Τρίτη 15/6/2021

Μετά τη Γαλλία, η Τουρκία εμπόδισε και τη Γερμανία να ελέγξει ύποπτο πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης!

Ο Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει και τη Γερμανία

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει ότι η Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Hamburg» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της Άγκυρας».

Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού, τουρκικά πολεμικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς γαλλικό πλοίο, το οποίο στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ προσπάθησε να κάνει έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν το τουρκικό πλοίο Cirkin διακινούσε όπλα στη Λιβύη. Αυτό το επεισόδιο προκάλεσε μεγάλη ένταση στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις, οι οποίες από τότε δεν έχουν αποκατασταθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ