Τετάρτη 23/6/2021

Κίνα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επαναφέρουν τον κόσμο στην «εποχή της ζούγκλας»

Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν φτάσει σε σημείο βρασμού στα Ηνωμένα Έθνη λόγω των διαφωνιών των δύο κρατών για την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή την φορά όμως αφορμή για την νέα σύγκρουση δεν ήταν ο κορονοϊός αλλά οι καταναγκαστικές εκτρώσεις που γίνονται στη Κίνα με την ανοχή του ΟΗΕ.

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή ότι «κατασκευάσουν σκευωρίες» και πως η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να επιστρέψει τον κόσμο στην «εποχή της ζούγκλας» αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον ΟΗΕ για «δολοφονία εκατομμυρίων μικρών κοριτσιών».

Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) δήλωσε την Παρασκευή ότι λυπάται ιδιαίτερα για τις κατηγορίες της υπουργού Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσυ Ντέβος, οι οποίες έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, κατά την επέτειο της ιστορικής συνδιάσκεψης των γυναικών του 1995.

Η υπεύθυνη του ταμείου πληθυσμού του ΟΗΕ Ναταλία Κάμεν είπε πως «Δίνουμε την υψηλότερη προτεραιότητα στην εθελοντική σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, τα δικαιώματα των γυναικών και τις επιστημονικές διαδικασίες», «Έχουμε ζητήσει αρκετές φορές την αξιολόγηση του ταμείου πληθυσμού, και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία χρόνια δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον».

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση για το ταμείο πληθυσμού το 2017, λέγοντας ότι «υποστηρίζει … ένα πρόγραμμα καταναγκαστικής άμβλωσης ή ακούσιας αποστείρωσης». Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η παραπάνω πεποίθηση της κυβέρνησης Τραμπ είναι ανακριβής. Η Ντέβος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, οι οποίοι εξέδωσαν την δήλωση των ΗΠΑ την Πέμπτη, αμφότεροι κατηγόρησαν την Κίνα ότι υπέβαλε τους Ουιγούρους και άλλες μειονότητες σε αναγκαστική άμβλωση, αναγκαστική αποστείρωση και ακούσια εμφύτευση συσκευών αντισύλληψης στον οργανισμό των γυναικών.

Μία εκπρόσωπος της Κίνας δήλωσε πως «Μερικοί πολιτικοί των ΗΠΑ ψεύδονται και εξαπατούν κατα συρροή», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «Δημιουργούν κακόβουλες πολιτικές αντιπαραθέσεις και υπονομεύουν την πολυμερή συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενάντια στην τάση της εποχής, γίνονται ο μεγαλύτερος καταστροφέας της υπάρχουσας διεθνούς τάξης και δοκιμάζουν όλα τα μέσα για να επαναφέρουν τον κόσμο στην εποχή της ζούγκλας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ