Οικονομική «ένεση» 18.700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Must Read

Η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος ΕΣΠΑ: «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (ΣΣΚ)», ύψους 18,7 εκατ. Ευρώ, προδημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν μεμονωμένα ή σε συνεργατικά σχήματα, επιχειρηματικά σχέδια καινοτομίας υποστηριζόμενα από έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Σκοπός των επιμέρους επιχειρηματικών σχεδίων των επιχειρήσεων είναι όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας «η ανάπτυξη σημαντικής δυναμικής στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων ή και υπηρεσιών, η υλοποίηση στρατηγικών διείσδυσής τους σε αγορές στόχους, η αύξηση των θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η δημιουργία νέας γνώσης και τεχνογνωσίας μέσω των ενεργειών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο κάθε ΣΣΚ».

Δείτε επίσης: Βαρύ πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στην FrieslandCampina Hellas από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι δικαιούχοι

Η προδημοσίευση που εκδόθηκε καθορίζει πως οι επιχειρήσεις για να θεωρηθούν δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται:

  • να έχουν συσταθεί νομίμως και να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε. ΚοινΣΕπ.
  • κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης να λειτουργούν νόμιμα (με έδρα ή υποκατάστημα) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διαθέτουν ΑΦΜ ή VAT. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την υποβολή της πρότασης δεν διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα δεσμεύονται ότι κατά την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης θα διαθέτουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα στην περιφέρεια στην οποία χωροθετείται η ενίσχυση, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Αίτηση Χρηματοδότησης.
  • να μην είναι προβληματικές.
  • να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εκτέλεση προηγουμένης απόφασης ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθείσες κρατικές ενισχύσεις.
  • να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, εντάσσονται στους δυνητικούς δικαιούχους οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει μεν ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχει λυθεί η σύμβαση εγγύησης, καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί.
  • να δεσμευτούν εγγράφως ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ούτε θα υποβληθούν, εφόσον το παρόν εγκριθεί προς χρηματοδότηση.

Το κατώτατο όριο

Σε περίπτωση που το έργο αφορά τον κλάδο της αγροδιατροφής, κάθε επιχείρηση-μέλος του ΣΣΚ δε μπορεί να έχει προϋπολογισμό που υπολείπεται των 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κλάδους που απευθύνεται η δράση (βιοεπιστήμες & υγεία/φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον & βιώσιμη ανάπτυξη – κλιματική αλλαγή, μεταφορές & εφοδιαστική αλυσίδα) το αντίστοιχο πλαφόν μπαίνει στις 50.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αφορά δαπάνες που έχουν να κάνουν με την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού, αλλά και προσωπικού, μόνιμου ή επί συμβάσει.

Οι προθεσμίες

Τα περιθώρια υλοποίησης των έργων έχουν οριστεί στους 18 μήνες με εναρκτήρια μέρα την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλογής δαπανών ορίζεται αυτή της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.

Τα είδη ενισχύσεων

Στην προδημοσίευση του προγράμματος «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας» περιλαμβάνονται τέσσερα είδη ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις.

  1. Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία:
  • * 15% για μεγάλες επιχειρήσεις εφόσον αυτές συνεργάζονται με ΜμΕ στο πλαίσιο της δράσης και οι συνεργαζόμενες ΜμΕ καταβάλλουν τουλάχιστον το 30% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών
  • 50% για ΜμΕ

2. Ερευνα και ανάπτυξη πρωτοτύπου προϊόντος/μελέτης σκοπιμότητας:

Κατηγορία ΕρευναςΠολύ μικρή & μικρή επιχείρησηΜεσαία επιχείρησηΜεγάλη επιχείρηση
Βιομηχανική έρευνα70%60%50%
Βιομηχανική έρευνα: Εφόσον η πράξη προβλέπει πραγματική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων από τις οποίες τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ και καμία μεμονωμένη επιχείρηση δεν καλύπτει άνω του 70% των επιλέξιμων δαπανών80%75%65%
Πειραματική ανάπτυξη45%35%25%
Πειραματική ανάπτυξη: Εφόσον η πράξη προβλέπει πραγματική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων από τις οποίες τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ και καμία μεμονωμένη επιχείρηση δεν καλύπτει άνω του 70% των επιλέξιμων δαπανών60%50%40%
Μελέτες σκοπιμότητας70%60%50%

 

3. Ενισχύσεις Καινοτομίας για ΜμΕ: 50%

4. Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜμΕ σε εκθέσεις: 50%

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This