Σάββατο 12/6/2021

Το Ισραήλ πίσω από την ανατίναξη πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν;

Μια πυρκαγιά στην κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων του Ιράν προκάλεσε σημαντικές ζημιές, πηγαίνοντας πίσω το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας για μήνες, παραδέχτηκε η κυβέρνηση του Ιράν την Κυριακή, αφού αρχικά δήλωσε ότι η καταστροφή ήταν μικρή.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής με γνώση του επεισοδίου δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στο πυρηνικό συγκρότημα Natanz την Πέμπτη, χρησιμοποιώντας μια ισχυρή βόμβα. Ένα μέλος του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, το οποίο ενημερώθηκε για το θέμα, είπε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικό. Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν με δημοσιογράφο των New York Times υπο την προϋπόθεση πως θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Γιατί οι υποψίες επικεντρώθηκαν  σε Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον;

Η υποψία στο Ιράν επικεντρώθηκε στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και στο παρελθόν και έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν το Ιράν απο το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Στο παρελθόν, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο για να καταστρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά αυτό έχει αποκλειστεί ως αιτία σε αυτήν την περίπτωση, δήλωσε το μέλος Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς.

Αν και δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτεί η εμπλοκή του ανεξάρτητα, το δίκτυο πληροφοριών του Ισραήλ έχει δείξει στο παρελθόν την ικανότητά του να χτυπήσει στην καρδιά του Ιράν, παραβιάζοντας μια μυστική βάση στην Τεχεράνη το 2018 και κλέβοντας μισό τόνο μυστικών αρχείων που τεκμηριώνουν το πυρηνικό σχέδιο του Ιράν. Πολλά από αυτά τα αρχεία δόθηκαν από την Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, δίνοντας πολλές νέες ενδείξεις για το πού το Ιράν μπορεί να κρύβει απαγορευμένους εξοπλισμούς και πρώτη ύλη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ