«Καμπάνα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον Ερντογάν επειδή «έσυρε» στα δικαστήρια τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

Must Read

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε χθες την Τουρική Δικαιοσύνη και το Τουρκικό Δημόσιο για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο «έσυρε» στα δικαστήριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012 για προσβολή της υπόληψης του, επειδή του άσκησε κριτική!

Το χρονικό

Επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε εκφωνήσει δύο ομιλίες στο Κοινοβούλιο στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2012, όπου ασκούσε κριτική στον Ερντογάν, για θέματα που αφορούσαν σε δικαστικές υποθέσεις, σε καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας, στην ανθρώπινη τραγωδία που προκλήθηκε από βομβαρδισμό της τουρκικής αεροπορίας και στην κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ομιλία του ο Κιλιτσντάρογλου αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε ότι «Το ψέμα είναι σίγουρα η προσωπική σας ειδικότητα. Είστε αυτός που εκμεταλλεύεται τη θρησκεία, την αδελφότητα και την αγάπη για να σπείρετε τη διχόνοια, το μίσος και το διχασμό. Πρωθυπουργέ δεν είσαι θεός, είσαι ένας έμπορος θρησκειών. Ένας άνθρωπος που εκμεταλλεύεται τις πεποιθήσεις των θεοσεβούμενων ανθρώπων».

Στη δεύτερη ομιλία του είπε «ο Πρωθυπουργός είναι ένας έμπορος θρησκειών, του οποίου η θρησκευτική του ευσέβεια είναι επιφανειακή…. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω Πρωθυπουργό που να είναι τόσο αποξενωμένος από την ηθική…»

Ο Ερντογάν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη εκτιμώντας ότι υπέστη πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική του τιμή. Ο Κιλιτσντάρογλου καταδικάστηκε από την τουρκική δικαιοσύνη να πληρώσει 10.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση και τόκους (περίπου 4.260 ευρώ).

Η απόφαση

Ωστόσο, οι δικαστές του ΕΔΔΑ εκτίμησαν πως αυτή η καταδίκη αποτελούσε «ανάμειξη» στο δικαίωμα του Κιλιτσντάρογλου να «ασκεί την ελευθερία της έκφρασης» και ότι εκφράστηκε σε θέματα «γενικού ενδιαφέροντος» και πολιτικά προβλήματα «με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου μέλους του Κοινοβουλίου».

«Ήταν φυσικό πως, ως πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής, ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια, τα γεγονότα και τις κινήσεις του να τίθενται υπό τον δριμύ έλεγχο ενός από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους του», σημειώνουν οι δικαστές. Το δικαστήριο εκτίμησε πως η τουρκική δικαιοσύνη «παρέλειψε να εντάξει τα αμφιλεγόμενο σχόλια στο πλαίσιο και τη μορφή στα οποία είχαν διατυπωθεί».

Μάλιστα, υποστήριξε πως το ποσό των 4.000 ευρώ και πλέον των αποζημιώσεων και των τόκων που διατάχθηκε να καταβάλει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν «σημαντικό και ικανό να αποτρέψει άλλα άτομα από το να ασκήσουν κριτική σε πολιτικούς στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης που παρουσιάζει δημόσιο ενδιαφέρον».

Οι δικαστές εκτίμησαν ομόφωνα ως εκ τούτου πως η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης. Ο Τούρκος δικαστής εξέφρασε μια εν μέρει αντίθετη άποψη, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου «εμφανίζουν μια μειωτική διάθεση και μπορεί να θεωρηθούν ως αλληλουχία προσβολών μάλλον παρά επικρίσεων». Ο Τούρκος δικαστής θεώρησε παρ΄όλ’ αυτά ότι σημειώθηκε παραβίαση της Σύμβασης.

Τι αποζημίωση καλείται να πληρώσει η Τουρκία

Το Δικαστήριο έκρινε, με έξι ψήφους έναντι μίας, ότι η Τουρκία έπρεπε να καταβάλλει στον προσφεύγοντα 6.385 ευρώ ως αποζημίωση, 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.662 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

 

 

πηγή: dikastiko.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This