηγηθούμε στην ανακήρυξη του ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ με την κορύφωση των αντιδράσεων από τους εργαζομένους. Στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι, και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μισθώνονται στη ΛΑΡΚΟ, προκρίθηκαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 1) Commodity & Mining Insight Ireland Limited, 2) GEK TERNA S.A. – AD Holdings AG, 3) Mytilineos S.A., 4) Solway Investment Group Limited, 5) Tharisa PLC, 6) Trafigura Group Pte Ltd. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, από τους έξι αρχικά ενδιαφερομένους, δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα καταθέσουν οι τρεις.

Λιμάνια. Το πιο σημαντικό λιμάνι αυτού του διαγωνιστικού κύκλου που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που αναπτύσσεται ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η Gastrade θα θέσει στην περιοχή σε λειτουργία πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Για το λιμάνι αίτηση ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει το αμερικανικό fund Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο οποίος πλέον ελέγχεται από εταιρία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Τέσσερα μικρά

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας έχει στη διαχείρισή του τέσσερα λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας: του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», του Εμπορικού Λιμένα «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη, του Λιμένα Ελευθερών και του Λιμένα Κεραμωτής. Φάκελο έκφρασης ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει οι Pfic Ltd, Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Imerys, Goldair και I.M.G., η κοινοπραξία Black Summit – EFA Group και ΓΕΚ  Τέρνα, και ο ΟΛΘ.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στην άλλη άκρη της Εγνατίας Οδού, στο Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από το συγκεκριμένο λιμάνι περνάει όλη η επιβατική κίνηση της Αδριατικής, καθώς και τα φορτηγά και τα οχήματα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις μαρίνες που διαχειρίζεται. Για το λιμάνι, που θεωρείται κόμβος για τα πλοία τύπου ro pax, έχουν καταθέσει αίτηση ενδιαφέροντος: ο όμιλος Attica, οι Danthia Shipping MARG, Portek International, Quintana Infrastructure & Development, Αιγαίον Οϊλ, η κοινοπραξία Archirodon ANEK και Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed και Μινωικές Γραμμές, και ο ΟΛΘ.

Λιμάνια Ηρακλείου, Βόλου

Για το λιμάνι Ηρακλείου το ενδιαφέρον είναι κυρίως η κρουαζιέρα, όπου το συγκεκριμένο λιμάνι έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως ο δεύτερος, μετά τον Πειραιά, κόμβος κρουαζιέρας στη χώρα μας, αλλά και το επιβατηγό – οχηματαγωγό τμήμα. Εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ επιλέξει το μοντέλο παραχώρησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού, επενδυτικό ενδιαφέρον ενδέχεται να εκφράσει ο ιταλικός όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές. Ωστόσο, στο λιμάνι του Ηρακλείου, στην προ πανδημίας περίοδο, είχαν εστιάσει και μεγάλοι όμιλοι κρουαζιέρας, ενδιαφερόμενοι περισσότερο για την παραχώρηση της κρουαζιέρας.

Το λιμάνι του Βόλου είναι ακόμα ένα για το οποίο έχει εκφραστεί δημόσια το αμερικανικό ενδιαφέρον (μαζί με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα). Εξυπηρετεί γενικό φορτίο, εμπορευματοκιβώτια, ακτοπλοΐα, αλλά κρουαζιέρα. Επίσης εισάγεται από το λιμάνι και σκραπ για να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για χαλυβουργίες που λειτουργούν στην περιοχή. Είναι επίσης και το σημείο εξαγωγής μεταποιημένων προϊόντων χάλυβα και άλλων βιομηχανικών προϊόντων από μονάδες της Θεσσαλίας, ενίοτε ακόμη και προς τις ΗΠΑ. Για την επόμενη μέρα στο λιμάνι έχει εκφραστεί, εκτός από το αμερικανικό, και ισραηλινό ενδιαφέρον.

Το ακίνητο στις Γούρνες

Δύο ελληνικές εταιρίες, η Dimand και η Reds (του Ομίλου Ελλάκτωρ), και δύο ξένες, ο Ομιλος Comer και η Vivion, είχαν υποβάλει προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την εξαγορά και την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις και καζίνο, για το οποίο σε δεύτερη φάση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη χορήγηση της σχετικής άδειας. Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης θα μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα στον πλειοδότη, που τελικά είναι η Reds του Ομίλου Ελλάκτωρ, μέσω
ειδικού οχήματος που θα συστήσει προηγουμένως το ΤΑΙΠΕΔ.

Η έκταση βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε όμορες εκτάσεις του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φουντώνει ο πόλεμος του νερού

Με την εξαγορά του 42,34% της εταιρίας Δίρφυς από τη Λουξ, που σηματοδότησε την...

Αττική Οδός: Διεκδικεί αποζημίωση για τα μειωμένα έσοδα της πανδημίας

Σε εξέλιξη και η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα παραχώρησή της από το ΤΑΙΠΕΔ

TΗΕΟΝ SENSORS: Υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική EOTECH

Η ελληνική εταιρία οργάνων νυχτερινής όρασης THEON SENSORS προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την...

Intrakat: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 51,3 εκατ. ευρώ

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έως του ποσού των 51,3 εκατ. ευρώ αποφάσισε...

PayPal: Οι τρεις χρυσοί κανόνες επιτυχίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ο κλάδος του freelancing αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς που δεν έχουν επηρεαστεί...

ΛΑΡΚΟ: Η Ελλάδα και στο εδώλιο για τις κρατικές ενισχύσεις!

Τέλη Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση

Hilton: Τρακόσιες οικογένειες στο δρόμο αλλά δεν θα το δείτε σε κανένα κανάλι

Άλλες τρακόσιες οικογένειες στο δρόμο εν μέσω οικονομικής κρίσης. 300 εργαζόμενοι που λόγω της...

Ελληνικός Χρυσός: €1,3 εκατ. κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις το 2021

Συνεπής στις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (Responsible Mining), η Ελληνικός Χρυσός συνέχισε και...

Σκανδαλώδης ρύθμιση: Το Δημόσιο θα χαρίσει χρέη 4,8 εκατ. στους Τούρκους;

Οι νέοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν κοψοχρονιά την ελληνική εταιρεία «Καλλιμάνης», απαιτούν τώρα «κούρεμα» 87% στα χρέη!

Hilton: «Κατεβάζει ρολά» στις 31 Ιανουαρίου, για να επιστρέψει πλήρως ανακαινισμένο το… 2024!

Τέλος του μήνα αποχαιρετάμε το ξενοδοχείο Hilton Athens όπως το ξέραμε, καθώς οι ιδιοκτήτες...

H Novibet απογειώνει τα Virtual Sports της μέσω νέας διεθνούς συνεργασίας με την Inspired Entertainment

Η Novibet ανακοινώνει την επίτευξη διεθνούς συνεργασίας με την Inspired Entertainment, τον παγκόσμιο κολοσσό...

Είδες η ΔΕΗ; Μισθοί 98.000 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων στα… ρετιρέ

Η ιδιωτικοποίηση κατάργησε το μνημόνιο – Εκτός δημοσιονομικών περιορισμών η εταιρεία

ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚΟΕΕ: Μέρισμα 0,4836 ευρώ ανά μετοχή

Τη διανομή μερίσματος στους δικαιούχους μετόχους από κέρδη προηγουμένων χρήσεων συνολικού ποσού 1.500.000 ευρώ,...

«Οχι» των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πρόγραμμα εθελουσίας

Αρνητική στάση εξέφρασε ο σύλλογος των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου...

Ρεκόρ 13 ετών στις εξαγορές επιχειρήσεων

Pharmathen και Chipita ήταν τα μεγαλύτερα deals, με τίμημα 1,6 δισ. ευρώ η καθεμία

Παγκρήτια Τράπεζα: Συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Την επιχειρησιακή συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά με τραυματίες!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις 3 το...

Αγανακτισμένος ο Άκης Παυλόπουλος: «5 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό»

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι οδηγοί που βρίσκονται στην Αττική...

Συνελήφθη ψευδόμενος ο Γεραπετρίτης: Ο Φουρθιώτης δημοσιεύει «θερμό» SMS του υπουργού!

Κάθε λεπτό που ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στη θέση του, γελοιοποιεί το ίδιο το πολίτευμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ