«Άλαλα τα χείλη»: Ο Σουηδός επιστήμονας που άφησε τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί πήρε προαγωγή από το ΠΟΥ

Must Read

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η Σουηδία. Ένας από τους ανθρώπους πίσω από τη μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης» στην Σουηδία για τη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, προήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Johan Giesecke έχει αναλάβει μία ανώτερη συμβουλευτική θέση ως αντιπρόεδρος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας Μολυσματικών Κινδύνων.

Η προαγωγή του πραγματοποιήθηκε κατόπιν ψηφοφορίας, η οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον ΠΟΥ. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Giesecke θα συμβουλεύει τον Γενικό Διευθυντή της ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σχετικά με την αντιμετώπιση πανδημιών.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ενώ οι περισσότερες χώρες επέβαλαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τη μη διασπορά του ιού, όπως το να παραμείνει ο πληθυσμός στο σπίτι και να αποφευχθούν κοινωνικές επαφές, η Σουηδία, από την άλλη, δεν ήταν σύμφωνη με τα συγκεκριμένα μέτρα. Αντιθέτως βασίστηκε σε εθελοντικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα κάνοντας έκκληση από τους πολίτες να δουλεύουν από το σπίτι τους και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Η λήψη αυτών των μέτρων ήταν μια προφανή προσπάθεια για την επίτευξη της «ανοσίας της  αγέλης». Αυτή η φράση αναφέρεται συνήθως, στον εμβολιασμό συγκεκριμένου ποσοστού ανθρώπων όπου έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των μη εμβολιασμένων ατόμων, από την ασθένεια. Στην περίπτωση του COVID-19, όπου κανένα εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο ακόμη, η «ανοσία της αγέλης» επιτρέπει την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό προκειμένου αυτός να δημιουργήσει φυσική ανοσία – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο Giesecke που ήταν κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας μεταξύ των ετών 1995 και 2005, θεωρείται μέντορας του Anders Tegnell, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο αυτόν το 2013.

Από τον μήνα Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, οι δύο άντρες επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω email σχετικά με την «ανοσία της αγέλης».

Το «thelocal.se» δημοσίευσε ένα email του Giesecke, στο οποίο ανέφερε: «Πιστεύω [ότι] ο ιός θα σαρώσει σαν μια καταιγίδα πάνω από τη Σουηδία και θα τους μολύνει όλους σε έναν ή δύο μήνες … Πιστεύω ότι χιλιάδες έχουν ήδη μολυνθεί … όλα θα τελειώσουν όταν οι περισσότεροι θα έχουν μολυνθεί και θα αποκτήσουν ανοσία με αποτέλεσμα ο ιός να μην έχει που αλλού να πάει(η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης»)».

Σε σχετικό του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» τον Μάιο, ο Giesecke ανέφερε ότι πιστεύει πως «όλοι θα εκτεθούν» στον ιό κάποια στιγμή και ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν» – με τους περισσότερους να έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί. «Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την εξάπλωση: ένα lockdown μπορεί προσωρινά να καθυστερήσει σοβαρές περιπτώσεις κρουσμάτων, αλλά μόλις αρθεί ο περιορισμός, οι περιπτώσεις θα επανεμφανιστούν. Προβλέπω ότι σε έναν χρόνο από τώρα, όταν θα μετράμε τον αριθμό των θανάτων από το COVID-19, σε κάθε χώρα, τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.»

Το συγκεκριμένο άρθρο του έφερε αντιδράσεις, με πληθώρα επιστημόνων να θέτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις τοποθετήσεις του. Υποστήριξαν ότι η πρόταση του ήταν μάταιη και δεν αναγνωρίζει την επιτυχία που έχουν επιφέρει τα μέτρα σε άλλες χώρες, όπως στη Νέα Ζηλανδία. Επίσης τον χαρακτήρισαν ως «κυνικό», αφήνοντας να υπονοηθεί ότι η ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Απαντώντας, ο Giesecke δήλωσε ότι η έξοδος από την πανδημία θα επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού. «Εάν παραχθεί και διανεμηθεί ένα εμβόλιο, παγκοσμίως, τότε η κρίση θα τελειώσει». Και συνεχίζει λέγοντας: «Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες πρόληψης κατά του ιού, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι. Ελπίζω να επιτευχθούν τουλάχιστον ένα από τα δύο και σύντομα».

Ακόμη άγνωστο αποτελεί το γεγονός αν η έλλειψη του lockdown στη Σουηδία, μπορεί να οδηγήσει στην «ανοσία της αγέλης». Είναι επίσης αβέβαιο αν έλλειψη του lockdown βοήθησε στην αποτροπή άλλων ασθενειών όπως του καρκίνου.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η μη εφαρμογή του lockdown είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θυμάτων από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο ίδιος ζει στον δικό του κόσμο και δήλωσε πως η «ανοσία της αγέλης» επέφερε καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο ίδιος, στο UnHerd, δήλωσε ότι ενώ στην αρχή τα ΜΜΕ της Σουηδίας ήταν αντίθετα με τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων κατά του ιού, ωστόσο στην πορεία έγιναν πιο υποστηρικτικά.

Τέλος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί αν η Σουηδία είχε δίκιο στη στρατηγική της κατά της πανδημίας: «Θα πρέπει να περιμένετε ένα έτος ή ίσως και πέντε χρόνια πριν να συγκρίνετε στρατηγικές. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.». Καλύτερα να περιμένουμε να πεθάνουν όλοι πρώτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This