Κυριακή 13/6/2021

Προκαλούν σοκ οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια κατά Ιρανών πολιτών από το καθεστώς

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ανακριτικές μεθόδους των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν σε κρατουμένους, για την απόσπαση «ομολογιών».

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, έως και 7.000 άνθρωποι – ανάμεσά τους ακόμη  και δεκάχρονα  παιδιά – φυλακίστηκαν στο Ιράν μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου Νοεμβρίου, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες  αποκαλύπτουν «έναν κατάλογο σοκαριστικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξαφανίσεις, συλλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες, και βασανιστήρια», αναφέρει η έκθεση.

Οι ανακριτικές μέθοδοι περιλάμβαναν φρικτά βασανιστήρια, όπως εικονικούς πνιγμούς, ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία, σπρέι πιπεριού στα γεννητικά όργανα, ξερίζωμα νυχιών από τα άνω και κάτω άκρα και εικονικές εκτελέσεις. «Ένιωθα λες και τρυπούσαν εκατομμύρια βελόνες ολόκληρο το κορμί μου», είπε ένα θύμα ηλεκτροσόκ στη Διεθνή Αμνηστία. Ένας άλλος Ιρανός αποκάλυψε ότι τον είχαν κρεμάσει από τα χέρια και τα πόδια από έναν στύλο – μέθοδο που οι ανακριτές του αποκαλούσαν «κοτόπουλο κεμπάπ»! «Ο πόνος ήταν απίστευτος. Μου ασκούσαν τέτοια πίεση και τέτοιο πόνο που ουρούσα πάνω μου. Η οικογένειά μου γνωρίζει ότι με βασάνισαν, αλλά όχι τους τρόπους. Με πνίγουν τα δάκρυα γιατί δεν υπάρχει κανείς για να μιλήσω», είπε.

Ένας τρίτος άνδρας από την επαρχία Χορασάν Ραζαβί του Ιράν, περιέγραψε πώς οι ανακριτές του έκαναν εικονικό πνιγμό: «Έβρεχαν μια πετσέτα και την έβαζαν στο πρόσωπό μου. Μετά έριχναν αργά νερό πάνω στην πετσέτα κι ένιωθα να πνίγομαι. Σταματούσαν λίγο και μόλις συνερχόμουν ξανάρχιζαν τα βασανιστήρια. Με χτυπούσαν, με κλωτσούσαν και μαστίγωναν τις πατούσες μου με καλώδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ