Έρευνα UBS: Aισιόδοξοι oι επενδυτές, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων

Στην πλειοψηφία τους αναμένουν την «κατάλληλη ευκαιρία», προκειμένου να επενδύσουν σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία

Must Read

Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν μερικές από τις βασικές ανησυχίες για επενδυτές υψηλής εισοδηματικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) από τη UBS, τον κορυφαίο παγκόσμιο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 επενδυτές και 1.200 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 15 αγορές παγκοσμίως, οι υψηλότερες τιμές των βασικών αγαθών, της βενζίνης και της ενέργειας προβληματίζουν τους επενδυτές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες. Παρότι ο βαθμός οικονομικής αισιοδοξίας έχει σημειώσει ελαφρά κάμψη, οι επενδυτές διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στα χρηματιστήρια κατά τους επόμενους έξι μήνες, αφού αρκετοί διαβλέπουν ευκαιρίες να δανειστούν και να προβούν σε αλλαγές χαρτοφυλακίου.

Τα δύο τρίτα των επενδυτών κατέχουν περισσότερο από το 10% του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών ισχυρίζονται ότι «αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία» για να επενδύσουν. Εάν όντως αποφασίσουν να προβούν σε επενδύσεις, 6 στους 10 επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα ελκυστικούς κλάδους την τεχνολογία (63%) και την υγειονομική περίθαλψη (59%).

«Με τις επιπτώσεις της COVID-19 που αναμένεται να επηρεάσουν τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης για τα επόμενα χρόνια και τη στροφή σε έναν πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, οι επενδυτές διαβλέπουν περαιτέρω ευκαιρίες σε αυτούς τους τομείς», αναφέρει ο Iqbal Khan, Πρόεδρος της UBS Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Ωστόσο, με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και με τις αυξήσεις των επιτοκίων στον ορίζοντα, οι επενδυτές περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους», συμπληρώνει.

Προγραμματίζουν προσλήψεις

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διατηρούν την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι αναφέρουν την COVID-19, το αυξανόμενο κόστος υλικών και τις αυξήσεις των φόρων ως πηγές ανησυχίας. Το 44% σχεδιάζει επίσης να κάνει προσλήψεις νέου προσωπικού και σχεδόν οι μισοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν περισσότερο στη δική τους επιχείρηση.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μετατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργαζομένων. Το 69% προσφέρει αυξημένη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, ενώ το 67% στον τόπο εργασίας των υπαλλήλων τους.

«Η πανδημία και η σχετική “Μεγάλη Παραίτηση (Great Resignation)” που ακολούθησε, ενθάρρυναν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στο τρέχον περιβάλλον και να αλλάξουν την οπτική τους αναφορικά με την ευελιξία στον εργασιακό χώρο», δηλώνει ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Αμερικής και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Μέσω των συμβούλων μας, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας παρέχουν τα τμήματα Chief Investment Office & Business Owners Client Segment, με σκοπό να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βρουν το δρόμο τους σε αυτή την περίοδο μετασχηματισμού», καταλήγει.

Ευρήματα έρευνας ανά περιοχή

  • ΗΠΑ

Ο προβληματισμός σχετικά με τις αυξήσεις φόρων έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα αυτό το τρίμηνο και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν έρθει στο προσκήνιο, κυρίως για όσους επενδυτές θέλουν η τρέχουσα διοίκηση να θέσει τον έλεγχο του πληθωρισμού ως βασική προτεραιότητα (82%). Οι επενδυτές των ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, με σχεδόν τους μισούς να ανησυχούν για πιθανή ύφεση της αγοράς. Εν μέσω της αστάθειας και μεταβλητότητας της αγοράς, οι επενδυτές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν μετοχές και αντισταθμιστές χαρτοφυλακίου, να κάνουν χρήση μετρητών ή και να δανειστούν προτού επέλθουν πιθανές αυξήσεις επιτοκίων, με τη μορφή νέων ή αναχρηματοδοτούμενων υποθηκών, και δανειοδότησης βάσει τίτλων (SBL).

  • Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική, η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μειώθηκε σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2021, με έξι στους 10 (58%) επενδυτές να αισθάνονται αισιόδοξοι για την οικονομία της περιφέρειας και το 59% των επενδυτών να είναι θετικά διακείμενο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μετοχών στην περιοχή τους. Η κάμψη της αισιοδοξίας έχει επηρεάσει εξίσου τα επενδυτικά τους σχέδια. Το 52% σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο κατά τους επόμενους έξι μήνες, από 60% το τρίτο τρίμηνο.

  • Ευρώπη (εκτός Ελβετίας)

Η αισιοδοξία των Ευρωπαίων επενδυτών έχει υποχωρήσει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο τρίμηνο, με το 68% των Ευρωπαίων επενδυτών να νιώθει -έστω προσωρινή- αισιοδοξία για την οικονομία της περιφέρειας. Η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία στις μετοχές έχει επίσης υποχωρήσει, με το 43% να σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο στους επόμενους έξι μήνες.

  • Ελβετία

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους τους, η αισιοδοξία των Ελβετών επενδυτών είναι αυξημένη από το περασμένο τρίμηνο, με το 68% να μην προβληματίζεται για την οικονομία τους βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από το τρίτο τρίμηνο του 21. Το 68% των Ελβετών επενδυτών είναι αισιόδοξο για τις ελβετικές μετοχές, από 46% το τρίτο τρίμηνο. Παρά την εμπιστοσύνη τους στην αγορά, οι επενδυτές παραμένουν το ίδιο επιφυλακτικοί στο εγγύς μέλλον, με μόνο τρεις στους 10 να σκοπεύουν να προβούν σε περισσότερες επενδύσεις στους επόμενους έξι μήνες.

  • Ασία και Χώρες Ειρηνικού

Στην Ασία, η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία για την τοπική οικονομία βρίσκεται στο 63%, σε παρόμοιο επίπεδο με το 3ο τρίμηνο του 2021. Έξι στους δέκα (63%) Ασιάτες επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις εξάμηνες προοπτικές για τις μετοχές στην περιφέρειά τους και σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο στους επόμενους έξι μήνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This