Κυριακή 13/6/2021

Το «ok» ανεξάρτητης επιτροπής ασφαλείας περιμένει η AstraZeneca, για να επιστρέψει στις κλινικές δοκιμές

Έως το τέλος του έτους η AstraZeneca θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το πειραματικό εμβόλιό της κατά του νέου κορωνοϊού μπορεί να προσφέρει προστασία στους ανθρώπους, εφόσον ο βρετανοσουηδικός όμιλος μπορεί να επαναλάβει σύντομα τις κλινικές δοκιμές, οι οποίες ανεστάλησαν την περασμένη Τετάρτη.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας, Πασκάλ Σόριο, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η είδηση ότι η AstraZeneca ανέστειλε τις παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου της μετά την εμφάνιση μιας «ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας» σε έναν εθελοντή.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εν λόγω εθελοντής φέρεται ότι παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

Πολύ συχνό φαινόμενο

Ωστόσο, ο Σόριο τόνισε ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, αλλά τη φορά αυτή η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό. «Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό και πολλοί ειδικοί μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν αυτό», επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρίας, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι όσον αφορά τον εθελοντή δεν γνωρίζει τη σαφή διάγνωση, εντούτοις αυτή θα υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία θα ενημερώσει τη φαρμακευτική εταιρία αν και πότε μπορεί να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού και το πλέον προηγμένο αναφορικά με την ανάπτυξή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ