Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Η παρέμβαση Τραμπ οδήγησε στην επίτευξη ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Σερβίας-Κοσόβου

Μια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου για την επίτευξη οικονομικών δεσμών, χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή ως «μεγάλο βήμα προόδου». Η συμφωνία επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις για τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά άφησε την προσπάθεια για πολιτική εξομάλυνση σε αναμονή.

Και οι δύο χώρες πρώην μέλη της Γιουγκοσλαβίας συμφώνησαν, για ένα χρόνο, να παγώσουν τις πολιτικές εκστρατείες του υπέρ και κατά της εξομάλυνσης των διπλωματικών τους σχέσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι επαίνεσαν την συμφωνία ως σημαντική πρόοδο στη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο που ήταν πλαισιωμένο από τους ηγέτες των δύο χωρών, ο Τραμπ είπε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, και το Κόσοβο και το Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να δημιουργήσουν διπλωματικές σχέσεις.

«Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν δεσμευτεί για οικονομική εξομάλυνση», δήλωσε ο Τραμπ. «Εστιάζοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη, οι δύο χώρες μπόρεσαν να επιτύχουν μια σημαντική συμφωνία».

Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά από δύο ημέρες συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των ανώτερων αξιωματούχων του Τραμπ, είχαν αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Roosevelt του Λευκού Οίκου, με δύο τραπέζια για τους ηγέτες. Ωστόσο η συνάντηση Μεταφέρθηκε απότομα στο Οβάλ Γραφεί, με το γραφείο του Τραμπ να βρίσκεται ανάμεσα στα δύο τραπέζια.

Η Σερβία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ανοίξει πρεσβεία  στην Ιερουσαλήμ και το Κόσοβο η πρώτη με μουσουλμανική πλειοψηφία. Μόνο δύο χώρες το έχουν κάνει μέχρι στιγμής: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γουατεμάλα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ