Η Τουρκία έκανε πλάτες σε τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων με τις ΗΠΑ

Must Read

Το πρακτορείο κατασκοπείας της Τουρκίας, ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı, ή MIT) έκρυψε πληροφορίες από τον αμερικανικό στρατό και τη CIA σχετικά με την παρουσία τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος στρατιωτικών ασκήσεων που χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο, χαρακτηρίζοντας τους ως «Σύριους μαχητές που ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση», δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματικός του στρατού που συμμετείχε στη μυστική επιχείρηση.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της μαρτυρίας του υπολοχαγού Murat Aletirik των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας που έλαβε η Nordic Monitor (κορυφαία αντιτρομοκρατική ΜΚΟ), οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εξέδωσαν κρυφά κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να επιλεγούν και να στρατολογηθούν οι Σύριοι μαχητές για το πρόγραμμα ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ζήτησε από Τούρκους αξιωματικούς να υποβαθμίσουν τους τζιχαντιστικούς δεσμούς των μαχητών.

Οι συνεντεύξεις και η διαδικασία ελέγχου για τους μαχητές της Συριακής αντιπολίτευσης ήταν μέρος μιας κοινής επιχείρησης ΗΠΑ-Τουρκίας που διεξήχθη σε τουρκικές επαρχίες που συνορεύουν με τη Συρία. Η επιχείρηση συντονίστηκε από τους Τούρκους και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, αλλά η στρατολόγηση έγινε από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας.

Ο Aletirik ήταν ένας από τους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων που αξιοποιήθηκαν από τον MIT ως στρατολογητές, επειδή ο οργανισμός είχε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την επιχείρηση ελέγχου και στρατολόγησης χιλιάδων μαχητών.

«Τότε, η πρόταση που μας έκανε το MIT ήταν η εξής: Απλά δείτε αν είναι συμπαθητικοί προς το PKK [Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν], το PYD [Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης] ή τα παρακλάδια του PKK. Άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν είναι σημαντικές για εμάς», δήλωσε ο Aletirik σε ακρόαση στις 19 Ιουλίου 2018 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Το PKK αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βέβαια μόνο η Τουρκία θεωρεί το PYD τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, το πρακτορείο κατασκοπείας δεν ενδιαφερόταν για το εάν κάποιος από τους υποψήφιους μαχητές είχε καμία σχέση με ριζοσπαστικές ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις και απλώς επικεντρώθηκε στους πιθανούς δεσμούς με τις παράνομες κουρδικές ομάδες.

Ο Aletirik το 2016 ήρθε αντιμέτωπος με αβάσιμες κατηγορίες για την συμμετοχή του στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Ο ίδιος υποστήριξε την αθωότητα του και ελλείψει στοιχείων και μαρτύρων αθωώθηκε. Ο Aletirik υπέστη τέσσερις μέρες βασανιστηρίων υπό αστυνομική κράτηση μεταξύ της 16ης και 20ης Ιουλίου. Γδύθηκε ως τα εσώρουχά του, ρίχτηκε σε ένα κελί με ανθρώπινα κόπρανα σε όλο το πάτωμα και συνεχώς δέχτηκε συνεχόμενα χτυπήματα στο κεφάλι. Αντιμετώπισε λιντσάρισμα, δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και τον κορμό του ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και υπέστη σπασμένη μύτη και πλευρά. Οι ιατροί υπό την πίεση της αστυνομίας αρνήθηκαν να καταγράψουν τους τραυματισμούς του σε επίσημα έγγραφα. Οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν στη φυλακή Sincan, όπου μεταφέρθηκε μετά την επίσημη σύλληψή του. Ζήτησε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων τα βίντεο από το αστυνομικό τμήμα και τη φυλακή όπου βασανιζόταν, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να τα παράσχουν.

Τα έγγραφα αυτά που ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας μόνο τα τελευταία 24ωρά αποδεικνύουν πως η Τουρκία δεν είναι απλά ένα απολυταρχικό καθεστώς, αλλά ένα καθεστώς που δεν διστάζει να κάνει πλάτες σε τρομοκράτες εις βάρος των συμμάχων της. Πολύ πιθανό είναι μάλιστα κάποιος τζιχαντιστής που συμμετείχε στις ασκήσεις, να χρησιμοποίησε ή να χρησιμοποιήσει στο μέλλον την εκπαίδευση και τα όπλα που έλαβε εις βάρος στρατιωτών ή πολιτών χωρών του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This