Κυριακή 13/6/2021

Τη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στο Πλατύ ζητούν οι παραγωγοί, που πέρσι πέταξαν 17.500 στρέμματα λόγω απραγίας!

Την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας διεκδικούν οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, που ξεκινούν από σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σε δήμους και περιφέρεια) και των βουλευτών στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, στο πλαίσιο κινητοποίησής τους.

Οι τευτλοπαραγωγοί δήλωσαν ότι αύριο (Παρασκευή) θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα βρίσκεται στη Βέροια, προκειμένου να συμμετέχει σε σύσκεψη στο δημαρχείο της περιοχής, με θέμα τα ροδάκινα.

«Ο επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, μίσθωσε τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, υπό την προϋπόθεση να τα λειτουργήσει, αλλά και να μη σβήσει η τευτλοκαλλιέργεια. Αλλιώς γιατί τα πήρε;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας. «Είμαστε αναστατωμένοι και οργισμένοι. Από τη μία έχουμε την ανακοίνωση ότι το εργοστάσιο της ΕΒΖ δεν θα λειτουργήσει στο Πλατύ Ημαθίας, που σημαίνει ότι απαξιώνεται το στολίδι και η περιουσία της περιοχής μας, και από την άλλη ο νέος μισθωτής δεν μας δίνει σπόρους για να σπείρουμε τεύτλα φέτος, εάν δεν αλλάξει η διοίκηση στη βιομηχανία».

Ο κ. Πίππας πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της Royal Sugar υποτίθεται ότι θα στήριζε τους τευτλοπαραγωγούς με την παραγωγή του 2019, αλλά δεν έγινε τίποτα. «Περίπου 17.500 στρέμματα τεύτλων πετάχτηκαν, με εξαίρεση την παραγωγή από 2.000 στρέμματα στη Λάρισα, που δόθηκε για βιοκαύσιμα στην εξευτελιστική τιμή των 10 λεπτών/κιλό». Συμπλήρωσε δε ότι οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να φέρουν σπόρο υψηλής ποιότητας από το εξωτερικό. «Ας μας κάνει το τιμολόγιο λοιπόν (ο κ. Καραθανάσης) και ας δώσει το σήμα έναρξης της σποράς» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ