Κατέρρευσε ο (για χρόνια) εγκαταλειμμένος ναός της «Αγια-Σοφιάς της Προύσας»!

Must Read

Ο ιστορικός ορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, που είναι γνωστός στη γείτονα και ως «Αγια-Σοφιά της Προύσας»κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες γεμίζοντας θλίψη τους ορθόδοξους Έλληνες της Τουρκίας και όχι μόνο

Η εσκεμμένη αμέλεια που έδειξαν οι τουρκικές Αρχές για τη συντήρησή του, καθώς, σύμφωνα με την «Gazete Duvar», «το ιστορικό κτίριο αφέθηκε να ρημάξει για εφτά χρόνια», είχε σαν αποτέλεσμα τελικά να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Νωρίτερα το παρακάτω δημοσίευμα έκανε λόγο για κατεδάφιση κάτι που διαψεύστηκε:
https://www.duvarenglish.com/culture/2020/09/03/ancient-greek-orthodox-church-dubbed-bursas-hagia-sophia-demolished-after-being-left-to-rot/

Η εκκλησία είχε μεταβιβαστεί σε ισλαμικό ίδρυμα από τον δήμο Nilüfer, οι υπεύθυνοι του οποίου όμως πρώτα την είχαν αναστηλώσει και μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο. Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce.

Ο δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε λοιπόν το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce το 2009, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα greekcitytimes.com.

Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το Özlüce Kultürevi παρελήφθη από τον δήμο Nilüfer και καταχωρίστηκε στο ίδρυμα Inesiye. Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε προφανώς εσκεμμένα, με αποτέλεσμα έπειτα από καιρό να αρχίσουν επάνω στο «σώμα» του να εμφανίζονται ρωγμές.

Αγιος Γεώργιος Προύσα

Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατεδάφισης, ο δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία, ζητώντας μάλιστα από τους υπευθύνους να δοθεί ο ναός στη δικαιοδοσία του δήμου ώστε ο τελευταίος να τον φροντίσει. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι δημοτικές Αρχές του Nilüfer την τελευταία τους προειδοποίηση για την κατάσταση του ναού την είχαν απευθύνει ξανά το 2019 – με το αίτημα βέβαια να απορρίπτεται.

Αποτέλεσμα τελικά της αδιαφορίας των Αρχών, που ουσιαστικά αποτυπώνει και τη νοοτροπία της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι σε καθετί χριστιανικό, ήταν ο ιστορικός ναός να καταρρεύσει.

«Αποκαταστήσαμε αυτό το μέρος και ξοδέψαμε περίπου 2.000.000 τουρκικές λίρες. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τον τόπο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται ως τζαμί, σε πολιτιστικό κέντρο και να τον προστατεύσουμε. Κάναμε το καθήκον μας να μεταβιβάσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, τα ιδρύματα “έκλεψαν” την ιστορική δομή με έναν ανούσιο τρόπο. Και αφέθηκε να σαπίσει. Για εφτά χρόνια κανείς δεν ζήτησε τη δομή. Το δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε εξαιτίας αυτής της αμέλειας. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτό; Θα καταθέσουμε μηνύσεις κατά των υπευθύνων» δήλωνε για το θέμα ο δήμαρχος Nilüfer Τουργκάι Ερντέμ.

*το άρθρο διορθώθηκε με βάση τους κανονισμούς της Facebook

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This