Με «σαφάρι» εξαγορών αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας

Σημαντική κινητικότητα από το πρώτο δίμηνο του 2022, με πρωταγωνιστές ενέργεια, υποδομές, logistics, εμπόριο, τρόφιμα, real estate, τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία

Must Read

O πόλεμος στην Ουκρανία ανέκοψε τον ρυθμό εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων που προμήνυε το 2022, καθώς μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου ξεπερνούσε τα 800.000.000 ευρώ η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών – εξαγορών σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα έπειτα από μία δεκαετία στον εφιάλτη των Μνημονίων, της επιτήρησης, των ακροβασιών με το Grexit, της υποβάθμισης της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, ξαναγράφει τον επιχειρηματικό χάρτη της με όρους νέας εποχής και με ορίζοντα το 2030. Στους πρωταγωνιστές βρίσκονται οι υποδομές – κατασκευές, logistics, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, λιανικό εμπόριο, τρόφιμα, real estate και τεχνολογία.

1. Σούπερ μάρκετ. Σε πλήρη εξέλιξη είναι το στρατηγικό πρόγραμμα επέκτασης στη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης, καθώς μετά την Αττική και την Πελοπόννησο, όπου ήδη έχει αποκτήσει παρουσία, είναι πολύ κοντά σε συμφωνία εξαγοράς του 50% της συνεταιριστικής αλυσίδας ΣΥΝ.ΚΑ. που εδρεύει στην Κρήτη.

Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία που θα «απλώσει» τη Μασούτης και στην Κρήτη, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας. Η συνεταιριστική αλυσίδα έχει σημαντική παρουσία σε Κρήτη, Αιγαίο και Κέρκυρα, ενώ πλέον μετά τη σύμπλευση με τη Μασούτης δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο περισσότερων από 400 καταστημάτων. Τα ΣΥΝ.ΚΑ. δραστηριοποιούνται στην Κρήτη πάνω από 40 χρόνια.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο εταιρικό σχήμα με την επωνυμία ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., στην οποία η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. θα συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%.

Ο συνεταιρισμός θα έχει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος και το management. Οι μέτοχοι του συνεταιρισμού θα εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματά τους και θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις των ΣΥΝ.ΚΑ. Μέσω της στρατηγικής συνεργασίας θα δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες υπεραξίες για τις μετοχές όλων των μετόχων που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό.

Επίσης, με τη συνεργασία θα διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις στο άμεσο μέλλον και τα ΣΥΝ.ΚΑ. θα αποκτήσουν ένα δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

H νέα στρατηγική συνεργασία θα δώσει ευρεία πρόσβαση σε γεωγραφικές περιοχές στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει παρουσία, δημιουργώντας ένα δίκτυο με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ, 402 καταστήματα και πάνω από 9.500 εργαζομένους.

Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας ΣΥΝ.ΚΑ. – Μασούτη είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου εταιρικού σχήματος που θα συνεχίσει να βασίζεται στους τοπικούς παραγωγούς, ενώ θα γίνουν και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών.

Ο Γιάννης Μασούτης, γιος του ιδρυτή της ομώνυμης αλυσίδας

Ο πιο δραστήριος κλάδος

2. Κλάδος πληροφορικής. Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου «ωθούν» τις εταιρίες της πληροφορικής, πλην των στόχων τους για διψήφια μέση οργανική ανάπτυξη και για το 2022, σε νέο «σαφάρι» εξαγορών.

Στο μέτωπο των στοχευμένων εξαγορών έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί η Performance Technologies.

  •  Σε μια δεύτερη συνεχόμενη τέτοια κίνηση σκοπεύουν η διεθνοποιημένη Profile Software και η Real Consulitng από χώρες της Ευρώπης.
  • Η Uni Systems διανύει επίσης στάδιο διερεύνησης νέων ευκαιριών.
  • Η Entersoft βολιδοσκοπεί υπό εξαγορά εταιρίες στη Ρουμανία και την Ελλάδα, και συζητά μαζί τους και ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι παίκτες που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
  • Η Ideal -ως… Holdings πλέον- διατηρεί στο νέο πλάνο της τη διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και σε άλλους κλάδους (εκτός όσων δραστηριοποιείται σήμερα) και μέσα από εξαγορές, με την πληροφορική να αποτελεί πάντα τη «δύναμη πυρός» της και ως εκ τούτου τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Motor Oil καλεί Volterra

3. Κλάδος ενέργειας. Από τις μικρότερες εταιρίες στο κλάδο ενέργειας που φέρεται ότι έχουν τη δυσκολότερη εικόνα με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι η Volterra, θυγατρική του ομίλου Avax, με οφειλές 37.000.000 ευρώ, η οποία, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς εξαγορά.

Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόκτηση της εταιρίας είναι η Motor Oil, καθώς η αξία της Volterra είναι καθοριστική στο πλαίσιο της στρατηγικής της, καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και στην προμήθεια θα τη φέρει από την τέταρτη στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.

Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην τρίτη θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά και αρχίζουν 36 MW.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης

Η διάσωση Μπουτάρη

4. Εμπορικός κλάδος. Ρόλο «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας Ι. Μπουτάρης & Υιός, με τη συνδρομή και της Premia Properties, επιχειρεί να αναλάβει η σουηδική Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, η μεν Sterner Stenhus θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και διοικητικό ρόλο στην Μπουτάρης, η δε Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο των ακινήτων της οινοποιίας.

H Premia θα εισπράττει ενοίκια από την εταιρία που θα προκύψει μετά τη διαδικασία εξυγίανσης της Μπουτάρης, τα οποία ετησίως υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

  • Βαράγκης και Sato. Την απόφαση των δικαστηρίων αναμένουν οι δύο εισηγμένες Βαράγκης και Sato, που είναι υπερχρεωμένες και προσμένουν στην είσοδο νέων αγοραστών σε περίπτωση που εγκριθούν δικαστικά τα σχέδια εξυγίανσης που έχουν υποβάλει οι διοικήσεις τους σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών τους. Στην ουσία, τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες εταιρίες διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων.
  • Στην περίπτωση της εισηγμένης Γ.Ε. Δημητρίου, μια πιθανή δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δίνει τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρία (που βρίσκεται δύο χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης) να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και στους μετόχους της την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής τους επένδυσης. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μεγάλο «κούρεμα» και επιμήκυνση υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η Quest Holdings αποκτώντας και την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης.

Το «σκανδαλώδες» τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική

5. Ασφαλιστικός κλάδος. Στη κορυφή των επιχειρηματικών συμφωνιών τοποθετείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp), αντί 460.000.000 ευρώ. Για το τίμημα εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και από την πλευρά των εργαζομένων της εταιρίας έχει χαρακτηριστεί σκανδαλωδώς χαμηλό.

Δύο ήταν, όπως όλα δείχνουν, οι ιδιαιτερότητες αυτής της συμφωνίας, που οδήγησαν στο εξαιρετικά χαμηλό τίμημα για μια εταιρία με ιστορία 131 ετών και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά:

Πρόκειται για μία συναλλαγή υπό πίεση: Στην Εθνική Τράπεζα είχε επιβληθεί από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της έγκρισης κρατικών ενισχύσεων για την ανακεφαλαιοποίησή της, η έξοδος από τον ασφαλιστικό κλάδο με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η διαδικασία πώλησης της εταιρίας είχε καθυστερήσει σοβαρά, καθώς είχε καταλήξει σε φιάσκο η προσπάθεια για μια συμφωνία με την Exin Capital Partners.

Στο τελευταίο στάδιο, όπου και έκλεισε τελικά η συμφωνία με τo CVC, η διοίκηση της Εθνικής βρέθηκε ουσιαστικά μπροστά σε μια πρόταση που… δεν μπορούσε να αρνηθεί, καθώς στο ακραίο σενάριο μιας νέας αποτυχίας η Κομισιόν θα μπορούσε ακόμη και να θέσει ζήτημα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή, μάλιστα, δεν δέχθηκε καν την ενδιάμεση λύση της σταδιακής μείωσης του ποσοστού συμμετοχής μέσω τοποθέτησης μετοχών (placement) στο χρηματιστήριο.

Εκθεση σε κινδύνους

Παρά την κερδοφορία της, η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει ένα ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο που κρύβει κινδύνους και επηρεάζει αρνητικά την αποτίμησή της. Η εταιρία έχει σημαντική έκθεση σε παλιά ασφαλιστικά προγράμματα σταθερού επιτοκίου, που είναι ζημιογόνα στη σημερινή περίοδο των χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων.

Επιπλέον, αρνητικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου της είναι και ορισμένα νοσοκομειακά προγράμματα «παλαιάς κοπής» με υψηλές νοσοκομειακές καλύψεις, για τα οποία άλλωστε τέθηκε από τo CVC και ο όρος περί μείωσης του τιμήματος, εάν οι ζημιές ξεπεράσουν κάποια όρια.

«Ορισμός του σκανδάλου»

Οι συνδικαλιστές της εταιρίας, πάντως, επιμένουν ότι είναι σκανδαλωδώς χαμηλό το τίμημα και επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση της τράπεζας. Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής Γιάννης Πετσαλάκης, «θεωρούμε ότι πρόκειται για τον ορισμό του σκανδάλου. Ολα τα στοιχεία αυτό καταμαρτυρούν, ενώ αυτό δείχνουν και οι όροι που έχουν γίνει όλα τα πρόσφατα deals στον κλάδο, όπως της Ευρωπαϊκής Πίστης και της AXA. Το σκάνδαλο είναι για τη διοίκηση της Εθνικής, όχι για το CVC. To fund τη δουλειά του κάνει».

Ο κ. Πετσαλάκης θυμίζει ότι «μόλις πριν από περίπου έξι χρόνια, στα τέλη του 2015, το 80% της Eurolife πωλήθηκε στο 127% της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της (Book Value) αντί 324.700.000 ευρώ. Σήμερα η Εθνική ξεπουλάει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων την εταιρία μας».

Επίσης, ο κ. Πετσαλάκης τονίζει πως «τα οικονομικά στοιχεία τόσο από την πώληση της AXA στη Generali όσο και από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου».

Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων τονίζει ότι μόλις μέσα σε τρία χρόνια το CVC Capital θα έχει πάρει πίσω μέσω συμφωνημένων μερισμάτων σχεδόν όλα τα κεφάλαια που θα δώσει για την Εθνική Ασφαλιστική. Με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, «το 2022 το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος θα ανέλθει στα 170.000.000 ευρώ, το 2023 θα διανεμηθούν 80.000.000 ευρώ και το 2024 θα δοθούν 75.000.000 ευρώ».

Η DG Comp για να δώσει το πράσινο φως εστίασε μόνο στα ζητήματα που άπτονται των συνεργασιών με τους ιατρικούς συλλόγους και δεν θα θέσει τελικά ρήτρα στο CVC είτε να πουλήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, για παράδειγμα Metropolitan, είτε να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την Εθνική Ασφαλιστική.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη

Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά είναι η απόκτηση του 72,27% της Ευρωπαϊκής Πίστης έναντι των 207.000.000 ευρώ που προσφέρει η Allianz. Με το προσφερόμενο τίμημα των 207.000.000 ευρώ η Allianz αποκτά τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρία γενικών ασφαλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέμπτη βάσει των ακαθάριστων ασφαλίστρων, με στοιχεία του 2020, ύψους 223.000.000 ευρώ (68% γενικές ασφάλειες και 32% ζωής).

Επίσης, αποκτά ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα δίκτυα πώλησης, με 110 γραφεία, 5667 μεσίτες, 439 άτομα προσωπικό και διευθυντικά στελέχη και περίπου 663.000 ασφαλιστήρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This