Δευτέρα 21/6/2021

Στο στόχαστρο της Europol οι διαδικτυακές αναρτήσεις μίσους, με συντονισμένες επιδρομές σε Ελλάδα και 6 ακόμη χώρες

Πρόκειται για μια ετήσια επιχείρηση που ξεκίνησαν Γερμανοί εισαγγελείς και φέτος προστέθηκαν σε αυτήν οι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία και Τσεχία

Στο στόχαστρο της Europol μπήκε σήμερα Τρίτη η ρητορική μίσους και η υποκίνηση της βίας στο Διαδίκτυο, με την ευρωπαϊκή αστυνομία να εξαπολύει συντονισμένες επιδρομές σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καταστολής τους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής του νόμου (Europol) και Γερμανοί εισαγγελείς, στη Γερμανία, η αστυνομία ερεύνησε 83 διαμερίσματα και άλλα κτίρια και κατάσχεσε αποδεικτικά στοιχεία όπως «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν πως 96 ύποπτοι ανακρίνονται για καταχωρίσεις μίσους στο Ίντερνετ.

Ένας από τους υπόπτους κατηγορείται ότι έκανε αντισημιτικά σχόλια ενώ ένας άλλος ότι εξύβρισε μια γυναίκα πολιτικό στο διαδίκτυο, ανέφεραν σε δήλωσή τους εισαγγελείς στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου.

Οι επιδρομές αυτές εντάσσονται σε μια ετήσια επιχείρηση, την οποία ξεκίνησαν Γερμανοί εισαγγελείς και φέτος προστέθηκαν για πρώτη φορά σε αυτήν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία και η Τσεχία, υπό τον συντονισμό της Europol. Οι σημερινές επιδρομές επικεντρώνονται σε διαδικτυακές καταχωρίσεις που προωθούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, δήλωσε εκπρόσωπος της Europol.

Από τις αυστηρότερες νομοθεσίες

Η Γερμανία έχει από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον κόσμο όσον αφορά τη δυσφήμηση, την υποκίνηση διάπραξης εγκλημάτων και τις απειλές βίας, με ποινές φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος ή την υποκίνηση μίσους εναντίον μειονοτήτων. Μάλιστα, ένας γερμανικός νόμος που ισχύει από το 2018, απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφουν ή να μπλοκάρουν προδήλως εγκληματικά περιεχόμενα μέσα σε 24 ώρες, αφότου δεχθούν μια προσφυγή και σε διαφορετική περίπτωση να τιμωρούνται με μεγάλα πρόστιμα.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής παρακολουθείται στενά, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σε όλον τον κόσμο για καταχωρίσεις μίσους στο Ίντερνετ, όμως είχε περιορισμένη επίδραση και δεν έχει σταματήσει την online ρητορική μίσους στη Γερμανία που θεωρείται πως ευθύνεται ότι τροφοδότησε πέρυσι ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων.

(πηγή: ΑΠΕ)

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ