Κατατίθεται σήμερα η αίτηση από τους Pfizer/BioNTech για την αδειοδότηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (video)

«Μπορεί να δοθεί έγκριση ή κατά περίπτωση αδειοδότηση εντός του 2020» εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.

Must Read

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί στην αρχή μία μεγάλης ανακάλυψης. Σήμερα οι Pfizer/BioNTech θα καταθέσουν αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου BNT162b1 κατά του κορωνοϊού, ενώ τις επόμενες ημέρες η αντίστοιχη αίτηση θα κατατεθεί προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που έχει θέσει το εμβόλιο σε καθεστώς «κυλιόμενης αξιολόγησης» από τις 6 Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί, αφού και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσκομιστούν επιπλέον στοιχεία προς εξέταση.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, επιβεβαίωσε όσα προαναφέρθηκαν. Παράλληλα ο πρόεδρος της Pfizer, Δρ. Αλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο Sky News, δήλωσε πως από τη στιγμή που λάβει την αδειοδότηση από τις ρυθμιστικές αρχές το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, θα είναι θέμα ωρών η αποστολή των δόσεων του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα CEO της Pfizer, οι δύο εταίροι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την αποστολή των 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, που έχουν ήδη παραχθεί και αποθηκευτεί από την στιγμή που κατατεθούν οι αιτήσεις αδειοδότησης στις ρυθμιστικές αρχές.

Στις 27 χώρες- μέλη αναμένεται να διαθέσει τις 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή του εμβολίου ανά δόση έχει προσδιοριστεί στα 19,50 δολάρια.

Σύμφωνα με τα καταληκτικά αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 95%, γι’ αυτόν τον λόγο,  οι Pfizer και BioNTech θα υποβάλλουν σήμερα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση αδειοδότησης.

«Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και αυτό σημαίνει ότι η COVID-19 μπορεί να καταστεί εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο ήδη από το πρώτο μισό του 2021», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech μιλώντας στο CNN.

Ο Δρ. Σαχίν επίσης εκτιμά ότι για την αδειοδότηση «μπορεί να δοθεί έγκριση ή κατά περίπτωση αδειοδότηση εντός του 2020, πράγμα που θα βοηθήσει να ξεκινήσουμε την αποστολή των πρώτων δόσεων πριν το τέλος της χρονιάς» αποφεύγοντας ωστόσο χρονικά να καθορίσει πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για να εκδοθεί η απόφαση του ρυθμιστικού φορέα.

Ενώ ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε στο Sky News «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι πολύ διαφορετικό για πολλούς εξ ημών».

Επίσης, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, περαιτέρω στοιχεία αποτελεσματικότητας για την ασφάλεια του εμβολίου της Moderna.

99% αποτελεσματικό το AstraZeneca

Παράλληλα το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσε χθες προκαταρκτικά αποτελέσματα και από το εμβόλιο τους. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet τα στοιχεία από κλινική δοκιμή Φάσης 2 για το ΑZD1222 δείχνουν ότι προκαλεί αντισώματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ειδικότερα, όσοι συμμετέχοντες είχαν πάρει την δέυτερη δόση του εμβολίου το οποίο τους χορηγήθηκε μετά από δύο εβδομάδες από την αρχική δόση, το 99% από τους εθελοντές είχαν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προσφέρει ισχυρή κάλυψη στους ηλικιωμένους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This