Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Αν η διεθνής πολιτική ήταν λαϊκό πανηγύρι, ο Ερντογάν θα ήταν το κλου του πανηγυριού

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με αφορμή το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια, το οποίο χαρακτηρίζει ως «το πιο πρόσφατο πραξικόπημα του Ερντογάν».

Μάλιστα κάνει μια ιδιαιτέρως χαρακτηριστική παρομοίωση για τον Τούρκο Πρόεδρο: «Αν η διεθνής πολιτική σκηνή έμοιαζε με λαϊκό πανηγύρι με ζογκλέρ, ξιφομάχους, μάγους και ταχυδακτυλουργούς, τότε οι εμφανίσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν αναμφίβολα ο κύριος πόλος έλξης».

Η SD τονίζει ότι ο Ερντογάν συνεχώς προκαλεί κρίσεις και στέκεται στο άνοιγμα των Βαρωσίων στα κατεχόμενα: «Σχεδόν κάθε εβδομάδα προκαλεί μια νέα κρίση στην Άγκυρα, κάνει εντελώς απρόβλεπτες κινήσεις, εκπλήσσει τους φίλους του -τους λίγους που έχει αυτή τη στιγμή-, τους αντιπάλους του -έχει πολλούς από αυτούς- και τη κοινή γνώμη. Το πιο πρόσφατο πραξικόπημα του Ερντογάν είναι το άνοιγμα μιας εγκαταλελειμμένης λουτρόπολης στη διχοτομημένη Κύπρο. Η πόλη φάντασμα, τα Βαρώσια, υπήρξε περίκλειστη στρατιωτική ζώνη από την τουρκική εισβολή του 1974».

Ποιος ο λόγος για την κίνηση αυτή σύμφωνα με τη γερμανική ανταπόκριση από την Άγκυρα; «Με το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ερντογάν και η μαριονέτα του, ο Τουρκοκύπριος (πρωθυπουργός) Τατάρ όχι μόνο αποξενώνονται από την Kυπριακή Δημοκρατία αλλά από και την ΕΕ (…) O Ερντογάν προφανώς δεν αποδέχεται ότι και μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία απειλείται με κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να στέλνει ερευνητικά πλοία για αναζήτηση φυσικού αερίου σε περιοχές που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος, μέλη της ΕΕ».

Αναφορά και στην Άγκελα Μέρκελ από τη SD: «Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να αισθάνεται προσβεβλημένη από το άνοιγμα των Βαρωσίων, διότι προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας (…) Μετά την κίνηση αυτή η διαμεσολάβηση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ