Σε κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσιαστικής επιχειρησιακής σημασίας, απέπλευσαν για την Κύπρο οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να φτάσουν την Τρίτη (3/3/26) και, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Γιάννη Αντωνίου, θα αγκυροβολήσουν νότια της Λεμεσού και νότια της Πάφου.
Στόχος η προστασία κρίσιμων υποδομών
Όπως διευκρινίστηκε, η ανάπτυξη των ελληνικών φρεγατών, σε συνδυασμό με την παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, αποσκοπεί στην προστασία του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, καθώς και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Αεροδρομίου Πάφου.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα προσγειώθηκαν στην Κύπρο τέσσερα ελληνικά F-16, ενισχύοντας περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ στην περιοχή.
Οι δυνατότητες «Κίμων» και «Ψαρά»
Η φρεγάτα «Ψαρά» διαθέτει το ελληνικής κατασκευής σύστημα αντι-drone «Κένταυρος», ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από το Ιράν.
Από την άλλη, η «Κίμων», η πρώτη ελληνική Belharra (FDI), φέρει προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες και ισχυρές ικανότητες αεράμυνας περιοχής, αποτελώντας ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του Στόλου.
Στην Κύπρο ο Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Αύριο Τρίτη (3/3/26) στην Κύπρο θα μεταβεί και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτρη Χούπη.
Η παρουσία της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με την αποστολή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, στέλνει σαφές μήνυμα ετοιμότητας και συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Σε «κόκκινο συναγερμό» οι ένοπλες δυνάμεις: Στην Κύπρο η φρεγάτα «Κίμων» και ελληνικά F-16
- Λευκωσία: Στο μικροσκόπιο των κυπριακών αρχών το βίντεο με απειλές Ιρανού Στρατηγού

