Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Κίνδυνος σύρραξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων λόγω των… ελιγμών του Νετανιάχου

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται επι δεκαετιές σε μια κατάσταση μόνιμης αστάθειας με την παραμικρή μεταβολή του status quo να αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην Περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου ωστόσο βλέποντας την ευκαιρία για την επέκταση των συνόρων της χώρας του αγνοεί τον κώδωνα κινδύνου.

Η μονομερής προσάρτηση εδαφών που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν κομμάτι του κράτους τους θα μπορούσε να ενισχύσει την κληρονομιά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως θα μπορούσε επίσης και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times το Ισραήλ αναμένεται να προσαρτήσει στα σύνορα του μεγάλο κομμάτι της κατεχόμενης Δυτικής όχθης απο τις αρχές του Ιουλίου

Για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είναι μια «ιστορική ευκαιρία»: η ευκαιρία να προσαρτηθούν μεγάλα κομμάτια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που οι εθνικιστές του Ισραήλ έχουν από καιρό λαχταρά, δίνοντας στη χώρα μόνιμα ανατολικά σύνορα για πρώτη φορά και ενισχύοντας το πολιτικό του κεφάλαιο. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία προσάρτησης, μια αυξανόμενη μερίδα πρώην Ισραηλινών στρατιωτικών, μυστικών πρακτόρων και διπλωματικών αξιωματούχων καταγγέλλει οποιαδήποτε μονομερή προσάρτηση ως σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ. Η επιβολή της ισραηλινής κυριαρχίας σε εδάφη που που για τους Παλαιστινίους θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειας της Παλαιστίνης θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα εξέγερση στη Δυτική Όχθη, προειδοποιούν αυτοί οι ειδικοί.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει την προσάρτηση κατ ‘αρχήν, και αρκετοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη Ντέιβιντ Φρίντμαν, είναι μέλη της κοινής ισραηλινής-αμερικανικής επιτροπής που εργάζεται κρυφά για να χαρτογραφήσει τα νέα σύνορα του Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου δεν απάντησε δημοσίως στην κριτική, λέγοντας πρόσφατα, «Όσο λιγότερα λέω τώρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει οποιαδήποτε μονομερή κίνηση ως παραβίαση των δεσμεύσεων του Ισραήλ για αμοιβαία διαπραγμάτευση συνόρων βάσει των συμφωνιών του Όσλο, και ως εκ τούτου αποχώρησαν από τη συμφωνία. Επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη, ανέστειλε τη συνεργασία ασφαλείας με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι η προσάρτηση θα αντιστρέψει τις προσπάθειες του Ισραήλ να αναπτύξει βαθύτερους δεσμούς με τη χώρα του και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο. Πολλές χώρες έχουν εκδώσει δηλώσεις κατά της προσάρτησης και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πέταξε στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνει το Ισραήλ να παραιτηθεί απο τις προθέσεις του,

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ