Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

«Πωλητήρια» στη ΛΑΡΚΟ και σε 4+4 λιμάνια

Οι ιδιωτικοποιήσεις που θα «τρέξουν» το 2022! Πού βρίσκονται οι διαγωνισμοί και τι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Απομένουν λίγες ημέρες για να εκπνεύσει το 2021 και η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) καταρτίζει το πρόγραμμα του 2022, το οποίο θα δοθεί στην κυβέρνηση προς έγκριση, με τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις την τελευταία δεκαετία (2011-2020) να έχουν ανέλθει σε 7,1 δισ. ευρώ.

Για το 2021 τα έσοδα υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 2,533 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,49 δισ. ευρώ αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, 300.000.000 ευρώ το Ελληνικό και 733.000.000 ευρώ τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και κάποια άλλα έργα που βρίσκονται ήδη ή αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική φάση το 2021, όπως περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες και real estate.

Εμειναν πίσω

Μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί φέτος μεταφέρεται πλέον για το α’ εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ, τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) και της Ηγουμενίτσας (Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας), τους διαγωνισμούς για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, και για την επένδυση στις Γούρνες Ηρακλείου. Ας περιγράψουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παραπάνω ιδιωτικοποιήσεις.

ΛΑΡΚΟ. Αρχές 2022 θα οδηγηθούμε στην ανακήρυξη του ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ με την κορύφωση των αντιδράσεων από τους εργαζομένους. Στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι, και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μισθώνονται στη ΛΑΡΚΟ, προκρίθηκαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 1) Commodity & Mining Insight Ireland Limited, 2) GEK TERNA S.A. – AD Holdings AG, 3) Mytilineos S.A., 4) Solway Investment Group Limited, 5) Tharisa PLC, 6) Trafigura Group Pte Ltd. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, από τους έξι αρχικά ενδιαφερομένους, δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα καταθέσουν οι τρεις.

Λιμάνια. Το πιο σημαντικό λιμάνι αυτού του διαγωνιστικού κύκλου που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που αναπτύσσεται ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η Gastrade θα θέσει στην περιοχή σε λειτουργία πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Για το λιμάνι αίτηση ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει το αμερικανικό fund Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο οποίος πλέον ελέγχεται από εταιρία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Τέσσερα μικρά

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας έχει στη διαχείρισή του τέσσερα λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας: του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», του Εμπορικού Λιμένα «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη, του Λιμένα Ελευθερών και του Λιμένα Κεραμωτής. Φάκελο έκφρασης ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει οι Pfic Ltd, Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Imerys, Goldair και I.M.G., η κοινοπραξία Black Summit – EFA Group και ΓΕΚ  Τέρνα, και ο ΟΛΘ.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στην άλλη άκρη της Εγνατίας Οδού, στο Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από το συγκεκριμένο λιμάνι περνάει όλη η επιβατική κίνηση της Αδριατικής, καθώς και τα φορτηγά και τα οχήματα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις μαρίνες που διαχειρίζεται. Για το λιμάνι, που θεωρείται κόμβος για τα πλοία τύπου ro pax, έχουν καταθέσει αίτηση ενδιαφέροντος: ο όμιλος Attica, οι Danthia Shipping MARG, Portek International, Quintana Infrastructure & Development, Αιγαίον Οϊλ, η κοινοπραξία Archirodon ANEK και Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed και Μινωικές Γραμμές, και ο ΟΛΘ.

Λιμάνια Ηρακλείου, Βόλου

Για το λιμάνι Ηρακλείου το ενδιαφέρον είναι κυρίως η κρουαζιέρα, όπου το συγκεκριμένο λιμάνι έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως ο δεύτερος, μετά τον Πειραιά, κόμβος κρουαζιέρας στη χώρα μας, αλλά και το επιβατηγό – οχηματαγωγό τμήμα. Εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ επιλέξει το μοντέλο παραχώρησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού, επενδυτικό ενδιαφέρον ενδέχεται να εκφράσει ο ιταλικός όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές. Ωστόσο, στο λιμάνι του Ηρακλείου, στην προ πανδημίας περίοδο, είχαν εστιάσει και μεγάλοι όμιλοι κρουαζιέρας, ενδιαφερόμενοι περισσότερο για την παραχώρηση της κρουαζιέρας.

Το λιμάνι του Βόλου είναι ακόμα ένα για το οποίο έχει εκφραστεί δημόσια το αμερικανικό ενδιαφέρον (μαζί με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα). Εξυπηρετεί γενικό φορτίο, εμπορευματοκιβώτια, ακτοπλοΐα, αλλά κρουαζιέρα. Επίσης εισάγεται από το λιμάνι και σκραπ για να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για χαλυβουργίες που λειτουργούν στην περιοχή. Είναι επίσης και το σημείο εξαγωγής μεταποιημένων προϊόντων χάλυβα και άλλων βιομηχανικών προϊόντων από μονάδες της Θεσσαλίας, ενίοτε ακόμη και προς τις ΗΠΑ. Για την επόμενη μέρα στο λιμάνι έχει εκφραστεί, εκτός από το αμερικανικό, και ισραηλινό ενδιαφέρον.

Το ακίνητο στις Γούρνες

Δύο ελληνικές εταιρίες, η Dimand και η Reds (του Ομίλου Ελλάκτωρ), και δύο ξένες, ο Ομιλος Comer και η Vivion, είχαν υποβάλει προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την εξαγορά και την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις και καζίνο, για το οποίο σε δεύτερη φάση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη χορήγηση της σχετικής άδειας. Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης θα μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα στον πλειοδότη, που τελικά είναι η Reds του Ομίλου Ελλάκτωρ, μέσω
ειδικού οχήματος που θα συστήσει προηγουμένως το ΤΑΙΠΕΔ.

Η έκταση βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε όμορες εκτάσεις του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΤΗΕΟΝ SENSORS αποχωρεί από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)

Η ΤΗΕΟΝ SENSORS, μέλος του Ομίλου EFA GROUP, μετά και τις άλλες εταιρίες του...

Ο ΟΠΑΠ αναδείχθηκε Top Employer Greece 2023

Ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας συγκαταλέγεται ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έλαβε την πιστοποίηση Top Employer Greece 2023....

Η Ελλάδα μπαίνει στην αγορά σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και πιστοποίησης επιχειρησιακών δορυφόρων

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της για...

Intrakat: Υπερκαλύφθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Παιανία, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 – Υπερκαλύφθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Intrakat με...

Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α: Νέα εποχή στενής συνεργασίας για τις Αμυντικές Βιομηχανίες της Ελλάδας & Κύπρου

Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) υπέγραψαν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στη Λεμεσό της Κύπρου η...

Βιομήχανοι προς Μητσοτάκη: Σε κίνδυνο η ελληνική βιομηχανία! Λάβετε μέτρα

9 βιομηχανικές οργανώσεις της χώρας εκπέμπουν SOS

Την επέκταση του έργου «Smart Tunnel» υπέγραψαν η ES Systems και η Ολυμπία Οδός...

Την επέκταση του έργου «Smart Tunnel - Έξυπνη Πρόβλεψη Επισκευών - Συντηρήσεων και Παρακολούθηση...

Νέα Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά: Τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ

Ποιο είναι το προτεινόμενο ωράριο

Intrakat: Υπογραφή σύμβασης ύψους 33 εκ. ευρώ για έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου

Σε υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για το έργο «Ανάπτυξη και...

Παγκρήτια Τράπεζα: Παύση των ενεργειών συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Κατόπιν απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την παύση των ενεργειών...

Social commerce: Μια τάση που δίνει όλο και μεγαλύτερη ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο για να κρυφοκοιτάζουμε τις...

«Φρενάρει» η ελληνική μεταποίηση

Ανησυχητική η συρρίκνωση της παραγωγής όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global για τον Δεκέμβριο

Τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και η Εθνική Τράπεζα βράβευσαν την εταιρία...

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» βράβευσαν τις 10...

PRODEA Investments: Απόκτηση του κτηρίου γραφείων της Viva Wallet στο Μαρούσι

Η PRODEA Investments ανακοινώνει την απόκτηση από τη Viva Wallet σύγχρονου κτηρίου γραφείων το...

PayPal: Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού τζίρου των Ελλήνων εμπόρων

Εν έτει 2022, η επιλογή του διασυνοριακού (cross-border) ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί μονόδρομο. Στην πραγματικότητα,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία θα ισχύσει αύριο, Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, όπως...
spot_img

NEWSROOM