«Ελ. Βενιζέλος»: Η μεγαλύτερη εισαγωγή στο ΧΑΑ!

Προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές

Must Read

Τη μεγαλύτερη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και 18 χρόνια αποτέλεσε αυτή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την κεφαλαιοποίηση του αεροδρομίου να ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ.

Χθες η μετοχή άρχισε με εντυπωσιακή άνοδο 15,5% και την τιμή φτάνει έως και τα 9,5 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως η εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιτεύχθηκε με τη διάθεση του 30% των μετοχών του, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, που αντιστοιχεί σε 90.000.000 μετοχές, με το Ελληνικό Δημόσιο να βάζει στα ταμεία του 785.000.000 ευρώ. Η δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Το καμπανάκι για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο χτύπησε παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα, του CEO του «Ελ. Βενιζέλος» Γιάννη Παράσχη, του CEO του Χ.Α. Γιάννου Κοντόπουλου, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου αλλά και εκπροσώπων από τους αναδόχους της μεγάλης έκδοσης και των τραπεζών, χρηματιστές και μεγαλομέτοχοι.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ μέχρι το 2033. Η πρώτη φάση έως το 2028 περιλαμβάνει επενδύσεις 700.000.000 ευρώ και προβλέπει την επέκταση του terminal, όπως και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι με αυτές το «Ελ. Βενιζέλος» θα μπορεί να εξυπηρετεί 33.000.000 επιβάτες. Η δεύτερη φάση, έως το 2033, προβλέπει επενδύσεις ύψους 650.000.000 ευρώ για περαιτέρω επέκταση των terminals και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται 40.000.000 επιβάτες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το 2046 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εξυπηρετεί περί τα 43.700.000 επιβάτες, κοντά στο όριό του, που είναι 50.000.000 επιβάτες, από 28.200.000 επιβάτες που εξυπηρέτησε το 2023. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε την είσοδο του ΔΑΑ στο Χ.Α. μεγάλη επιτυχία, τόσο για την ίδια την εταιρία όσο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, και ως μια ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 785.000.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΔΑΑ και μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛ.ΠΕ., Αττική Οδός κ.ά.) αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις. Το ύψος των προσφορών και το τίμημα αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, τη στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την εταιρία, το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία, αλλά αποτελεί και μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ιωάννης Παράσχης τόνισε πως η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο στην πορεία του από το 1996, που άρχισε από μηδενική βάση, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This