Viva Wallet: Mega deal 1,2 δισ. ευρώ

Ανακοινώνεται από ώρα σε ώρα η συμφωνία εξαγοράς του 47% της εταιρίας από τον αμερικανικό κολοσσό JP Morgan

Must Read

Συμφωνία-μαμούθ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανακοινώνουν άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, η Viva Wallet και ο αμερικανικός κολοσσός JP Morgan. Οι δύο εταιρίες κατέληξαν τις τελευταίες ημέρες στο deal, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που μάλιστα κινδύνεψαν να ναυαγήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan θα αποκτήσει τελικά τα μερίδια που κατέχουν τρία funds στη Viva: η Hedosophia (27%), το επενδυτικό ταμείο του Λάτση (13%) και η Deca (7%). Οι πλειοψηφούντες μέτοχοι και ιδρυτές της Viva X. Καρώνης και Μ. Αντύπας, που έχουν το υπόλοιπο περίπου 53%, θα διατηρήσουν το ποσοστό τους και το μάνατζμεντ της εταιρίας. H JP Morgan θα συμμετάσχει και με 200.000.000 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Viva Wallet, ενώ συνολικά η συμφωνία προβλέπει επένδυση 1,2 δισ. της JP Morgan στη Viva Wallet. Η αποτίμηση της Viva Wallet με βάση τη συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος Viva έχει παρουσία μέσω υποκαταστημάτων ηλεκτρονικού χρήματος σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23 χώρες. Ο όμιλος εξασφάλισε χρηματοδότηση 66.700.000 ευρώ (80.000.000 δολάρια) από τρεις επενδυτές τεχνολογίας και fintech, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital. Τα έσοδα του ομίλου την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν κατά 29%, στα 44.000.000 ευρώ και, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης, το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120.000.000 ευρώ, σηματοδοτώντας ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις πηγές δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί ότι στο σκέλος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων το μοντέλο που αναπτύσσει η Viva προβλέπει την αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω SPV. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά εμπορικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 500.000.000 ευρώ. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο η τράπεζα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του πελάτη (scoring) και λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη χρηματοδότηση παρέχοντας κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως να αναλαμβάνει πιστωτικό ρίσκο.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου τον Ιούνιο του 2021, ο ιδρυτής της Viva Wallet είχε αναφέρει ότι ο επόμενος χρηματοδοτικός γύρος για τη Viva Wallet θα γινόταν σε αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ. Τονίζοντας ότι η στρατηγική της Viva Wallet είναι για ένα επιχειρηματικό μοντέλο κερδοφόρο στη βάση του, ώστε η εταιρία να είναι επενδύσιμη, ο κ. Καρώνης είχε αναφέρει τότε ότι ο νέος χρηματοδοτικός κύκλος, ύψους 350.000.000 ευρώ, της Viva Wallet θα γινόταν σε αποτίμησή της στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός που υπήρχε τότε ήταν για άντληση νέας χρηματοδότησης 350.000.000 ευρώ, όποτε έκρινε η εταιρία, έως τον Ιούλιο του 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This