Μεγάλο deal στον τραπεζικό τομέα: Η Παγκρήτια απορροφά την HSBC Ελλάδος

Δημιουργείται νέος ισχυρός τραπεζικός πυλώνας - Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας

Must Read

Σε μια ουσιαστική και συγχρόνως αναπτυξιακή πρωτοβουλία προχωράει η Παγκρήτια Τράπεζα με την απόκτηση των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής HSBC στη χώρα μας. Η Παγκρήτια αποκτά και τα 15 καταστήματα της HSBC στην Ελλάδα και με τον τρόπο ισχυροποιεί την παρουσία της και εκτός Κρήτης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και εξαιρετικά ελπιδοφόρο deal, αφού πρακτικά δημιουργεί έναν νέο υγιή τραπεζικό πυλώνα, πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η είδηση προβλήθηκε από όλα τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως σημαντική εξέλιξη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επισήμως χθες, με το κατ’ αρχήν «πράσινο φως» της ΤτΕ, η οποία και θα εξετάσει τις παραμέτρους της συμφωνίας που τελεί υπό την έγκριση της.

Με την συμφωνία αυτή ενισχύεται η καθαρή θέση της Παγκρήτιας κατά περίπου 100 εκ. ευρώ. Συγχρόνως παρακάμπτεται και το αγκάθι της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι η Παγκρήτια, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της σε όλη την επικράτεια, έχει ανάγκη από το έμπειρο και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό μιας μεγάλης πολυεθνικής τράπεζας. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο αποχώρησης της HSBC από την Ελλάδα υπήρχε κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας τον οποίο η συγκεκριμένη εξαγορά αποσοβεί.

Η απόκτηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC αποτελεί συμπληρωματική κίνηση στο αναπτυξιακό πλάνο της Παγκρήτιας, η οποία ταυτόχρονα προχωρά την συνένωση με την Τράπεζα Χανίων, αλλά και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μίας τράπεζας με ενεργητικό που θα πλησιάζει τα 5 δις ευρώ.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το β’ εξάμηνο του έτους, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης όπως αυτή προκύπτει από την απόκτηση της HSBC. Με την απορρόφηση του ελληνικού παραρτήματος της πολυεθνικής η Παγκρήτια τράπεζα, εκτός από τα 15 υποκαταστήματα αποκτά:

-Ενεργητικό άνω του 1,8 δις ευρώ

-Καταθέσεις περίπου 1,7 δις ευρώ

-Δάνεια και ομόλογα 1 δις ευρώ

Σημειώνεται ότι το ενεργητικό της Παγκρήτιας, σύμφωνα με τους ισολογισμούς εννεαμήνου του 2021 ανερχόταν σε 2,6 δις ευρώ (καταθέσεις 1,5 δις ευρώ) ενώ σήμερα διαθέτει 45 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει και σε ανακοίνωση τύπου η ελληνική τράπεζα: «Το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό της παρουσίας της Παγκρήτιας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται»

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, αφού λάβει την τελική έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This