Η μαριονέτα του Ερντογάν στα κατεχόμενα ξεκαθαρίζει για το Κυπριακό: «Να προστατεύσω τα δικαιώματα της Τουρκίας»

Τα όσα λέει ο κατοχικός ηγέτης είναι ιδιαιτέρως προκλητικά και απόλυτα συνδεδεμένα με τη γραμμή Ερντογάν.

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Αν δεν το είχαν καταλάβει μέχρι τώρα, αυτή η συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, βάζει ταφόπλακα στην όποια πιθανότητα λύσης του Κυπριακού με τρόπο άλλο από αυτόν που θα εξυπηρετεί την Τουρκία.

Ο αχυράνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο (στο κατεχόμενο τμήμα της) ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sozcu: «Εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στο τραπέζι θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/κ».

Ο Τατάρ είπε ότι η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό νησί και ότι «αν περάσει σε χέρια μη φιλικών χωρών θα αποτελεί σοβαρή αδυναμία για την ασφάλεια της Τουρκίας»! Τα όσα λέει ο κατοχικός ηγέτης είναι ιδιαιτέρως προκλητικά και απόλυτα συνδεδεμένα με τη γραμμή Ερντογάν.

Ο Τατάρ υπενθύμισε μάλιστα τα λόγια του Σοκουλού Μεχμέτ Πασά έπειτα από την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ήττα του οθωμανικού ναυτικού που ακολούθησε το 1573 από τους Σταυροφόρους: «Εμείς κόψαμε το χέρι σας παίρνοντάς σας στην Κύπρο. Εσείς νικώντας το ναυτικό μας ξυρίσατε τη γενειάδα μας. Το κομμένο χέρι δεν αναπληρώνεται, αλλά η ξυρισμένη γενειάδα μεγαλώνει πιο άγρια». Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεράπευσε γρήγορα τις πληγές της και δημιούργησε το ισχυρότερο ναυτικό στην Μεσόγειο, ενώ οι Σταυροφορίες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της Κύπρου.

Για τη στήριξη της Τουρκίας είπε: «Η Κύπρος για όλες τι χώρες της περιοχής είναι σημαντική τόσο από στρατηγικής και από εμπορικής άποψης αλλά πιο σημαντική είναι για την Τουρκία. Εάν η Κύπρος περάσει σε χέρια μη φιλικών χωρών θα αποτελεί σοβαρή αδυναμία για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ασφαλώς ως Τ/Κ για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας, την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και το δίκαιό μας χρειαζόμαστε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της, αλλά και η Τουρκία έχει μεγάλη ανάγκη τη συμβολή των Τ/κ».

Και συνέχισε θρασύτατα ξεκαθαρίζοντας εκ νέου τη θέση του για το Κυπριακό: «Αυτός είναι ο λόγος που ως δύο αδελφικά κράτη και άνθρωποι του ιδίου έθνους πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο καλά και να συνεργαστούμε. Είμαι αυτής της άποψης. Μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικά μου συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά και τον χάρτη που είχε καταθέσει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι δεν τον έχει δει αλλά «ούτε η τότε ’κυβέρνηση’ γνώριζε γι αυτό, ούτε οι τότε ‘πρωθυπουργός’ και ’υπέξ’ τον είχαν δει. Ο χάρτης λέγεται ότι έχει αποσυρθεί αλλά κατά τη γνώμη μου με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Κυπριακό. Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/Κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους».

Η κουβέντα έφτασε και στα ενεργειακά, με την τουρκική κοσμοθεωρία να εκφράζεται μέσω του Τατάρ: «Οι γεωτρήσεις της Τουρκίας ήταν ένα σημείο καμπής. Τώρα στο θέμα της ενέργειας είμαστε κι εμείς τόσο ισχυροί όσο εκείνοι. Απέναντι στα δικά τους βήματα κάνουμε κι εμείς βήματα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν πρότεινε ένα συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) αλλά το δίδυμο Ε/Κ – Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Αίγυπτος, μέχρι τώρα δεν απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόταση. Γιατί αυτό; Επειδή στόχος τους είναι εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας την Τουρκία και την ‘τδβκ’. Αλλά αυτό είναι αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘τδβκ’».

Τέλος, για τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου, ο Τατάρ είπε: «Εκεί αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση. Ασφαλώς εν συντομία εμείς εκφράσαμε τη δική μας θέση και ο κ. Αναστασιάδης τη δική του. Είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων. Εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τις νέες σκέψεις μας και προσεγγίσεις μας έξω από τα παρόντα καλούπια. Κατ’ εμένα η πενταμερής είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά. Τί θα γίνει μετά από αυτό; Η ‘τδβκ’ ζει και θα συνεχίσει να ζει. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το ‘κράτος’ μας και τον ‘λαό’ μας».

με στοιχεία από sigmalive

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This