Επιδείνωση των σχέσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ λόγω πιθανής απαγόρευσης εισόδου των Αμερικανών πολιτών στην Ευρώπη

Must Read

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να συμφωνήσουν για το ποιος μπορεί να επισκεφθεί το μπλοκ από την 1η Ιουλίου με γνώμονα τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες καταγωγής αντιμετωπίζουν νέες περιπτώσεις κοροναϊού. Οι Αμερικανοί, μέχρι στιγμής, αποκλείονται σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ τον New York Times.

Η Αμερική εξαιτίας της “τολμηρής” εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ έχει έρθει σε κόντρα με πολλούς ιστορικούς και στρατηγικούς συμμάχους της όπως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δασμολογικά μέτρα στα ευρωπαϊκά εισαγόμενα αγαθά, ο αποκλεισμός της Ε.Ε απο διεθνείς διπλωματικές συζητήσεις και η ρητορική του προέδρου δεν έχουν ξεχαστεί απο τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να φλέγονται απο τις διάφορες κρίσεις εντός των συνόρων.

Ανεπιθύμητοι

Τα ευρωπαϊκά έθνη αμφιταλαντεύονται πάνω από δύο πιθανούς καταλόγους αποδεκτών επισκεπτών με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού. Και οι δύο λίστες περιλαμβάνουν την Κίνα, καθώς και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ουγκάντα, η Κούβα και το Βιετνάμ. Και οι δύο αποκλείουν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η προοπτική, η οποία θα καθιστούσε τους Αμερικανούς επισκέπτες μαζί και με τους Ρώσους και τους Βραζιλιάνους ως ανεπιθύμητους, αποτελεί ένα πλήγμα για το αμερικανικό κύρος στον κόσμο και μια άρνηση του χειρισμού του ιού από τον Πρόεδρο Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες έχουν παρατηρηθεί περισσότεα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και παραπάνω απο 120.000 θάνατοι, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Αντικατοπτρίζει εν μέρει το μεταβαλλόμενο μοτίβο

Η απαγόρευση εισόδου των Αμερικανών επισκεπτών από τις Βρυξέλλες αντικατοπτρίζει εν μέρει το μεταβαλλόμενο μοτίβο της πανδημίας. Τον Μάρτιο, όταν η Ευρώπη ήταν το επίκεντρο, ο κ. Τραμπ εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν απαγόρευσε στους πολίτες από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδέψουν στην Αμερική.

Ο κ. Τραμπ δικαιολόγησε την κίνηση ως απαραίτητη για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες τότε είχαν περίπου 1.100 περιπτώσεις κοροναϊού και 38 θανάτους. Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη θα είναι όμως σημαντικές δεδομένου οτι εκατομμύρια αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ευρώπη κάθε καλοκαίρι. Τα επαγγελματικά ταξίδια είναι κοινά, δεδομένων των τεράστιων οικονομικών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.

Ωστόσο η απαγόρευση είναι αναγκαία τόσο για προστασία της δημόσιας υγείας των ευρωπαϊκών χωρών όσο και για την επίδειξη της ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This